ЖИТТЯ

“Це має принести нам перемогу”: як у Переяславі відзначають Водохреще біля “Любокраю”

У Переяславі, попри воєнний стан, відзначили Водохреще. Людей біля “Любокраю” зібралось чимало.

Щорічно 19 січня українці святкують Водохреще – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. У день свята Водохреща склався звичай купатися на водоймах, а в храмах освячувати воду. У Переяславі опівдні біля “Любокраю” зібралось близько сотні людей , але наважилась зануритись близько третина із них. Про це повідомляє Інформатор з місця події.

– Через воєнний стан святкування планували не організовувати. Але все таки міський відділ культури і туризму вирішив провести цей захід з дотриманням усіх правил безпеки. Адже всі розуміли, що люди все одно прийдуть, – сказав начальник відділу культури і туризму Переяславської міськради Валентин Шуткевич. Освячення води провело духовенство ПЦУ на чолі з протоієреєм Іваном Бобітком.

Температура повітря була близько 6 градусів тепла. Людей пригощали пиріжками, гарячим чаєм та бутербродами. Для маленьких дітей приготували солодкі подарунки. Також жителі міста могли зігрітися та переодягтися у пункті обігріву.

Професор переяславського університету Віктор Куйбіда розповів, що купається вже 44 рік поспіль. Деякі інші переяславці натомість вперше пірнули до ополонки. Впевнені, що якщо наважились пірнути в ополонку, то це принесе нам перемогу.

У Переяславі провели Водохреще біля “Любокраю”

На місці святкування були рятувальники

У пункті обігріву можна було зігрітися та переодягтися

За колядки та віршики дітей пригощали солодощами

Освячення води провели священники ПЦУ

Солодкі подарунки для дітей

Перше купання перед освяченням

Лід цього року був тонкий

Хтось пірнає разом з друзями

Саме час зігрітися біля багаття

Також 19 січня відзначали Водохреще і в інших місцях Переяславщини. Де саме, дізнавайтесь за посиланням.

Анастасія Дудка

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору