ЖИТТЯ

У садочку “Малятко” в Переяславі немає приміщення для укриття: батьки пропонують зробити модульне

Батьки дітей, які мають відвідувати садочок “Малятко”, зібрали збори: запросили міського голову та депутатів. Про що говорили?

У Переяславській громаді триває підготовка до нового навчального року. Міський голова Вячеслав Саулко запевнив, що вже 1 вересня відремонтовані укриття будуть у всіх школах громади. Водночас не лишаться без ремонтів і укриття дитсадків: зокрема, №10 “Любавонька”, №8 “Золотий ключик”, №9 “Сонечко” та №7 “Берізка”. Без уваги у цьому випадку залишився найстарший дитсадок міста – “Малятко”, що на вулиці Ярмарковій, який заснували ще у 1950 році. Його зараз мали би відвідувати 52 дитини. Але через те, що у ньому немає укриття та навіть приміщення, де б його можна було оперативно обладнати, батьки змушені водити своїх дітей до інших закладів. Це передусім незручно, бо й самим дорослим потрібно розраховувати час, аби встигнути на роботу, а ще вони турбуються, що дитсадок рано чи пізно закриють, оскільки потреба у ньому відпаде. Тож зібрали збори, на які запросили міську владу та деяких депутатів. Інформатор розповідає, як це було.

Вячеслав Саулко зазначив, що до початку війни у громаді офіційно було близько 30 укриттів. Однак, як виявилося, вони “були лише на папері”. Тому цього року міська влада почала активно працювати над облаштуванням укриттів. “Звичайно, у пріоритеті стоять великі школи та дитячі садочки. Конкретно, що робити із вашим садочком, прямо зараз я сказати не можу, бо немає приміщення, яке б можна було реконструювати в укриття. Знаю, що можна зробити модульне укриття, але для цього потрібен час. Пообіцяти і не зробити я не можу. Але ми точно не лишимо вас напризволяще”, – сказав Саулко.

Батьки, яких зібралось зо два десятки, попросили зараз відкрити у “Малятку” хоча би прогулянкову групу на 4 години на добу. Запевнили, що у випадку тривоги дітей все одно відразу забиратимуть додому. Але начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко пояснив, що для того, аби заклад працював очно під час воєнного стану, потрібно мати сховище, схвалене ДСНС, а вже потім районна військова адміністрація на підставі усіх документів має дати дозвіл. “Ми не маємо права ігнорувати тривогу, повинні вести дітей до укриттів. Більше того, правилами навіть заборонено у цей час віддавати їх батькам, ми це деколи порушуємо. Народжуваність зараз впала катастрофічно. Коли із кінця серпня запрацююють ці чотири великі садки, вони навіть не будуть повністю заповнені. Обирайте будь-який із них, всі приймуть. Триває війна, про зручність зараз не йдеться”, – зазначив Ярмоленко.

Депутат міської ради, який відповідає за округ, де розміщується “Малятко”, Олександр Пасічник зауважив, що цей садочок важливий, оскільки приймає дітей не лише із найближчих будинків у Переяславі, а й із сіл громади, зокрема, Греблі та Дем’янець. Додав, що бачив проєкт модульного укриття, який надала на прохання самих батьків приватна фірма. Згідно із ним, одне залізобетонне укриття на 15 осіб обійдеться у 500 тисяч гривень. Якщо для закладу таких буде необхідно 2 чи 3, то мільйон чи півтора не стануть тягарем для міського бюджету.

І Вячеслав Саулко, і Петро Ярмоленко запевнили, що ознайомляться із цієї пропозицією. Вивчать усі можливі варіанти. А вже на черговій сесії, яка відбудеться у травні, нададуть свої роз’яснення та план дій. Але наголосили, що процес будівництва може затягнутись на місяць-два, а то й більше. Ярмоленко засумнівався у їхній придатності, адже, за його словами, у Київській області у жодному навчальному закладі такого укриття немає. “Значить ми будемо першими”, – апелювали присутні.

Батьки ж запропонували якимось чином “приєднати” дитсадок до укриття гімназії №3, яка розміщується зовсім поруч і де вже триває ремонт. Таким чином, на їхню думку, діти зможуть ходити до садочка хоча б на якихось 4 години. Вкотре наголосили, що все одно забиратимуть їх додому в разі повітряної тривоги. Наскільки реально зробити це офіційно, поки що не зрозуміло, але Саулко пообіцяв, що цей варіант також розглянуть. Щоправда, заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко зазначила, що те укриття вміщуватиме лише 3-4 класи. Чи знайдеться там місце ще й для дошкільнят, ще те питання.

Також батьки самотужки планують проконсультуватися із представниками ДСНС щодо модульного укриття. Бо депутати Олександр Пасічник та Андрій Іващенко, які були на зборах, сказали, що їм свого часу також розповідали у відділі освіти, що в ДСНС не дозволяють ремонтувати наявні укриття. Натомість, згодом, коли депутати та міська влада разом із рятувальниками провели огляд їх, виявилось, що працювати над ними можна.

Коли міський голова вже йшов зі зборів, у нього запитали, чи гарантує він, що садочок “Малятко” не закриють. “На 100 відсотків, на 300 відсотків. Я скоріше напишу заяву з посади міського голови, але садок не закриємо”, – відповів він.

На збори прийшло близько двох десятків батьків

Нагадаємо, що на позачерговій сесії міської ради депутати засумнівались, що до 1 вересня укриття відремонтують у всіх школах Переяслава. Як вони це пояснили, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору