ЖИТТЯ

Національний мультипредметний тест 2023: відповіді на найпоширеніші запитання

Як проходитиме НМТ-2023, що брати із собою на тест, як слідкувати за часом та що буде, якщо прозвучить сигнал повітряної тривоги? Зібрали все в одному матеріалі.

Основна сесія національного мультипредметного тесту відбудеться з 5 до 23 червня. Під час проходження тесту будуть доступні довідкові матеріали з формулами та таблицями з трьох предметів: математики, фізики та хімії. Результати тестування за шкалою 100-200 балів учасники основної сесії отримають до 28 червня. Про це повідомили на сайті Osvita.ua, а також відповіли на інші найпоширеніші запитання, передає Інформатор.

Як потрапити до екзаменаційного центру?

Щоб потрапити до тимчасового екзаменаційного центру, потрібно показати паспорт та сертифікат, який необхідно напередодні самостійно видрукувати з власної інформаційної сторінки. Запрошення може бути в онлайн-форматі. Кожен учасник тестування має право взяти із собою в аудиторію прозору пляшку води та ручку будь-якого кольору для роботи з чернеткою.

На вході до тимчасового екзаменаційного центру учасника тестування зустрічатиме україномовний спеціаліст, який перевірить документи та повідомить номер аудиторії, де проходитиме тестування. Списки з прізвищами та розподілом за аудиторіями, якщо їх буде кілька, вивісять на вході до центру.

Що робити в аудиторії передусім?

В аудиторії кожному учаснику покажуть місце за комп’ютером. Перед тестом пройде інструктаж. Протягом 5-7 хвилин інструктор розповість, як проходитиме оцінювання та на що слід звернути увагу. Фахівець нагадає, що під час тестування не можна користуватись мобільними телефонами, навушниками та іншими засобами зв’язку та технічними засобами. Усі ці речі учасник тестування має залишити у спеціальному місці для особистих речей. Також інструктор попередить, що учасник не може відкривати інші браузерні вікна, окрім того вікна, де відбувається тестування.

У разі порушення правил тестування для цього учасника буде припинено, і він не отримає результат НМТ.

Як розпочинатимеься робота над тестом?

Після інструктивної частини кожен учасник отримає логін і пароль для входу в систему. Увійшовши в систему, учасники тестування мають прочитати на екрані монітора правила проходження тесту. Після цього можуть розпочати виконання завдань тесту.

Як слідкувати за часом?

Відлік часу починається з моменту, коли учасник увійшов до системи і ознайомився з правилами проходження тесту. Відлік буде постійно перед очима учасника тестування у тестовому вікні.

А що буде, якщо почнеться повітряна тривога?

У разі оголошення повітряної тривоги, що триватиме незначний час, відлік часу буде призупинено на час вимушеної перерви. Час на проведення тестування не буде зменшений. Після завершення тривоги тестування продовжать у звичайному режимі з поновленням відліку часу.

Як працювати із завданнями?

Під час роботи з тестом учасник має позначати відповідь, яка, на його думку, є правильною, та зберігати свою відповідь. Якщо учасник впевнений у відповіді, він може одразу позначати її як правильну. У разі сумнівів можна пропустити запитання та перейти до іншого. Також дозволено відповідати на запитання у будь-якому порядку, пропускати завдання і повертатись до виконання пізніше.

Чи можна користуватися чернеткою?

У процесі виконання завдань кожен учасник тестування має право використовувати чернетку. На столі у кожного учасника іспиту буде лежати чистий аркуш паперу, на якому можна робити будь-які обрахунки, позначки, нотатки. За необхідності учасник може скористатися додатковою чернеткою. Чернетку можна буде взяти із собою після завершення тесту.

Як завершити тестування?

Після того, як учасник виконав усі завдання, необхідно натиснути кнопку “Завершити тестування”. Якщо ви пропустили якісь завдання або не зберегли правильну відповідь, система про це нагадає. Потрібно буде повернутись до цих завдань та обрати варіант відповіді. Їх треба зберегти. Після цього необхідно знов натиснути кнопку “Завершити тестування”. Якщо всі відповіді збережені, система повторно запитає, чи справді учасник хоче завершити тестування. Той має підтвердити свій намір, натиснувши “Так”. У цьому разі тестування буде завершено.

Як дізнатися результати?

Одразу після завершення тесту учасник отримає на екрані результат з кожного з предметних блоків. Результат буде поданий у вигляді тестових балів з кожного предмета. Для вступу до вишу ці результати переведуть у шкалу 100-200 балів. Остаточні обрахунки учасники НМТ отримають до 28 червня у своєму електронному кабінеті. Дізнатись результати за шкалою 100-200 балів кожен учасник може й самостійно, використавши таблиці переведення тестових балів з усіх предметів.

Що слід зробити перед виходом із аудиторії?

Після того, як учасник отримав свої результати у тестових балах, він має підійти до інструктора та повідомити про завершення тестування. Потрібно буде поставити підпис у відповідному протоколі. Після цього можна забрати свої речі та залишити аудиторію.

Відомо, що учасники НМТ почнуть отримувати запрошення на тестування за 10 днів до нього – 25-26 травня. Вони надходитимуть у персональні кабінети учасників.

Нагадаємо, що ми повідомляли, яка буде вартість навчання в університеті Переяслава та проживання в гуртожитках. Дізнавайтеся тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору