ЖИТТЯ

ЗСУ відвойовують позиції, які були під окупацією із 2014 року: позитивні новини тижня

Притула закрив збір на понад 100 мільйонів гривень, Залужний запевнив, що контрнаступ йде за планом. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

“ОПЕРАЦІЯ ТРИВАЄ ЗГІДНО З ПЛАНОМ”: ВАЛЕРІЙ ЗАЛУЖНИЙ ПРОВІВ ТЕЛЕФОННУ РОЗМОВУ ІЗ ГЕНЕРАЛОМ МАРКОМ МІЛЛІ

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Про це Залужний написав у Telegram.

Під час розмови генерали детально обговорили ситуацію на всіх ділянках фронту. Залужний розповів американському колезі про наступальні та оборонні дії українських підрозділів. “Повідомив, що операція триває згідно з планом”, – йдеться в повідомленні.

Також головнокомандувач ЗСУ розповів про потреби українських військових у певних видах озброєння та засобах розмінування. Генерали домовилися залишатися на звʼязку та активно взаємодіяти.

“НА ВСІХ НАПРЯМКАХ Є ПРОСУВАННЯ ВПЕРЕД” – ГАННА МАЛЯР

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що українське Східне угруповання військ 24 червня розпочало наступ на кількох напрямках одночасно. Є просування. Про це вона написала в Telegram.

За словами Маляр, українські війська почали наступ у напрямку Бахмута та населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка, Ягідне, Кліщіївка та Курдюмівка. “На всіх напрямках є просування вперед”, – стверджує заступниця міністра.

Вона також розповіла, що на Куп’янському, Лиманському й Мар’їнському напрямках ворог намагався наступати, але йому не вдалося просунутися. Водночас на Авдіївському та Шахтарському напрямках противник завдав авіаційних ударів, здійснював артилерійські обстріли.

Тим часом на півдні на всіх напрямках наступу тривають важкі бої. За словами Маляр, окупанти перебувають в обороні, докладають чимало зусиль, щоб зупинити українські наступальні дії. Водночас ворог зазначає значних втрат особового складу, озброєння та техніки.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ЗАВОЛОДІЛИ КІЛЬКОМА ПОЗИЦІЯМИ, ЯКІ БУЛИ ОКУПОВАНІ З 2014 РОКУ

Українські військові під Красногорівкою Донецької області заволоділи кількома позиціями, які були під окупацією з 2014 року. Сталося це близько тижня тому. Інформацію підтвердив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень в ефірі телемарафону.

“Під Красногорівкою наші штурмові підрозділи внаслідок добре спланованого контрвипаду заволоділи кількома позиціями, які утримувались із 2014 року. Це так звана територія “ДНР”, під самісіньким Донецьком”, – сказав Шершень. Він відзначив, що новина запізнилася на тиждень із тактичних міркувань.

Речник розповів, що вдалося це завдяки добре підготованому штурму, імітації дій, підтримці авіації та важкої техніки. ЗСУ вже здійснили розмінування певних ділянок. “Наші штурмові підрозділи просунулися вперед досить неочікувано для ворога. І впродовж тижня ворог вживає всіх заходів, щоб вибити нас із цих позицій: щоденно штурми йдуть, важкі обстріли, але все марно”, – підкреслив Шершень.

Він зазначив, що для України це має “більш символічне значення, принциповий момент” і деяке покращення тактичного положення Збройних сил.

ОКУПАНТИ ЗАЯВИЛИ, ЩО ЧОНГАРСЬКИЙ МІСТ “ПОШКОДЖЕНИЙ НАБАГАТО СЕРЙОЗНІШЕ”, НІЖ ВОНИ ДУМАЛИ СПОЧАТКУ

Російські окупанти заявили, що Чонгарський міст, який з’єднує тимчасово окупований Крим із тимчасово захопленою частиною Херсонщини, “пошкоджений набагато серйозніше”, ніж вони думали спочатку. Про це написали російські пропагандисти з посиланням на ставлеників росіян на тимчасово окупованій Херсонщині. Вони стверджують, що “найближчі 15-20 днів на мосту триватимуть дослідницькі роботи, для пересування поки він не придатний”.

Нагадаємо, що окупанти 22 червня заявили про вибухи на мостах між Херсонською областю та Кримом. Вони вважають, що нібито був завданий удар британськими ракетами Storm Shadow. Того дня ставленики росіян стверджували, що на мостах пошкоджено дорожнє покриття. Жертв серед людей не було.

Крім того, вони казали, що сполучення між Кримом і Херсоном нібито й далі діє. А рух, мовляв, організовано через резервний маршрут. Натомість “Схеми” з посиланням на супутникові знімки пишуть, що після удару по Чонгарському мосту окупанти звели понтонну переправу.Також на знімках, які є в розпорядженні “Схем”, можна побачити сліди від обстрілів на Чонгарському мосту та на іншому, який поруч із ним.

ФОНД СЕРГІЯ ПРИТУЛИ ЗІБРАВ ПОНАД 100 МІЛЬЙОНІВ ЗА ТРИ ДНІ НА БЕЗПІЛОТНИКИ, ЧОВНИ ТА ВАНТАЖІВКИ

Благодійний Фонд Сергія Притули повідомив про закриття “мегазбору” на понад 100 мільйонів гривень, на які мають закупити українським військовим безпілотники, човни й вантажівки. Про це Притула написав під вечір 24 червня. За його словами, за три дні вдалося зібрати 110 мільйонів 536 тисяч 980 гривень – на 9 мільйонів більше, ніж заплановані 101,6 мільйона.

На зібрані гроші фонд планує закупити для ЗСУ:

  • 7 безпілотників EOS (які допомагають наводити HIMARS);
  • 1000 FPV-дронів та обладнання до них;
  • 20 човнів (для десанту);
  • 30 вантажівок IVECO (для перевезення військових та боєкомплекту).

“Переходимо до контрактування всієї номенклатури + шукаємо, що прикупити на ті гроші, що зайшли понадпланово”, — сказав Притула у відеозверненні. Початок збору Притула оголосив зранку 22 червня.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про обнадійливі прогнози щодо українського контрнастуру. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору