ВЛАДА

Чому в Переяславі не можуть навчатись всі школярі: резонансне питання підняли на сесії міськради

Освітній процес у Переяславі потребує покращення. Так вирішили на сесії. Але що буде далі?

19 січня на сесії міської ради Переяслава Марина Навальна ініціювала питання “Про стан освітнього процесу в закладах освіти Переяславської громади в період воєнного стану”. У рішенні йдеться, що наразі він потребує покращення і відділ освіти повинен розробити план та графіки додаткових варіантів для очного та дистанційного навчання учнів середніх та старших класів. На наступній сесії відділ освіти повинен буде прозвітуватись про виконане. Про це повідомляє Інформатор.

Марина Навальна зазначила, що це не її особиста ініціатива, а до неї звернулись дві групи батьків школярів:

– Я 20 років депутат міської ради. Це вперше, коли депутат якесь гостре питання підіймає в сесійній залі. Це не робить заступник міського голови, профільна комісія, а за ініціативою батьків виходить депутат. Це показує абсолютну бездіяльність виконавчих органів влади, які б мали відповідати за ці питання. Все, що я почула вчора на передсесійному засіданні щодо цього: “Це – постанова Кабміну”. Не було жодної пропозиції для того, щоб знайти вихід. А чи розглядали інші приміщення, де є бомбосховища, щоб проводити там навчальний процес? Наприклад, в університеті зробили із того, що було. Зараз там канікули у студентів. Чи звернулась хоча б якась школа, щоб місяць там попрацювати? Якщо у сільських школах громади із укриттями все гаразд, то чому ми жодного разу не підіймали питання, щоб бодай одинадцяті класи возити туди навчатись?

Всі ці запитання були, скоріше, риторичними, бо відповідей на більшість із них депутатка не отримала. Слово надали присутнім батькам, які виступили стосовно цього питання.

– Моя дитина навчається у восьмому класі. Оскільки ми живемо у Борисівці, то в нас світла практично ніколи немає. Відповідно дитина не має можливості нормально навчатись дистанційно, а оскільки це перехідний вік, то ми просто формуємо у них навичку нічого не робити. Тому ми всі повинні якимось чином пристосуватись до тих умов, у яких зараз живемо, і зробити все можливе, щоб навчальний процес був очним. Діти повинні напружуватись і формувати дисципліну, – сказала одна з присутніх переяславок.

Інша поцікавилась, які школи у Переяславі оснащені підвальними приміщеннями взагалі та чому жодне з них не привели до належного стану. Відповідь на це запитання дав начальник відділу освіти Петро Ярмоленко:

– Так, ми справді зараз керуємось постановою Кабінету міністрів про організацію освітнього процесу у воєнний час. Очне навчання можливе лише за наявності сховища, яке має відповідну кількість місць до учасників освітнього процесу. Є певна процедура: виїжджає комісія, у яку входять представники ДСНС, депутатського корпусу, відділів міськради. Вона вивчає можливість облаштування укриття безпосередньо у закладі або поруч. Ми це все провели.

У першій школі обладнали укриття – там у дві зміни навчаються перші та другі класи. Як один із варіантів, ми можемо там зробити ще й третю зміну. Друга школа – невеликий технічний підвал, але з одним виходом. Технічно зробити там другий вихід неможливо, бо школа завалиться. Один вихід дозволяється для десяти дітей. Але на базі другої школи ми організували навчання у дві зміни завдяки тому, що підприємство “НУС” надало у користування своє укриття. У третій та п’ятій школах немає укриттів. Гімназія та шоста школа – є підвальне приміщення, але станом на сьогодні ми маємо висновок комісії про неможливість там влаштувати укриття, бо воно буде небезпечне для дітей. Сьома школа – це найбільша проблема, бо там навчається найбільше дітей. У панельних будівлях, якою є і ця школа, освітній процес влаштовувати не можна. Сховище у четвертій школі – це державний режимний об’єкт, доступу до якого ніхто не має.

Ярмоленко також зазначив, що у селах у першу зміну всі школи зайняті і він не впевнений, що батьки погодяться, щоб їхніх дітей возили за межі Переяслава у другу зміну. Пояснив, що були спроби отримати укриття, які не належать громаді. Скажімо, звертались до Державної архівної служби, яка має сховище на понад 1000 кв. метрів. Однак згоди не отримали. “Все, що ми могли зробити, ми зробили”, – резюмував головний освітянин Переяславської громади. Втім, все ж через місяць йому доведеться прозвітуватись про нові спроби у покращенні освітнього процесу.

Зазначимо, що зараз у Переяславі перші та другі класи навчаються очно у дві зміни на базі гімназій №1 та №2 (колишні перша та друга школи). Гімназію №1 відвідують учні першого та другого класів гімназій №№1, 3, 5 та Переяславської початкової школи (раніше ЗОШ №6). У гімназію №2 ходять першокласники та другокласники гімназій №№2, 4 та ліцею імені Володимира Мономаха (колишня сьома школа). Перша зміна триває з 8:30 до 12:00, друга – з 12:30 до 16:00. Всі інші класи навчаються дистанційно.

Про те, як розпочинається другий навчальний семестр на Переяславщині, ми розповідали в окремому матеріалі. Читайте його за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору