ЖИТТЯ

На Бориспільщині рекомендували утриматися від придбання свіжої та сушеної риби: у чому причина

У Держпродспоживслужбі рекомендують відмовитися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої, в’яленої або сушеної риби. Що сталося?

Після руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель великої кількості риби. Її переробка та споживання може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму. Тож у Бориспільському районному управлінні ГУ Держпродспоживслужби в Київській області рекомендували утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої, в’яленої або сушеної риби. Про це повідомили на сайті Переяславської міської ради, передає Інформатор.

“Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудники інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини”, – йдеться у повідомленні.

Держпродспоживслужба пропонує дотримуватися таких рекомендацій:

  • Не купуйте копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю.
  • Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
  • Консерви вживайте тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їхнього приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.
  • Не вживайте консерву при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовуйте продукцію з бомбажних (здутих) банок.

Також наголосили, що реалізація живої риби має проводитись винятково з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог: кожна партія живої риби має надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

Ботулізм та його симптоми

Ботулізм – це вид гострого інфекційного захворювання, що викликається токсинами, які виробляє бактерія Clostridium botulinum. Мікроорганізми розвиваються в анаеробних умовах, їхні токсини порушують проведення імпульсів у нервовій системі. Клінічна картина захворювання характеризується стрімким перебігом та можливістю летального результату.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або зникає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Нагадаємо, що у МОЗ визначили статуси лікарень Київщини. Який у Переяславської БЛІЛ, дізнавайтеся тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору