ЖИТТЯ

У росії все частіше трапляється “бавовна”, міста відмовляються від парадів: що було позитивного цього тижня

У росії відмовляються від проведення параду на 9 травня. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Чому у росії все частіше трапляються пожежі та “бавовни”: Подоляк назвав чотири причини

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк пояснив, чому на території росії почастішали пожежі та вибухи на критично важливих об’єктах. За його словами, на це вплинули кілька факторів, зокрема поява партизанського руху. Про це Подоляк написав у Twitter 5 травня.

За його словами, зростання ексцесів на залізницях та критичних підприємствах росії – це прямий наслідок 4 причин. І вони такі:

  • наростання управлінської слабкості держави (рф),
  • втрати силового контролю за регіонами,
  • появи агресивних і воєнізованих протестних (партизанських) груп у рф,
  • руйнування сакральності (інформаційної недоторканності) “клану путіна”.

У четвер, 4 травня, у російському місті Ставрополі сталася дуже велика пожежа. На заводі паливно-мастильних матеріалів горіли та вибухали цистерни. Підприємство загорілось після вибуху.

Ввечері того ж дня у Москві в районі Царицино спалахнула масштабна пожежа в адміністративній будівлі. За даними російського МНС, загорілася двоповерхова будівля. Деякі місцеві повідомляли, що на місці події було чутно вибухи.

А в середу, 3 травня, невідомі безпілотники завдали удару по кремлівській резиденції путіна. Росіяни одразу оголосили, що це був удар ЗСУ з метою замаху на самого володимира путіна. Безпілотники впали на кремль після того, як їх збили системами радіоелектронної боротьби. Офіційний Київ заявив, що не має до події стосунку.

У росії низка міст відмовилася від проведення параду на 9 травня, у Москві почали глушити GPS

Паради на День перемоги не проводитимуть щонайменше у 21 місті росії та окупованому Криму. При цьому ще рік тому у цих містах вони були. Серед тих, хто відмовився від демонстрацій “з міркувань безпеки”, – Калуга, Рязань, Орел, Саратов, Липецьк, Єлець та Тюмень. Це підрахунки російського видання “Верстка”.

У Пскові та Великих Луках влада вирішила не проводити паради не лише через питання безпеки, а й за “морально-етичними аспектами”. За словами місцевого губернатора, в регіон на реабілітацію приїжджає багато окупантів, які звуки феєрверків “сприймають абсолютно по-іншому”.

У Курську парад вирішили не проводити “з огляду на поточну ситуацію”, а у Бєлгороді – “аби не провокувати противника великою кількістю скупчення техніки та військових” у центрі міста. У Брянську, Краснодарі та Сочі місцева влада не стала пояснювати причину скасування парадів, просто поставивши росіян перед фактом, що у 2023 році їх не буде.

Також окупаційна влада скасувала паради в тимчасово захопленому Криму – у Керчі та Сімферополі. Також скасовано заходи і у Севастополі. Крім того, парадів не буде у віддалених від фронту Нижньовартовську, Сургуті та Ханти-Мансійську. У меріях міст стверджують, що хочуть висловити “солідарність з іншими регіонами”.

Варто додати, що у Москві почали навіть глушити навігацію в межах Бульварного та Садового кільця через підготовку до параду на 9 травня. Співробітникам поліції оголосили, що на час підготовки до параду активують зміну локації GPS. Навігатори можуть працювати зі збоями.

Боєприпаси для HIMARS та авіаракети: Пентагон оголосив новий пакет допомоги Україні

Міністерство оборони США оголосило про надання 37-го пакету військової допомоги України. Сумарна вартість цієї допомоги становить 300 млн доларів. За даними пресслужби Пентагону, до пакету увійшли боєприпаси, снаряди, ракети, гаубиці, вантажівки, запчастини на інше.

“Сьогодні Міністерство оборони США оголосило про додаткову допомогу для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони. Дозвіл є тридцять сьомим вилученням обладнання з запасів Міністерства оборони США для України з серпня 2021 року”, – йдеться у повідомленні.

Новий пакет допомоги від США включає:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • 155-мм гаубиці;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • мінометні снаряди калібру 120 мм, 81 мм і 60 мм;
  • ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW);
  • системи протитанкової зброї AT-4 і Carl Gustaf;
  • авіаційні ракети Hydra-70;
  • стрілецька зброя та боєприпаси до неї;
  • підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
  • вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;
  • тестове та діагностичне обладнання для обслуговування та ремонту транспортних засобів;
  • запчастини та інше польове обладнання.

Україна повернула з полону ще 45 бійців: хто серед звільнених

6 травня відбувся черговий обмін полоненими. Україна повернула ще 45 людей, які пройшли пекло російського полону. Серед звільнених – три жінки. Про це повідомив Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України.

“Ми повертаємо додому 45 наших людей. Це 42 захисники та троє захисниць “Азовсталі”. Всі вони – нацгвардійці з підрозділу, створеному 9 років тому на азовських берегах. 35 рядових і сержантів, 10 офіцерів”, – написав він.

Єрмак розповів, що серед звільнених є воїни, які одружилися під час оборони Маріуполя на “Азовсталі” під час запеклих боїв. Також є воїн, який до широкомасштабного вторгнення був у полоні росіян протягом 2,5 року, куди потрапив під час Широкинської операції. Згодом він був звільнений з полону, але одразу повернувся в підрозділ. Повторно потрапив у полон на “Азовсталі”.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими додали, що визволили, зокрема, учасника “вертолітної” місії ГУР МО з евакуації поранених з “Азовсталі”. “Евакуаційний гелікоптер, в якому він перебував, було збито, але воїн зумів вижити. Важко пораненому, йому погрожували так званим “судом”. Тепер військовослужбовець пройде курс лікування та реабілітації”, – розповіли у штабі.

Рада ухвалила закон “антиПушкін”: що в Україні робитимуть із символами російської імперії та СРСР

3 травня Верховна Рада України ухвалила закон №8273. Він дозволяє вилучати не лише радянські, а й імперські культурні пам’ятки періоду, що був раніше. Міністр культури Олександр Ткаченко назвав цей закон “антиПушкін”.

“Сьогодні депутати в другому читанні більшістю ухвалили наш Проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України “Про охорону культурної спадщини” щодо не занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об’єктів культурної спадщини”, – написав він.

Ткаченко пояснив, що відтепер є законні підстави, аби вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток України памʼятки, які є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

За новим законом, в Україні не визнаються цінними пам’ятки, які:

  • присвячені людям, що обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище);
  • керівникам у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік;
  • присвячені подіям, пов’язаним із діяльністю комуністичної партії, із встановленням радянської влади на території України;
  • є символами російської імперської або радянської тоталітарної політики.

Кажучи просто, жодній Катерині II чи маршалу Жукову в Україні – не місце. І влаштовувати суспільні дискусії чи підписувати петиції з цього приводу немає сенсу. Адже в новому законі все визначено.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що Німеччина підтвердила передачу Україні другої системи ППО IRIS-T. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору