ЖИТТЯ

Робота для переселенців: у Переяславі народні депутати обговорили ще одну проблему

Народні депутати побували в Центрі зайнятості у Переяславі. Про що там говорили?

4 травня до Переяслава приїздили народні депутати, члени міжфракційного депутатського об’єднання “ВПО України” Владлен Неклюдов, Олександр Юрченко, Віталій Войцехівський, Олександр Федієнко, Максим Ткаченко та Сергій Козир. У місцевому Центрі зайнятості вони зустрілися з керівником Київського обласного центру зайнятості Денисом Дармостуком та переселенцями. Інформатор розповідає, як це було.

Начальниця Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова повідомила журналістам Інформатора, що з 24 лютого у Центрі працевлаштували 24 переселенців, а на обліку зараз перебуває 21 особа. Працевлаштовували за такими вакансіями: директор підприємства, керівник структурного підрозділу, менеджер, інженер, викладач, економіст, електрик, кухар, медична сестра та інші.

Заступниця директора Київського обласного центру зайнятості Тетяна Лаврентюк виступила із презентацією про послуги служби зайнятості для ВПО: “Протягом періоду воєнного стану послугами Київської обласної служби зайнятості скористались понад 4500 ВПО, 4000 таких осіб отримали статус безробітного, понад 1800 людей подали свої заяви для реєстрації через “Дію”. З нашою службою співпрацювали 4700 роботодавців та надали понад 21 тисячу вакансій. Наразі у Київській області нараховується 1900 працевлаштованих переселенців. Профорієнтаційними послугами скористались 3600 людей, 50 осіб направили на професійне навчання. 693 людини з-поміж ВПО припинили трудові відносини в односторонньому порядку”.

Тетяна Лаврентюк розповіла, як переселенці можуть отримати статус безробітного:

  • Подавати заяву можна під час особистого відвідування центру зайнятості, через портал “Дія” чи засобами телекомунікаційного зв’язку.
  • Для реєстрації потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код, документ про освіту, трудову книжку, військово-обліковий документ та довідку ВПО.
  • Особа має реєструватись за місцем проживання (у разі відсутності документів, які  підтверджують трудовий, страховий стаж або заробітну плату, центр зайнятості може отримати відомості шляхом обміну від держустанов).
  • Для отримання статусу безробітного переселенці, які перебувають на окупованих або на яких тривають бойові дії територіях, можуть подати заяву до будь-якого центру зайнятості, будь-яким доступним засобом комунікації.
  • Якщо у ВПО не розірвані трудові відносини з травня 2022 року, то переселенець має право подати заяву до центру зайнятості про розірвання трудових відносин в односторонньому порядку.

“Для оптимізації пошуку легальної роботи разом з Міністерством економіки, державною службою зайнятості та провідними українськими сайтами з пошуку роботи створено єдиний портал вакансій. Цей портал налічує близько 120 тисяч вакансій”, – зазначила Лаврентюк.

Начальник відділу активних програм зайнятості Київського обласного центру зайнятості Анатолій Доброляй розповів про ваучери на навчання. Він зазначив, що такою програмою можуть скористатись переселенці в Бориспільському районі, але саме у Переяславі – поки ні.

Депутати та Денис Дармостук обговорили проблему малої кількості людей, які скористались послугами центру зайнятості. Вирішили, що для покращення цієї ситуації потрібні зустрічі з переселенцями, де їм надаватимуть актуальну інформацію. Також зазначили, що чоловіки не йдуть до центрів зайнятості, бо бояться отримати повістку, а багато громадян взагалі не хочуть працювати, адже отримують виплати та гуманітарну допомогу від держави.

Своїм досвідом працевлаштування поділилась Олена Козинець, яка приїхала із міста Слов’янськ Донецької області: “Я скористалась послугами центру зайнятості та з його допомогою звільнилась з місця попередньої роботи. Влаштувалась на роботу в Центр надання соціальних послуг та соціальної інтеграції”.

Директор комунального підприємства ЖКГ Дівичківської сільради Олександр Опінко сказав, що в їхню громаду приїздили переселенці з різних міст: “Наразі в громаді зареєстрували 1040 переселенців. В нас були вільні вакансії, на які влаштувались люди, яких забезпечили житлом. Середня зарплата на підприємстві – близько 10 тисяч гривень”.

До Переяслава приїздили шестеро народних депутатів

Були присутні й представники місцевого самоврядування

Максим Ткаченко, Денис Дармостук та Олександр Федієнко

Заступниця директора Київського обласного центру зайнятості Тетяна Лаврентюк

Тетяна Лаврентюк виступила із презентацією

Депутати та Денис Дармостук обговорили проблему малої кількості людей, які скористались послугами центру зайнятості

Нагадаємо, що народні депутати перед цим окремо зустрілися з переселенцями. Вислухали їхні потреби. Більше про це дізнавайтесь у відеосюжеті.

Оксана Симоненко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору