ЖИТТЯ

До Переяслава приїздили народні депутати: дізнавались потреби переселенців

До Переяслава приїздили народні депутати. Вони зустрілися з переселенцями.

4 травня до Переяслава приїздили народні депутати, члени міжфракційного депутатського об’єднання “ВПО України”, для зустрічі з переселенцями, які знайшли прихисток у нашому місті чи навколишніх селах. Обговорили важливі питання, які турбують ВПО. У Переяславській громаді зараз нараховується близько 5 тисяч таких осіб. Про це повідомляє Інформатор.

На зустрічі були присутні народні депутати Владлен Неклюдов, Олександр Юрченко, Віталій Войцехівський, Олександр Федієнко, Максим Ткаченко та Сергій Козир, а також міський голова Переяслава Вячеслав Саулко. Зібралась майже повна зала переселенців у другому корпусі Центру культури та мистецтв.

Максим Ткаченко сказав, що ініціатива створення міжфракційного депутатського об’єднання, задум якої належить йому, Сергію Козиру та Руслану Горбенку, виникла ще у перші дні повномасштабної війни: “Ми точно знаємо, що війна йде 9 років, а не 14 місяців, адже з 2014 року самі через все це проходимо. Ми кожного дня маємо справу з переселенцями. Одна з головних проблематик для ВПО – це знайти житло”.

Він підняв питання стосовно державної програми “Прихисток”, яку створила народна депутатка Галина Янченко: “Програма передбачає те, що місцева родина безкоштовно приймає в себе переселенців. За це держава компенсує 900 гривень на людину за місяць під час опалювального сезону та 450 гривень у не опалювальний сезон. Все це відбувається за умови, що людина, яка дає прихисток, приходить в центр надання адміністративних послуг, подає документи, оформлює виплату”.

Сергій Козир додав, що головне завдання міжфракційного об’єднання – зрозуміти проблематику переселенців для того, щоб допомогти їм комунікувати з міською владою, вищим керівництвом держави або ж внести певні зміни до законодавства: “З 2014 року для переселенців глобально нічого не зроблено. Якщо до 24 лютого минулого року ВПО було до мільйона, то зараз нас вже більше 5 мільйонів. На сьогоднішній день ми повинні створити дорожню карту, адже, як би не хотіли повернутись додому, декому повертатись буде нікуди. Ми повинні разом з місцевою владою відпрацювати механізм, щоб вона була готова прийняти переселенців, допомогти їм з працевлаштуванням та житлом”.

Олександр Федієнко сказав, що для нього важливими є соціальні питання, а саме працевлаштування, медицина та освіта: “Ми сьогодні працюватимемо і з місцевим університетом. Я знаю, що в ньому вже працюють люди із числа ВПО, а дехто навчається. Буде зустріч із центром зайнятості, куди приїде голова Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук зі звітом. Дуже важливо, щоб ми від вас отримали зворотній зв’язок, щоб ми занотували проблеми, які вас турбують”.

Владлен Неклюдов розповів, що міжфракційне об’єднання поєднала єдина мета – допомагати ВПО: “З перших днів війни ми почали цей рух і не зупиняємось досі. В кінці серпня-на початку вересня з’явилась інформація про розкрадання гуманітарної допомоги, яка направлялась переселенцям у Запорізькій області. До цього могли бути причетні службові особи, тому на чолі із Сергієм Козирем ми вирішили створити тимчасову слідчу комісію, де вирішували ці питання. Ми об’їздили майже всю Україну, змушували можновладців працювати належним чином. Відкрили дуже багато кримінальний проваджень у Дніпрі, Запоріжжі, Полтаві. Полтавського мера, який неналежно виконував свої обов’язки, зокрема, і щодо потреба ВПО, усунули з посади. Ми робитимемо все задля того, щоб можновладці працювали для людей”.

Олександр Юрченко, який зараз служить в ЗСУ, розповів, що коли почалася війна, то спочатку займався Києвом, тому що війська окупантів були навколо столиці: “Потім з травня брав участь в обороні Лисичанська. Далі був Херсон, а з листопада – Бахмутський напрямок. Ми там ризикуємо життям та здоров’ям, тому прошу вас соціалізуватись, шукати роботу”.

Віталій Войцехівський наголосив: “Ми приїхали почути вас та місцеву владу. Можливо, ми можемо щось для вас зробити, а можливо, ви побачите якісь додаткові резерви, де самі щось можете зробити”.

Переселенка Оксана Александрова із Лисичанська підняла тему дитячого табору “Славутич”: “Рік тому я з родиною евакуювалась сюди, нас волонтери прийняли у таборі дуже добре. Згодом з’явилась людина, яка викупила табір, а в листопаді відбувся “рейдерський захват”. Нам відключили газ, ми мерзнемо. З цією проблемою я зверталась до Олександра Фєдієнка та інших народних депутатів”.

Олександр Федієнко відповів, що обробив звернення та зі своїми помічниками спрямував його до прокуратури, нацполіції і місцевої влади: “Я повинен розібратись в ситуації та отримати відповіді всіх установ, тоді, як депутат, зможу працювати в рамках правового поля. Наскільки я пам’ятаю, то в таборі змінився власник, який захотів виселити переселенців, але нікого не виселяв”.

Максим Ткаченко стосовно цієї ситуації сказав, що від держави є місця компактного проживання: “Це державні установи, якими можуть бути школи, садочки, гуртожитки. Цих місць створили небагато і ми про це постійно кажемо. Зараз обласна влада каже, що місць компактного проживання не потрібно робити багато, тому що люди знайшли житло в “Прихистку” чи родичів. Більше того, в таких місцях хоче жити невелика кількість людей. Наскільки я зрозумів, то територія табору є приватною”.

Депутат Бориспільської районної ради Юрій Бобровнік розповів: “Табір був у державній власності. З приходом Януковича він переписав його на іншу людину та зробив там ремонт. Коли Януковича скинули, прокуратура звернулась в суд, щоб табір повернули у державну власність. Коли суд наклав арешт на приміщення, то волонтери поселили переселенців. Тепер, я так розумію, приватні власники відстояли право на власність в суді, зайшли на територію та вважають, що перебувають там законно”.

Максим Ткаченко повернувся до питання держпрограми “Прихисток”: “Чи були пропозиції через цю програму від місцевих людей? Хто скористався програмою? Чи отримують кошти власники квартир, будинків, які прихистили переселенців?”.

Присутній переселенець поскаржився, що із серпня минулого року виплат через програму не було жодного разу. Опитавши залу, виявилось, що дехто отримував виплати, а хтось – ні. Олександр Федієнко запропонував зібрати дані у тих, хто не отримав виплати, та спрямувати їх до виконавчої влади, щоб вирішити це питання.

Потім поговорили про медичну програму “Доступні ліки”. Олександр Федієнко розповів, що держава виділяє до 500 найменувань безкоштовних ліків: “Якщо місцеві лікарі бачать, що у вас є показання щодо безкоштовних ліків, то повинні виписувати рецепт. Прошу мера перевірити, чи є у аптек укладені угоди з Національною службою здоров’я України. Разом з міським головою Борисполя ми перевірили, чи укладені в Борисполі угоди з НСЗУ, виявилось, що деякі аптеки не уклали такі угоди. До того ж, ті аптеки, що не уклали угоди, розташовані на території лікарні. Якщо ви звертаєтесь з рецептом на ліки, які держава має надати вам безкоштовно, а аптека відмовляє, відразу звертайтесь до місцевої влади або до мене, як народного депутата, для швидкого реагування. За рецептом ви можете звернутись з довідкою ВПО до будь-якого лікаря”.

Максим Ткаченко додав, що на сайті Міністерства охорони здоров’я України є вся необхідна інформація та перелік ліків, які держава надає безкоштовно. Переселенці сказали, що з цією програмою у них загалом проблем немає, але є проблема з транспортом, щоб доїхати до аптек, та з інформуванням населення. Також Вячеслава Саулка попросили, щоб лікарі надавали перелік аптек, де є можливість отримати ліки за програмою.

Переселенка Олена з Лиману Донецької області сказала, що не всі люди можуть самостійно дізнаватись інформацію, тому запропонувала збирати переселенців та розповідати актуальні новини. Ще вона хотіла б для переселенців модульне містечко або гуртожиток, щоб не залежати від господарів будинків. На це звернення Олександр Федієнко відповів, що зібрав з помічниками списки всіх недобудов, враховуючи Переяслав. Сказав, що над цим ще працюватимуть: “Ми про це говорили 3 травня на нараді у голови Київської обласної державної адміністрації Руслана Кравченка. Є юридичні моменти, тому що це чиясь власність, яку не можна просто забрати”.

4 травня до Переяслава приїздили народні депутати, члени міжфракційного депутатського об’єднання “ВПО України”

Депутати зустрілись з переселенцями, які знайшли прихисток у нашому місті чи навколишніх селах

Депутати Віталій Войцехівський та Сергій Козир

Депутати Максим Ткаченко, Олександр Федієнко та Владлен Неклюдов

Депутат Олександр Юрченко та міський голова Переяслава Вячеслав Саулко

Переселенка Оксана Александрова із Лисичанська

Переселенка Олена з Лиману Донецької області

На зустрічі поговорили про програми “Доступні ліки” та “Прихисток”

Нагадаємо, що у Переяславі батьки дітей, які мають відвідувати садочок “Малятко”, зібрали збори: запросили міського голову та депутатів. Про що говорили, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору