ЖИТТЯ

Депутати засумнівались, що з 1 вересня укриття відремонтують у всіх школах Переяслава

Міський голова Переяслава запевняє, що 1 вересня всі учні підуть до своїх шкіл. Депутати в цьому сумніваються. Чому так?

2 травня на позачерговій сесії міської ради Переяслава депутати поцікавились у голови громади Вячеслава Саулка, як триває підготовка шкільних укриттів до нового навчального року. Він вчергове запевнив, що вже з 1 вересня всі школярі Переяславської громади зможуть навчатися в очному форматі. Натомість, деякі депутати у цьому засумнівались і запропонували створити комісію, яка проконтролює хід робіт. Інформатор переповідає деталі.

Вячеслав Саулко зазначив, що міжнародний благодійний фонд “Save the children” розглядає для капітального ремонту укриття трьох навчальних закладів Переяслава: початкової школи (колишня ЗОШ №6), гімназії №4 та ліцею імені Володимира Мономаха (колишня ЗОШ №7):

– Ми розробили відповідний проєкт на шосту школу приблизно на 5 з половиною мільйонів. У фонді запевнили, що саме цей проєкт вже включений до їхньої програми. Сказали, що через місяць-півтора почнуть роботи. Тому є гарантія, що до 1 вересня укриття буде зроблене. Стосовно сьомої та четвертої шкіл вони очікують. Кажуть, що спочатку хочуть завершити цей проєкт, а потім переходити до тих двох. Хоча є хвилювання, щоб, не дай Бог, вони не зіскочили.

За п’яту школу взялася Київська обласна адміністрація. Тобто профінансують як сам проєкт, так і виконання робіт. Яка буде вартість, ми зараз не знаємо, але вони зроблять все капітально. Щодо інших шкіл потрібно активно працювати. Є проблема із другою, тому що постійно сподіватись на укриття ТОВ “НУС”, звісно, можна, але потрібно думати про перспективу створення окремого. Для ліцею вже оснастили укриття, навчання там триває. У третій школі також проводиться реконструкція. Тому є впевненість, що до 1 вересня всі заклади вже працюватимуть, – пояснив Саулко.

Додав, що у селах громади також тривають роботи для покращення укриттів. Лише у Вовчкові немає приміщення, яке можна було б використати для сховища.

Депутат Олексій Дикий припустив, що фонд може не виконати ремонти на всіх трьох запланованих об’єктах: “Можливо, варто змінити джерело фінансування на місцевий бюджет? Зробити самим і нікого не чекати?”

Заступниця міського голови із гуманітрних питань Оксана Степаненко сказала, що на чергову травневу сесію винесуть питання про виділення коштів на проєктно-кошторисну документацію для ремонту укриття в ліцеї імені Володимира Мономаха. Це необхідно для того, щоб фонд міг розпочати роботи. Проте навіть якщо він цього не зробить, частину справи вже буде виконано.

Депутат Олександр Пасічник наголосив: “Сьома школа – це 1200 учнів. Я вкотре переконуюся, що до 1 вересня ця організація не виконає роботи. Ситуація схожа на ту, що була із Золотоніським шосе. Коли всі піднялись, то тоді вже почали його швидко робити”.

Депутат Андрій Іващенко у свою чергу запропонував створити тимчасову депутатську комісію для моніторингу рівня готовності закладів освіти громади для надання якісних освітніх послуг у 2023-2024 роках. Це рішення мають офіційно прийняти на черговій травневій сесії.

– Робимо це для максимальної залученості депутатів, аби всі мали змогу працювати у цьому напрямку й потім не отримали негативного фідбеку від містян, – пояснив Іващенко.

А що у садочках?

Того ж дня, 2 травня, Вячеслав Саулко повідомив у Facebook, що провів перевірку ходу ремонтних робіт в укриттях міських дитячих садочків “Берізка” та “Любавонька”.

“У “Любавоньці” вони ще тривають, однак наразі вже:

  • встановлено вентиляцію, яка очищує повітря та здійснює нагрів/охолодження;
  • проведені необхідні роботи з електромережі;
  • проведено ремонт санвузлів та приміщень;
  • у деяких приміщеннях продовжуються малярні роботи;
  • заливається бетоном вхідна група та східці;
  • між приміщеннями укриття було встановлено нові пластикові двері;
  • проводиться гідроізоляція у місцях, де були проблеми з накопиченням води.

Зазначу, що для того, щоб повністю вирішити проблему затікання води до приміщення, необхідно оновлення покрівлі. На це вже перебачено у проєкті необхідне дофінансування. Роботи планують виконуватись найближчим часом.

У садочку “Берізка” роботи майже завершено. За цей час було виконано:

  • необхідні малярні роботи;
  • зроблено покриття підлоги;
  • встановлено вентиляцію;
  • проведено ремонт в санвузлах.

Маю переконання, що за тиждень-два дітки зможуть повернутись до цього навчального закладу. А у разі оголошення повітряної тривоги, дітвора разом з нянями та виховательками знаходились у безпеці та комфорті”, – написав Вячеслав Саулко.

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгення далеко не всі переяславські школярі мають змогу навчатись офлайн через те, що у школах не було якісних укриттів. На цьогорічній січневій сесії міської ради депутати та батьки школярів підняли питання можливості навчання всіх дітей, а не лише перших та других класів, у очному форматі. Відтоді розпочався процес підготовки укриттів.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору