ЖИТТЯ

Що таке блокчейн та криптовалюта: про технології простими словами

Криптовалюта, NFT, трейдинг – ці та інші інструменти працюють за рахунок однієї унікальної технології. Щоб більше дізнатись про принципи функціонування та заробітку на кожному процесі, необхідно дослідити, що таке блокчейн. Перш за все, це спосіб зберігання та передачі інформації, який базується на розподіленій базі даних. Він дозволяє створювати записи у вигляді блоків та зберігати їх у мережі комп’ютерів, формуючи ланцюжок блоків. Через такий підхід становиться неможливим внесення змін у вже створені складові. Завдяки цьому будь-яка інформація, збережена в блокчейні, є надійною та захищеною від змін.

Така особливість підтверджує той факт, що блокчейн – це оптимальне рішення для забезпечення безпеки, надійності різноманітних процесів, включаючи фінансові транзакції, облік даних та багато іншого.

Основні характеристики блокчейну

До ключових особливостей розробки можна віднести наступні характеристики:

  • Децентралізованість. Блокчейн є розподіленою базою даних, що зберігається на різних комп’ютерах в одній мережі. Це означає, що немає жодного централізованого органу або установи, яка контролює мережу.
  • Надійність. Блочна система забезпечує високий рівень надійності та безпеки завдяки криптографічним методам шифрування даних. Якщо ви знайомі з тим, що таке Біткоїн, то можете оцінити складність майнінгу кожної монети через криптошифрування.
  • Прозорість. Всі учасники мережі мають доступ до повної інформації про всі транзакції та збережені записи.
  • Незмінність. Коли транзакція або запис додається до блокчейну, він залишається незмінним та не може бути видалений або замінений.
  • Швидкість та ефективність. Технологія дозволяє проводити транзакції та передавати інформацію швидко та ефективно без посередників.
  • Анонімність та конфіденційність. Учасники мережі можуть залишатися анонімними, тоді як інші можуть бути впевнені в конфіденційності своїх операцій та даних.

Головна особливість блокчейну – поєднання прозорості, анонімності та конфіденційності. Завдяки цьому технологія поширена та стрімко розвивається.

Що таке криптовалюта та особливості її роботи

Криптовалюта – це цифровий актив, який використовує криптографію для формування своєї безпеки та конфіденційності. Представлена валюта дозволяє здійснювати безпечні та швидкі транзакції без необхідності залучення посередників, таких як банки чи інші фінансові установи. Крипта підтримується блокчейном, тобто розподіленою базою даних, яка зберігає всі транзакції та записи про володіння.

Перше, за чим слідкують професійні трейдери – ціна криптовалюти, яка формується на основі співвідношення рівня попиту та пропозиції на ринку. Якщо попит зростає, а пропозиція залишається стабільною, то вартість цифрових монет збільшується. З іншого боку, якщо попит зменшується, а пропозиція залишається стабільною або збільшується, то ціна криптоактивів знижується.

Додаткові фактори ціноутворення

Щоб у повній мірі розібратись, що таке токен, треба відокремити фактори, які напряму впливають на ціну цифрових активів, не враховуючи коливання попиту та пропозиції:

  • Новини, які стосуються криптовалют, наприклад, оголошення про нові технологічні розробки або регулювання.
  • Рівень прийняття та поширеність використання.
  • Конкуренція з іншими криптовалютами та їх роль у вирішенні гострих питань: зменшення вартості транзакції, регулювання рівня комісії, екологічність проведення процесів і т.д.
  • Рівень захисту. Якщо цифрова монета вважається більш безпечною та менш піддається шахрайству, то це може призвести до збільшення попиту та зростання ціни.

Також на вартість можуть вплинути загальні ринкові фактори, такі як стан економіки, курс фіатних валют та процентні ставки. Крипту можна використовувати як засіб платежу, як інвестиційний актив або для здійснення різноманітних операцій на децентралізованих платформах.

Через які особливості варто купити криптовалюту?

Популярність криптоактивів багато в чому обумовлена їхньою природою. Більшість особливостей схожа з характеристиками блокчейну. Що варто знати про цифрові монети:

  • Криптовалюти не контролюються центральними органами чи установами, а підтримуються розподіленою базою даних.
  • Для захисту та збереження даних використовують криптографію.
  • Деякі криптоактиви можуть бути анонімними, що підтримує приватність даних користувачів та унеможливлює контроль третіми особами будь-яких фінансових справ.
  • Транзакції такого формату здійснюються швидко та ефективно, без необхідності залучення посередників у вигляді банків та інших фінансових установ.
  • Всі проведені операції є невідворотними, що означає, що після того, як вони були здійснені, їх неможливо скасувати чи змінити.
  • Більшість криптовалют мають обмежену емісію, тобто кількість одиниць має фінальне значення, а сама валюта є вичерпною. Це дозволяє зберігати вартість крипти та захищає її від інфляції. Представлений фактор додатково впливає на пропозицію і, відповідно, корегує курси криптовалют.

При роботі з цими цифровими активами варто враховувати, що їм характерна висока волатильність. Курс може значно коливатися, що робить їх ризикованою інвестицією. При цьому така характеристика дає можливість заробляти як на коротко-, так і довгострокових цінових коливаннях на біржі криптовалюти.

Види блокчейнів та особливості обігу в них цифрових активів

Криптовалюти мають свою специфічну екосистему, яка включає в себе криптобіржі, гаманці, майнінг. Все це може нормально та безперебійно функціонувати за рахунок правильно обраного та налаштованого блокчейну. Для різних цілей обираються й різноманітні блокчейни:

  • Публічний.

Це один із варіантів, до якого може отримати доступ будь-хто. У цьому технологічному типі будь-який користувач може створювати блоки та транзакції, перевіряти їх та зберігати на різних комп’ютерах у мережі. Це найпопулярніший варіант, який використовується на наймасовіших біржах (Binance, WhiteBIT та ін.).

  • Приватний.

До нього можуть мати доступ тільки обмежені користувачі, зазвичай з однієї організації або групи. Права доступу до створення блоків та транзакцій обмежені. Приватний блокчейн можуть використовувати для внутрішніх цілей організації, таких як контроль над даними та операціями.

  • Гібридний.

Представлений варіант поєднує в собі елементи публічного та приватного блокчейнів. У ньому деякі дані можуть бути доступні для всіх, тоді як інша інформація може бути відкрита тільки для обмеженої групи користувачів. Цей тип блокчейну може використовуватися для різних цілей, включаючи фінансові транзакції, обмін даними та інші операції.

Рекламний матеріал

Нагору