ЖИТТЯ

У Переяславі для дітей проводили майстер-класи з гончарства та ліплення: виготовляли підсвічники та “жабок”

У Переяславі проводять майстер-класи з гончарства. Також ліплять тваринок із глини.

25 травня в приміщенні музейних фондів на вулиці Шевченка, 6 у Переяславі для дітей провели майстер-клас з гончарства та ліплення з глини. Кожен міг зануритись в історію давньої професії гончара, власноруч створивши підсвічник, та зліпити “жабку”. Потрапити на заняття можна було за попереднім записом. Детальніше про це розповідає Інформатор.

Протягом п’яти днів, із 22 до 26 травня, НІЕЗ “Переяслав” проводив майстер-класи “Таємниця глини”. 25 травня до заповідника завітали учні шостої школи. Перед початком роботи дітям розповіли лекцію про історію гончарства: навіщо воно потрібно, як виникло та як раніше використовувалась ця професія. Сам майстер-клас поєднує два заняття: перше – робота на гончарному колі і виготовлення підсвічника з одним видом глини, друге – з білої глини діти створюють іграшку, цього разу це була “жабка”.

Старша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” Наталія Ревега розповіла, що “жабка” найпопулярніша на майстер-класі: “Глина для виготовлення таких іграшок використовується природня та без домішок. Діти відчувають її руками та працюють з нею під нашим керівництвом, ми показуємо весь процес поетапно. Коли фігурка готова, то її розфарбовують”.

На гончарному колі навчав дітей, як сам представився, дід Сашко. Гончар з Переяслава співпрацює із заповідником досить давно. Займається гончарною справою вже понад 10 років. Розповів, що головне тут – любити те, чим займаєшся.

Наталія Ревега розповіла, що заповідник планує ще багато цікавих заходів та майстер-класів, які розпочнуть проводити наприкінці літа: “Це повторний майстер-клас, до великодніх свят його також проводили впродовж двох тижнів. Цей же проводять для тих, хто не встиг записатися до Великодня. Загалом нам за цей час вдалося провести заняття для понад 500 дітей. На майстер-класи діти приїздять з різних громад, а в один день майстер-клас працівники проводять для 100 та більше дітей”.

Учениця 3 класу початкової школи №6 Вероніка розповіла, що заняття їй дуже сподобалось, спробувала б таке ще раз: “Ми сьогодні займалися гончарством, робили підсвічники з глини. Жабку ми робили з білої глини, спочатку зліпили тіло, вуха, руки, ноги і почали розфарбовувати”.

9-річна Катя також поділилася враженнями: “Сьогодні я роблю жабку. Зробила овал з’єднала дві кульки для вух, ще потрібно ноги і руки зробити, а потім розфарбувати. Мені дуже подобається, раніше я таким не займалась”.

Журналістки Інформатора теж вирішили спробувати попрацювати із глиною та гончарським колом. Створили “жабку” та підсвічник.

Учні школи №6 створювали “жабок” із глини

Всім дітям сподобалось заняття

Готові підсвічники із глини

Дід Сашко навчав дітей на гончарному колі

Заняття для всіх виявилось захопливим

Процес створення “жабки”

Процес створення підсвічника дуже цікавий

Готова “жабка”

Нагадаємо, що найближчими днями на Переяславщині відбудеться багато заходів, зокрема благодійних. Куди можна сходити, дізнавайтесь за посиланням.

Яна Малишко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору