ЖИТТЯ

Як захищатимуть пам’ятні дерева Переяславщини: Микола Богатир запропонував новий механізм

У Переяславі застосують новий механізм для збереження пам’ятних та важливих дерев. Що це означає?

5 червня у Всесвітній день охорони довкілля у сквері “Серце Переяслава” біля Дуба української нації відбулась акція “Говорять дерева”. Під час неї активіст, краєзнавець та голова ГІ “Корінь нації” Микола Богатир розповів про важливість збереження пам’ятних дерев Переяславщини та новий механізм для цього. Присутнім представили фотовиставку архіву громадської ініціативи найвідоміших дерев Лівобережжя Київщини та тематичну художню виставку робіт учнів художньої школи імені Петра Холодного. Інформатор розповідає, як це було.

Передувало цьому зібранню те, що 16 травня під час засідання виконкому міськради Переяслава затвердили перелік дерев, які потребують зберігання і належного догляду на території Переяславської громади. Деякі дерева були свідками життя Івана Мазепи, Тараса Шевченка, Григорія Сковороди і мають велику історичну цінність. За допомогою сучасних технологій можна зробити, аби про це знали не тільки місцеві жителі, а й гості міста.

Микола Богатир наголосив, що працівники цеху “Благоустрій” часто могли робити помилки та зрізати дерева, які не варто, тому, щоб уникати цього, їх потрібно позначати табличками з QR-кодами. Також такі дерева будуть позначати спеціальним маркуванням, аби фахівці розуміли, що конкретне дерево є під охороною громади.

– Нещодавно приїздили представники із Департаменту екології та природних ресурсів КОДА, вони зацікавилися тим, аби підтримати екологічні питання на Переяславщині, – розповів Богатир. – Аби зберегти історію, ми разом вирішили попрацювати над питанням доцільності створення природно-заповідного фонду біля річки Альта, яка висохла в Харківцях. Свого часу ми зробили там тунель, який матиме назву “Міленіум”. Також, за однією з версій, тисячі років тому там плавали кораблі. Наступний об’єкт, який зацікавив департамент, – Спаський дуб на території швейної фабрики, він є найстаршим (понад 500 років), потребує лікування та встановлення кобри (підтримка скелету дерева), аби не розламувались гілки.

Отож протягом 3-4 місяців планують створити та забезпечити маркування дерев, виготовити таблички з назвами, короткою інформацією про них та QR-кодами. Інформаційне наповнення для табличок братимуть в ГІ “Корінь нації”. Оплатила необхідний матеріал для такої ініціативи Світлана Коцюбас з Києва (11 тисяч гривень). Таблички виготовить рекламна агенція “Фокус Медіа”.

Також присутні могли насолодитись виставкою художніх робіт учнів Художньої школи імені Петра Холодного, у яких нещодавно біля Дубу нації проходив художній пленер під керівництвом художника Романа Мотузка. Малювали дуб у різних техніках та різними фарбами: олійними, гуаш, акварель, ліногравюра.

На заході також виступили голова міської ради Переяслава Вячеслав Саулко, київська журналістка Мар’яна Ангелова, директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного Ірина Кузьмицька, художник Роман Мотузок. Піснями порадували дует Ганна Ляч та Аліна Брик, учні мистецької школи імені Павла Сениці.

На заході виступив міський голова Вячеслав Саулко

Присутнім розповіли про важливість збереження дерев

Художник Роман Мотузок та директорка художньої школи Лариса Кузьмицька також були на заході

Учні мистецької школи імені Павла Синиці зіграли на бандурах

Експонувалася виставка художніх робіт

Таблички з QR-кодами будуть на всіх важливих деревах

Журналістка Мар’яна Ангелова також виступила на заході

Присутнім зіграли кілька мелодій

Фотовиставка дерев Київщини від ГІ “Корінь нації”

Спільна світлина на згадку

Нагадаємо, що 5 червня у Переяславі загорілися чагарники. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору