ЖИТТЯ

У Переяславі завершилась акція “Одягни вишиванку – підтримай захисника”: які підсумки за 4 дні

У Переяславі завершилась акція “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Як минув останній день?

19 травня у сквері “Серце Переяслава” пройшов та завершився останній день акції “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. До цього ж два дні вона тривала в університеті Григорія Сковороди. Як і вчора, в сквері облаштували фотозони, провели ярмарок-продаж хенд-мейд речей, “вільний мікрофон” та вечір вуличної музики. Інформатор розповість детальніше про четвертий день акції.

Ще до обіду майстри та майстрині почали розкладати різноманітну продукцію на столики. Люди могли придбати різні патріотичні сувеніри, браслети, намиста, магніти, брелоки, різноманітний одяг. Та чимала кількість пропонованого була серед власноруч вироблених виробів майстрів та майстринь міста: картини, вишивки, плетіння, скульптури, іграшки, прикраси, рушники та багато іншого.

Цього дня свої вироби представили і учасники творчої спілки майстрів Переяславщини “Мистецтво життя”, яка існує ще з 2014 року. Голова спілки Алла Літкова розповіла, що вони долучаються до всіх міських заходів, на цю акцію теж запросили: “Тут у нас представлені роботи близько 10-ти майстрів, також у нас є благодійна мистецька лотерея, людям таке подобається, тому купують не погано. Особливо цікавляться українською темою. Я творча та різностороння людина, моя улюблена техніка – живопис голкою, ескізу для такої роботи немає. Все з чистого полотна починається, беру різні нитки, вишиваю і уявляю, що має вийти, зазвичай це пейзажі, це мій такий релакс”.

На акції, ймовірно, мало хто залишився голодним, адже можна було почастуватися різними смаколиками, які також були на прилавках: випічка, солодощі, напої. Також цього дня представники факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій” університету Григорія Сковороди в Переяславі готували куліш “Професорський”, який “розлетівся” дуже швидко.

Декан факультету Вячеслав Радзюк розповів про таку ініціативу та поділився цікавим рецептом страви: “Ми також, кілька днів тому долучалися до акції і в університеті, та нещодавно в музеї просто неба до фестивалю кулешу. Таким чином збирали кошти на ЗСУ, які передавали і передаємо нашим захисникам. Сьогодні на нашому факультеті навчається 1000 студентів, близько 150-ти осіб це військові, і ці наші студенти захищають Україну, один з яких звернувся за допомогою в придбанні дрону, інший перебуває з тяжкими травмами на реабілітації, тому  ці кошти хочемо витратити їм на допомогу. А цей захід відбувається за ініціативи кафедри, яка входить до складу нашого факультету”.

Продавали порцію кулешу за символічною ціною, собівартість якого коштувала 70 гривень, проте за власним бажанням можна було віддати і більше. Для приготування ж страви використовували інгредієнти з різних куточків України, всі складові якої є домашніми. Копчене сало з Верховини, ребра з Тернопільщини, сало з Київщини, спеції із Чернігівщини та Черкащини та деякі з Півдня України. До цього долучилися студенти, викладачі, деканат факультету. Загалом вдалося виручити близько 8000 тисяч гривень.

Переяславка Людмила прийшла на акцію з двома маленькими дітьми, розповіла, що тут вже другий день: “Були тут і вчора, нам дуже сподобалось і мені, і дітям, то сьогодні теж вирішили прийти. Накупили різного, браслет донці та кепку сину, смакували біляшами”.

Під вечір в сквері розпочався “Вільний мікрофон” де всі охочі могли продемонструвати свої таланти: музиканти, поети, митці, вокалісти, учасники співали та читали власну поезію. Після 18:00 люди могли насолодитися вечором української музики.

Координаторка заходу Алла Зленко розповіла, що за 4 дні акції організатори зібрали 74 658 гривень, 30 копійок. Загальна сума по місту за два дні 18 і 19 травня – 45 418 гривень 30 копійок, по університету 16 і 17 травня – 29 240 гривень: “Дякую активним учасникам благодійної акції та жителям міста, які долучились та задонатили на підтримку захисників”.

На акції пригощали смачними біляшами

Приходили і з маленькими дітьми

На “Вільному мікрофоні” читали поезію та співали

Четвертий день акції

Вишиванка – завжди актуальна річ

Можна було пограти в безпрограшну лотарею

Майстрині продавали різні хенд-мейд вироби

Маленькі учасники теж демонстрували свої таланти

Анастасія Петрова виконала прем’єру пісні “Судний день”

Нагадаємо, що ми показали, як одягнулися жителі Переяслава в День вишиванки. Фото дивіться тут.

Яна Малишко

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору