ЖИТТЯ

Україна позивається проти Ірану до міжнародного суду ООН за збиття літака Boeing-737: у тій катастрофі загинув Денис Лихно із Переяслава

Україна подає позов проти Ірану до міжнародного суду ООН за збиття літака МАУ у 2020 році. У катастрофі загинув переяславець.

Україна та інші члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS-752 подають позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН за збиття літака Міжнародних авіаліній України у 2020 році. Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України, передає Інформатор.

Члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS-752 представляють Канаду, Швецію, Україну та Велику Британію. Група зазначила, що так і не досягла згоди з Іраном щодо організації арбітражу.

“Відповідно, Координаційна група має намір продовжувати колективні зусилля, щоб забезпечити притягнення Ірану до відповідальності за незаконне збиття рейсу PS-752 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” шляхом якнайшвидшого передання спору до Міжнародного Суду ООН, – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, міжнародний арбітраж є одним із засобів розв’язання міжнародних спорів у формі третейського розгляду справ. Минулого року Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття пасажирського літака за Монреальською конвенцією 1971 року. Іран теж є її учасником.

Ця Конвенція вимагає від держав забороняти, запобігати й карати за певні правопорушення проти цивільної авіації, зокрема незаконне та навмисне знищення повітряного судна, що перебуває в експлуатації. Також держави-учасниці зобов’язані переслідувати або екстрадувати на своїй території підозрюваних у скоєнні злочину проти цивільної авіації.

Конвенція передбачає, що будь-який спір між двома чи більше державами щодо тлумачення або застосування цієї Конвенції, який не можна врегулювати за допомогою переговорів, на прохання однієї зі сторін передається до арбітражу. Якщо сторони не можуть домовитися про умови організації незалежного арбітражу, що матиме юрисдикцію для розгляду цього спору, протягом шести місяців, будь-яка сторона може передати спір до міжнародного суду ООН.

Нагадаємо, що уночі 8 січня 2020 року літак Boeing-737 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” розбився невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту “Імам Хомейні” в Тегерані. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців, зокрема переяславець Денис Лихно.

Спочатку влада Ірану не визнавала факту збиття, але через деякий час підтвердила, що літак помилково збили протиповітряні сили країни. У липні 2020-го у Франції успішно розшифрували дані обох “чорних скриньок” збитого літака. У МЗС України заявили, що розшифрування підтвердило: лайнер упав унаслідок влучення у нього ракети, а на момент збиття він був справний.

Що відомо про Дениса Лихна?

З-поміж 9 осіб екіпажу на борту перебував переяславець Денис Лихно. Він працював бортпровідником. Йому було 24 роки. Свого часу навчався у переяславській ЗОШ №1, старші ж класи закінчив у міській гімназії. З 2012 по 2018 рік навчався в Національному авіаційному університеті на аерокосмічному факультеті. Близько 5 років працював у авіації, з них – пів року у МАУ бортпровідником. 29 грудня 2020 року його посмертно нагородили званням Героя України – за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов’язку.

Дениса Лихна поховали на Підварському кладовищі у Переяславі 20 січня 2020 року поруч з могилами дідуся та бабусі. На похорон прийшло кілька сотень людей.

“Денис відмінний хлопець і хороший друг. Не найзразковіший студент, але як будь-який АКІшнік міг вивчити все в останній тиждень і здати в останню секунду, а також допомогти іншим одногрупникам. Завжди здавалося, що його чекає довге та успішне життя”, – відгукувалися про Дениса одногрупники.

“Денис був мені не просто учнем, а як рідна дитина, дуже хороша дитина. Сьогодні я прийшла на роботу і дістала плакати з фотографіями Денисового класу. На всіх фото Денис усміхається, він був дуже позитивним хлопчиком”, – відгукувалася його класний керівник Ольга Якименко.

“Помню, как два дня назад ты подошел ко мне и как всегда пожелал – Дашуль, хорошего рейса. У меня скоро Тегеран и много STB. Ты как всегда улыбался и на душе становилось тепло. Дверь закрылась, ты ушёл, а я все так же помню твою солнечную улыбку”, – писала на сторінці Дениса користувачка Darya Kalashnikova.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору