ЖИТТЯ

“Тріщини Росії”, підтримка України та шлях до НАТО: що позитивного було цього тижня

Українські військові отримуватимуть доплати, а партнери допомагають нашій країні. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

21 КРАЇНА ПІДПИСАЛА З УКРАЇНОЮ ЗАЯВУ ЩОДО ПІДТРИМКИ ЧЛЕНСТВА У НАТО – ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ

Президент Володимир Зеленський 1 липня підписав з іспанським прем’єр-міністром Педро Санчесом спільну заяву щодо підтримки прагнень України вступити до ЄС та НАТО. Нині Україна підписала вже 21 таку заяву із членами Альянсу. Про це глава держави заявив у вечірньому відеозверненні.

“Це вже 21-ша така заява, тобто більшість підтримала нашу перспективу, зокрема і в питанні про членство в Альянсі”, – сказав Зеленський.

Він назвав країни, які підписали з Україною заяви: Бельгія, Данія, Естонія, Італія, Ісландія, Іспанія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Чорногорія та Швеція.

“Вдячний і тим державам, із якими в нас поки немає подібних спільних підписаних заяв та декларацій, але які абсолютно чітко підтримують Україну на шляху в НАТО, а отже, підтримують наближення реального миру в усій Європі”, – додав президент.

ДАНІЯ ВИДІЛЯЄ УКРАЇНІ ЩЕ ОДИН ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ НА СУМУ 175 Мільйонів євро

Уряд Данії виділяє Україні новий пакет військової допомоги на 1,3 млрд данських крон (майже 175 млн євро). Туди ввійдуть, зокрема, боєприпаси. Про це повідомило Міністерство оборони Данії.

Пакет передбачає серед іншого ракети для систем протиповітряної оборони та гроші для спільних закупівель Євросоюзом артилерійських боєприпасів для підтримки української боротьби.

“Абсолютно важливо, щоб ми й далі підтримували Україну. Це велика й важлива пожертва, яку ми серед іншого сформували на основі побажань і потреб України, і яка повинна підтримувати поточну оборонну боротьбу України проти російських військ”, – підкреслив в.о. міністра оборони Данії Трольс Лунд Пульсен.

Він додав, що потреба України в підтримці залишається великою, і цей пакет пожертв “надсилає важливий сигнал про те, що Данія стоїть на боці України стільки, скільки це потрібно”.

Також в.о. міністра зазначив, що пакет складали на основі потреб і запитів України, діалогу з міжнародними партнерами й військово-професійних рекомендацій фахівців данського Міністерства оборони.

ІСПАНІЯ НАДАСТЬ 55 Мільйонів євро ДОПОМОГИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час виступу у Верховній Раді 1 липня оголосив, що Іспанія виділяє 55 мільйонів євро для допомоги Україні. Про це свідчить трансляція, яку оприлюднило представництво голови Уряду Іспанії.

Як зазначив Санчес, 51 мільйон євро нададуть через Світовий банк. Кошти спрямують на фінансуванні малих і середніх бізнесів. Ще 4 мільйони забезпечать екологічну та стійку енергетичну систему в українських школах.

“ЄС піднявся, аби уникнути війни. Ми вирішили об’єднатися в нашій різноманітності, і це зробило нас сильнішими. Європа з вами”, – наголосив іспанський прем’єр.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПІДПИСАВ ЗАКОН ПРО ДОПЛАТИ ВІЙСЬКОВИМ

Президент Володимир Зеленський 30 червня підписав закон про повернення доплат військовим. Щомісячно військовослужбовці отримуватимуть додаткову винагороду в 30-100 тисяч гривень. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Доплату 30-100 тисяч гривень отримуватимуть військові, які беруть участь у бойових діях або працюють над забезпеченням оборони України. Вони мають перебувати в районах, де забезпечують цю оборону, на території між позиціями Сил оборони та позиціями військ рф.

Крім того, тепер закон передбачає:

  • довші відпустки для військових: до 30 днів щорічна та до 10 днів – за сімейними обставинами. Курсанти матимуть 10 днів відпустки взимку і 20 днів улітку;
  • доплати строковикам залишили на рівні 6000 грн/місяць, курсантам – 2350 грн/місяць;
  • не допускаються до участі у веденні бойових дій військовослужбовці з-поміж призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базового військового вишколу;
  • мінімальний термін проходження базової військової підготовки – не менше ніж один місяць.

Водночас мінімальний поріг доплати для інструкторів – від 15 тисяч гривень.

Також військовим, які отримали поранення та перебувають на лікуванні, родинам полонених і зниклих безвісти щомісячно виплачуватимуть 100 тисяч гривень. Сім’ям загиблих унаслідок поранення одноразово нараховуватимуть 100 тисяч гривень.

У США ЗАЯВИЛИ, ЩО ЗАКОЛОТ ПРИГОЖИНА ПОКАЗАВ “CПРАВЖНІ ТРІЩИНИ” В РОСІЇ

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що спроба заколоту власника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина “показує справжні тріщини” всередині Росії та може бути “не останнім актом”. Про це передає Hill.

“Сам Пригожин у всьому цьому інциденті порушив глибокі питання щодо самих передумов російської агресії проти України, заявивши, що Україна чи НАТО не становили загрози для Росії, що є частиною наративу Путіна. І це був прямий виклик авторитету Путіна. Тож це породжує глибокі запитання. Це показує справжні тріщини”, – сказав Блінкен.

Він зазначив, що 16 місяців тому російські війська “стояли на порозі Києва” й думали, що захоплять місто за лічені дні та “зітруть Україну з карти як незалежну країну”. А тепер їм довелося захищати столицю Росії від найманців, створених самим Путіним. Блінкен підкреслив, що “ми перебуваємо в центрі рухомого фільму”, і “ми не бачили останнього акту”.

Він додав, що не буде спекулювати про те, що станеться в найближчі тижні та місяці, але наголосив, що “Путіну ще багато за що треба відповісти”. Держсекретар США назвав Пригожина “грозою, що наростає” всередині Росії.

“Прямі виклики керівництву, військовому керівництву, потужна критика поведінки Росії, її агресії проти України. А тепер піддавання сумніву самих передумов війни Пригожиним… Тріщини на російському фасаді більшають, і ці тріщини вже глибокі”, — резюмував він.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що ЗСУ відвойовують позиції, які були під окупацією із 2014 року. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору