ЖИТТЯ

У Переяславі виступили композитор Антон Кармазін та музичний дует “ЕльЕлія”

У музеї “Заповіту” влаштували концерт української музики. Як це було?

13 червня у Переяславі в музеї “Заповіту” Тараса Шевченка відбувся концерт української музики. У ньому взяли участь композитор Антон Кармазін та дует “ЕльЕлія” у складі Олексія Якушева та Вікторії Мураховської. Про це повідомляє Інформатор.

Антон Кармазін – композитор, історик, старший науковий співробітник музею театрального, музичного кіномистецтва у Києві, член національної спілки композиторів України.

– Мене як музиканта, як композитора завжди цікавили точки перетину музичного мистецтва і музейного побуту. Я написав на цю тему деякі публікації та розумію, що музика, яка звучить в музейному просторі, у музейних установах, її сприйняття та виконання значно відрізняється від музики, яка звучить у концертному залі. Так сталося, що у мене і моїх колег, зокрема, Олексія та Вікторії вже досить насичені програми виступів у музеях. Сьогодні ми завітали і до вас. Я в цьому музеї вже втретє, але з концертом вперше, – розповів він.

Кармазін презентував свої романси на слова українських поетів. Також звучали твори Михайла Вериківського, Олексія Якушева, Ганни Приходько та інших.

Композитор презентував свій твір “Монолог реквієм”, написаний у січні-лютому 2014 року. “Це була творча реакція на те, що сталося: загиблих на Грушевського і пам’яті тих, хто загинув, захищаючи Україну”, – зазначив автор.

– Мені надзвичайно цікаво та приємно бути тут, бо серед іншого тут була написана поема “Наймичка” Тараса Григоровича, а Михайло Вериківський є автором однойменної опери на цей сюжет, – поділився композитор. Також глядачам на відео представили виконання Національним симфонічним оркестром України твору Вериківського “Гайдамаки”.

Виконання Національним симфонічним оркестром України твору Вериківського “Гайдамаки”

Дует “ЕльЕрія” презентував незвичайний виступ зі співочими чашами. Концертний твір мав назву “Мамо, земле моя – я твій син”.

Гурт “ЕльЕрія”

На заході зібралось чимало гостей

Антон Кармазін подарував музею книгу “Музична Шевченкіана”. Вона зроблена та підготовлена колективом відділу музичних фондів Національної бібліотеки України імені Вернадського. Також передав буклети музею музичного кіномистецтва, один з них присвячений постаті Леся Курбаса. А ще подарував свій романс на слова Шевченка.

Антон Кармазін приїхав до Переяслава з подарунками

Нагадаємо, що у Переяславі презентували виставку “Сучасне військо крізь призму минулого”. Про що вона, дізнавайтесь за посиланням.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору