ЖИТТЯ

Улюблені місця Переяславщини: музей просто неба – це не лише історія, а й спокій та затишок

Жителі Переяславщини розповідають про свої улюблені місця. Що радить відвідати Олександр Павлик?

Інформатор продовжує рубрику “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі міста та сіл колишнього району розповідають про місця, які їм подобаються найбільше. Цього разу своїм улюбленим місцем поділився старший науковий співробітник науково-дослідного сектору “Археологічна експедиція” НІЕЗ “Переяслав” Олександр Павлик. Він розповів про музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, більше відомий у Переяславі як музей просто неба.

Як дістатися? Пішки краще йти вулицею Літописною від Борисоглібської площі, автомобілем – через Золотоніське шосе.

Коли відкрив це місце? Вперше у музеї просто неба я побував у шкільні роки, коли нас привозили туди на екскурсію. А свідомо, коли мене це вже справді зацікавило, – у студентські роки. А потім вже й сам почав працювати у заповіднику.

Чим це місце особливе? Особливо мені подобається у музеї просто неба місце біля оновленого ставочка. Його нещодавно облагородили, зробили лавки. Дуже гарно, навколо верби насаджені, сядеш на лавку й можеш зануритися глибоко в думки, погодувати качок, черепахи там майже ручні. Особливо мені там добре, коли не дуже велелюдно. А ще навколо багато різних музеїв, хатинок, у яких відтворена архітектура українського села XVIII-XIX століття. Біля музею ж є чудова тераса, з якої відкривається неймовірний вид на весь Переяслав.

Особлива згадка. Ми проводили поряд з музеєм археологічні дослідження, розкопували давньоруські поховання. Це був мій перший досвід роботи з людськими рештками. А ще саме в музеї просто неба я отримав досвід зйомок у фільмі “Вірити”. Його, до слова, вже можна подивитись у вільному доступі. Дехто заздрить кіноакторам, їхній славі, але я на власні очі побачив, наскільки це нелегка робота. Провів із командою, яка працювала над фільмом, два дні.

Ще кілька рекомендацій. Люди зазвичай недооцінюють місця, у яких живуть. У нас багато природніх місць для відпочинку: той самий Дніпро, урочище Стіна. Подобається моє рідне село Велике Каратуль, де народився й виріс. Звичайно ж, обов’язково слід відвідати всі переяславські музеї. А смачно поїсти можна у кафе “Центр”. Смачніших пельменів, аніж там, я не куштував ніде.

Фото зі зйомок фільму “Вірити”

Нагадаємо, що минулого тижня в цій рубриці Богдан Юрчишин розповів про місце відпочинку біля річки Альта. Матеріал читайте тут.

Віталій Усик

Фото надав Олександр Павлик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору