ЖИТТЯ

Лідери G7 збільшили допомогу для України: що було позитивного цього тижня

TVORCHI посіли 6 місце на Євробаченні-2023. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

TVORCHI посіли 6 місце на Євробаченні-2023: хто дав нам 12 балів та за кого голосували українці

Україна у 2023 році посіла шосте місце на пісенному конкурсі Євробачення. Гурт TVORCHI отримав 243 бали. Нас випередили Норвегія, Італія, Ізраїль, Фінляндія та переможець Швеція. Україна отримала 189 балів на Євробаченні від глядачів. Від журі – 54, заповітну 12-ку ми отримали тільки від Чехії.

Як голосувала Україна. Максимальні 12 балів журі з України віддали Швеції, Литві – 10 балів, Австралії – 8, Чехії – 7. Водночас українці проголосували так: 1 – для Ізраїля, 2 – для Чехії, 3 – для Швеції, 4 – для Литви, 5 – для Великобританії, 6 – для Молдови, 7 віддали Норвегії, 8 – Хорватії, 10 – Фінляндії та максимальні 12 – Польщі.

Італія допоможе Україні захистити небо від російських ракет та дронів

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що під час свого візиту в Італію ухвалив на переговорах з прем’єр-міністром Італії Джорджею Мелоні дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба. Які саме системи захисту надасть Італія Україні чи, можливо, це буде інший спосіб допомоги, Зеленський не сказав. Про це він сказав на спільному Мелоні брифінгу у суботу, 13 травня.

“Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, зокрема, безпекову, військову. Є дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба”, – сказав Зеленський.

Додаткових подробиць щодо цього питання він не розповів. Відтак залишається загадкою, в який саме спосіб італійці допомагатимуть нам захищатися від російських скалярів, бомб, ракет та дронів.

Крім того, за словами Зеленського, на зустрічі йшлося про реалізацію “формули миру”. Як відомо, в Італії незадовго до його візиту лунали заклики посадити Україну та росію за стіл переговорів. Президент України сказав на брифінгу такі слова, офіційно окресливши нашу позицію:

“На жаль, росія відповіла на нашу “формулу миру” ракетами й артилерією. Їх не цікавить мир”.

Мелоні після переговорів з президентом Зеленським теж сказала своє слово про війну. Вона запевнила, що щиро вірить у нашу перемогу та буде усіляко підтримувати, щоб її наблизити.

Лідери G7 збільшили допомогу для України

Лідери країни Великої Сімки ухвалили рішення про збільшення фінансової допомоги для України. Тепер вона складатиме 44 мільярдів доларів. Таку заяву зробили після зустрічі міністрів фінансів та керівників центральних банків країн G7 в японському місті Ніїґата. Зазначається, що країни G7 вирішили збільшити економічну підтримку України на 2023 та початок 2024 року. Усього Велика сімка надасть 44 мільярди доларів. Завдяки цьому вдалося схвалити програму Міжнародного валютного фонду для України на суму 15,6 мільярда доларів США на 4 роки.

Завдяки цій підтримці, кажуть експерти, українська влада зможе забезпечити функціонування уряду, а також відновити пошкоджену інфраструктуру. Додаткові кошти також допоможуть стабілізувати українську економіку під час повномасштабної війни. Лідери Великої сімки також створили нову ініціативу щодо постачань та пообіцяли “заповнити нормативні прогалини в банківському секторі”.

“Ми закликаємо до негайного припинення незаконної війни росії проти України, що усуне одну з найбільших невизначеностей щодо глобальних економічних перспектив”, – заявили представники держав Великої сімки.

Раніше експерти пояснювали, чому Японія вирішила зробити Тайвань та Україну головними темами засідання Великої сімки. Японський прем’єр хоче довести лідерам G-7, що так само як війна в Україні є проблемою Азії, Тайвань є проблемою Європи. Він також зазначав, що російська агресія не є для нього проблемою, яка сталася далеко.

“Для мене російська агресія проти України — це не подія, яка сталася далеко. Не можна допускати спроб в односторонньому порядку силою змінити статус-кво, де б вони не відбувалися у світі”, – сказав Фуміо Кісіда.

Польща передала Україні 14 МіГ-29 – скільки всього літаків ми отримали від партнерів

Уряд Польщі передав Україні 14 одиниць винищувачів МіГ-29. Також ми отримали від республіки 325 танків. Загалом Київ отримав від партнерів 28 літаків та 575 танків. Про це повідомляє постійне представництво Республіки Польща в ЄС у Twitter.

“З 575 танків, поставлених в Україну до цього часу, 325 були надані Польщею. На другому місці — Нідерланди (85), на третьому — Німеччина (80), на четвертому — США (76). Крім того, з 28 літаків, переданих до Києва, Польща надіслала 14 винищувачів МіГ-29”, — йдеться у повідомленні.

Над Кремлем запустили прапор України

 

12 травня, у небі над російським кремлем зафіксували прапор України. Стяг піднявся над шпилями російських церков на повітряних кулях та повільно пролетів над Червоною площею, де нещодавно окупанти святкували свій “шабаш”.

Фотографії українського прапора опублікував радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, супроводжуючи їх побажанням росіянам звикати до таких процесів.

Хто саме запустив український прапор не уточняється.

Над Кремлем помітили Український прапор. Який невідомі запустили над Червоною площею в Москві. Русня, звикай, – написав Андрющенко.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що у росії все частіше трапляється “бавовна”, міста відмовляються від парадів. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору