ЖИТТЯ

Саміт G7, винищувачі F-16 та інша допомога Україні: що було позитивного цього тижня

Байден схвалив плани з навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Зеленський виступив на саміті G7: про що говорив президент лідерам “Великої сімки”

21 травня, в останній день роботи саміту “Великої сімки” (G7), український президент Володимир Зеленський особисто звернувся до світових лідерів та подякував окремо кожному із них за підтримку України. У своїй промові український президент наголосив на важливості лідерства демократії, її посиленні та розвитку, а досягнутий рівень міжнародної співпраці з Україною підтвердив, що агресор сьогодні змушений зважати на свободу та західні демократичні цінності.

Демократія потребує більшого. Зеленський засвідчив, що новий рівень міждержавної співпраці та партнерства продемонстрував міцність та вірність таких зв’язків. Саме ця співпраця показала агресору, що йому доведеться зважати на демократію, враховувати реалії на випадок, якщо хтось захоче повторити кроки росії у її війні проти України.

За словами Зеленського, чим більше триває співпраця – тим сильнішою стає демократія. Втім цього недостатньо, адже зараз у світі необхідне її абсолютне лідерство.

“Демократія потребує більшого. Я вважаю, нам потрібне очевидне глобальне лідерство демократії. Це головне, що ми забезпечуємо нашою співпрацею”, – заявив Зеленський, слова якого цитує пресслужба ОП.

Президент України акцентував на тому, що росіянам не вдалося нікого залякати, адже стало очевидним, що важливою стала не кількість ракет у ворога, а здатність партнерів забезпечити захист від них. Зеленський подякував всім державам, які допомогли “закрити небо” над Україною завдяки переданим системам ППО.

Український лідер окремо звернувся до кожного глави країн “Великої сімки” й особисто подякував за всі зусилля та допомогу, які вони здійснили для України. Президент акцентував на заслугах американського президента Джо Байдена, наголосивши на його важливій місії забезпечення “бренду демократії та свободи”. Зеленський також подякував всім, хто готує та навчає українських пілотів маневруванню на винищувачах нового покоління.

“Коли наші пілоти знатимуть F-16 і коли в нашому небі з’являться ці машини, це матиме значення не лише для України. Це буде історичний момент для всієї архітектури безпеки у Європі та світі”, – додав президент.

Байден схвалив плани з навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Президент США Джо Байден схвалив плани з навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Про це у п’ятницю, 19 травня, він поінформував лідерів G-7. Також США підтримуватимуть спільні міжнародні зусилля щодо цього питання. Про це пише Politico з посиланням на джерела. Зазначається, що навчання проходитиме на території Європи й триватиме кілька місяців.

За словами посадовця, на якого посилається видання, чиновники планують, що розпочати навчання вийде найближчими тижнями. Американська журналістка, кореспондентка CNN в Білому домі Наташа Бертран пише, що за час навчання партнери України вирішать, коли надавати нам винищувачі та в якій кількості.

Як F-16 допоможуть Україні. F-16 та інші передові західні винищувачі потрібні для посилення протиповітряної оборони, оскільки наявні системи наземного базування Києва виснажені частими обстрілами російських ракет, пише New York Times. Реактивні літаки можуть бути запущені за лічені хвилини та обладнані для збивання ракет і літаків противника.

Коли Україна отримає винищувачі F-16, ми виграємо цю війну – Ігнат

Україна наголошує партнерам на необхідності F-16, адже неможливо тими засобами ППО, які існують ще з радянських часів, перекрити всю територію України. Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі Еспресо.

“Я вам скажу більше, коли будуть F-16, ми виграємо цю війну. Якщо ці літаки прийдуть в Україну, вони стануть на бойове чергування у різних регіонах на наших оперативних аеродромах”, – сказав Ігнат.

Він наголосив, що територія країни та протяжність державного кордону велика, а лінія фронту, враховуючи Білорусь, Придністров’я та чорноморське узбережжя – понад 2,5 тисячі кілометрів. Проте, навіть отримуючи такі західні системи, як NASAMS, IRIS-T, Patriot та вже SAMP/T, а також ППО сухопутних військ, перекрити всю територію лише комплексам ППО не вдасться.

“Тому нам потрібен F-16, у якого є винищувальне прикриття, він також є частиною ППО. Винищувач може працювати по повітряних цілях як знизу, так і зверху. Там, де немає ППО, буде працювати F-16”, – пояснив речник командування Повітряних Сил ЗСУ.

США оголосили новий пакет допомоги Україні на 375 млн доларів: що він містить

США офіційно оголосили про новий пакет військової допомоги для України з боєприпасами, броньованим транспортом та обладнанням. Про виділення нового пакету офіційно оголосив президент Штатів Джо Байден після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. До нього увійдуть додаткові боєприпаси для HIMARS, артилерії, ракети, протанкові системи та інше. Про це розповіли в Міністерстві оборони США.

Вартість нового пакету допомоги оцінили в 375 млн доларів. Загалом йдеться про обладнання та снаряди, які вже надавалися Україні раніше. Новий пакет має посилити оборонну спроможність нашої країни та підтримати майбутній контрнаступ.

“Після зустрічі президента Байдена з президентом Зеленським у Японії Міністерство оборони (МО) сьогодні оголосило про додаткову допомогу в галузі безпеки для задоволення критично важливих потреб України в галузі безпеки та оборони”, – зазначають у Міноборони США.

До пакету увійшли такі позиції:

  • додаткові снаряди для систем HIMARS;
  • артилерійські боєприпаси калібру 155 мм та 105 мм;
  • ракети з трубним пуском, оптичним відстеженням та дротовим наведенням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • снаряди ракетної системи з лазерним наведенням;
  • спеціальні підривні боєприпаси;
  • броньовані мостові системи;
  • броньовані машини для медичних потреб;
  • вантажівки і причепи для транспортування важкої техніки;
  • матеріально-технічне забезпечення;
  • тепловізори;
  • окремі запчастини та додаткове польове обладнання.

“Сполучені Штати продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб надати Україні можливості для задоволення її безпосередніх потреб на полі бою та довгострокових потреб у сфері безпеки”, – додали в Міноборони США.

За прикладом Британії: Франція планує передати Україні далекобійні ракети

Франція передасть Україні ракети великої дальності. Вони дозволять здійснювати контрнаступ. Найближчими тижнями наша країна отримає десятки одиниць бронетехніки й легких танків, зокрема бойові машини AMX-10RCs. Про це президент Франції Еммануель Макрон сказав у інтерв’ю телеканалу TF1. Він заявив про це через кілька годин після того, як Велика Британія пообіцяла президенту України Володимиру Зеленському надати Україні ударні безпілотники дальнього радіуса дії під час його візиту в понеділок, 15 травня, у рамках європейського туру, метою якого було забезпечення нової зброї для контрнаступу.

Відповідаючи на запитання щодо доставки бойових літаків в Україну, Макрон сказав, що не обговорював цього із Зеленським під час зустрічі з ним у Франції минулими вихідними. Натомість щодо підготовки українських пілотів на французьких військових літаках, він сказав: “Немає жодних табу”. Макрон зазначив, що Франція готова навчати українських пілотів винищувачів, і програми навчання “можуть розпочатися просто зараз”.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що лідери G7 збільшили допомогу для України. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору