Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Вареники, котлети в тісті, бендерики та інше: у Переяславі волонтерки готують їжу для захисників, але потребують допомоги

У Переяславі готували їжу для військових. Її передадуть захисникам на Бахмутський напрямок.

19 травня в ліцеї імені Володимира Мономаха (колишня сьома школа) у Переяславі вчергове готували смаколики для захисників України. 20 травня вдосвіта волонтери на чолі з Інною Марченко повезли цю їжу на Схід. Як запевнила Інна, цими наїдками смакуватимуть військовослужбовці, які служать на чотирьох позиціях Бахмутського напрямку. Про це повідомляє Інформатор.

Аби більше приготувати страв, працівниці кухні (шеф-кухарка Віра Кагарлицька, кухарка Олена Матвієнко, комірниця Тетяна Герасименко та кухпрацівниця Ольга Доброскок) приступили до роботи о шостій ранку. Насамперед почали готувати начинки для пиріжків-вареників та замісили дріжджове тісто, адже воно мало гарненько вистоятися.

Близько 9:00 на підмогу прийшли техпрацівниці школи Надія Катреча, Галина Красноус, Катерина Тищенко, Олена Жук, Віра Гриценок, Наталія Государська, Ірина Кочерга та Валентина Швець. Також з неабиякою охотою допомагали готувати добреники й вчительки – Катерина Юхименко та Галина Барабаш. Гарно підсобляли кухаркам й волонтерка, вчителька молодших класів Ніна Климас та її вже літня мама Галина Гоцкало. Оздобленням тари займалася директорка ліцею Галина Кітаєва. Приміром, на відерця з варениками вона виготовила наліпки з таким побажанням: “Українські вареники зроблено з турботою та вірою в наших захисників. Інструкція:

  1. З’їсти вареники.
  2. Збити ракету, знищити танк.
  3. Повернутись живим і неушкодженим з перемогою до рідних”.

Цього разу меню значно урізноманітнилося. Приготували аж десять найменувань страв: вареники з картоплею і капустою, котлети в тісті, бендерики з м’ясом, курники, зрази з капустою, пончики з горохом, пиріжки з маком і сиром, сирні калачики. Все робилося на надзвичайному позитиві, адже продукти та кошти на придбання їх надали небайдужі люди.

За фінансову підтримку волонтерки подякували, зокрема, Галині Пияк, яка живе в Ірпені, прихожанам церкви “Перемога” (в особі Надії Ставицької) та Людмилі Михняк. А ось за сприяння заступниці міського голови Оксани Степаненко та працівниці освіти Анелії Ковальської асортимент продуктів поповнився мішком борошна та двома 5-літровими бутлями олії. Подякували також Володимиру Башмаку (за борошно та заморожені напівфабрикати), Нелі Корнієнко (за домашню “молочку”), Катерині Проказовій (за добротну сковорідку та лоточки-черпачки), Ірині Слюсар (за електроовочерізку), а також керівництву “Старинської птахофабрики” (за пластикові відерця).

Робота на кухні сьомої школи знову “закипить” через кілька тижнів, коли переяславські волонтери зберуть все, що потрібно воїнам, які відстоюють наш мир і незалежність в “гарячих” точках України.

Для покращення роботи кухарів зараз потрібні:

  • великі дека,
  • соусниці,
  • каструлі,
  • сковорідки,
  • лопатки,
  • тертушки,
  • силіконові пензлики,
  • качалки,
  • сито,
  • шатківниця.

Звичайно, все це є на кухні, але воно вже виходить з ладу. Кухарі будуть раді й блендеру та міксеру. А ще їм дуже потрібні пластикові відерця та лотки, бо в такій тарі зручно передавати харчі нашим захисникам. “Дорогі земляки, “потрусіть” свої горища-кладови і поділіться вживаним кухпосудом та інвентарем, який має гарний стан і вам те непотрібне”, – закликали волонтерки.

А місцевих підприємців попросили підсобити пергаментним папером, фольгою для запікання, марлею (за допомогою її готуються вареники на пару), скотчем та маркерами, якими зручно на тарі з продукцією писати побажання нашим воїнам.

З харчів потрібні м’ясо-фарш, курячі яйця, олія без запаху, макова начинка, густе повидло, пресовані дріжджі, цукор, сіль, ваніль. Волонтери ліцею обіцяють тримати “кухонний фронт” стільки, скільки потрібно.

Контактні телефони: 093-714-17-39 (Ніна Климас), 093-139-26-98 (Людмила Отечко), 095-704-95-99 (Олена Матвієнко).

Нагадаємо, що 19 травня у Переяславі завершилась акція “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Які підсумки за чотири дні, дізнавайтесь тут.

Олена Матвієнко

Нагору