ЖИТТЯ

На Переяславщині людям заборонили вхід до природного парку: проблему вирішували спільно з нардепом та районним керівництвом

У Хоцьках людей не допускали до природного парку “Білоозерський”. Народний депутат, сільський голова та громада зібрались, аби з’ясувати, що сталося.

5 липня у сільському будинку культури в Хоцьках місцеві жителі зібрались, аби з’ясувати, чому їх не допускають до національного природного парку “Білоозерський”, який розташований на території Циблівської громади. На зустрічі відповіді давали народний депутат України Олександр Федієнко, голова Циблівської громади Олександр Палагута, директор “Білоозерського” Руслан Паламарчук, його перший заступник Михайло Магітич та заступник голови Бориспільської районної військової адміністрації Андрій Синяков. Інформатор розповідає деталі.

“Чому нас не пускають до лісу?” – запитали хоцьківчани

Жителька села Хоцьки Анна Савченко розповіла, що все розпочалось взимку: “У лісі перекопали дороги, спочатку говорили, що це у зв’язку із воєнним станом для безпеки людей. Потім сказали, що туди заселили солдатів і в ліс не можна. Восени ми їздили на риболовлю і нас зупиняли військові запитували, що ми там робимо, ми показували перепустки. Згодом із сусідніх сіл люди почали публікувати фото з відпочинку на Дніпрі, тобто вони мають доступ до лісу. А коли ми захотіли поїхати, то у нас всі шлагбауми закриті, дороги перекопані, всі входи та виходи перекриті, скрізь таблички “Заборонена зона”. Купатись не можна, відпочивати не можна, збирати гриби та ягоди теж не можна. Наглядачі казали, що будуть складати постанови, виписувати штрафи. Якщо це паркова зона, то є стаття, де вказано, що відпочивати та користуватися лісом можна. Тут жили наші дідусі та бабусі, це наша спадщина, ми ще в школі кожного року збиралися та садили нові сосни. А тепер нічого немає, і кожен рік новий керуючий. Нам сказали, що в майбутньому в ліс нікого не допускатимуть, і є чутки, що на Дніпрі будуватимуть якісь будиночки: дерева вже вирубали, берег засипали піском, а нас не пускають, аби подивитись, як там є насправді”.

Зібралось багато хоцьківчан, яких цікавило, чи можна безперешкодно відвідувати територію лісу, зокрема на транспорті, збирати в ньому гриби, ягоди та дрова, рибалити, відпочивати та купатись у Дніпрі тощо. Місцевий житель запитав: “Хто і для чого перерив ліс? Ми туди не можемо зайти, тому нехай нам дадуть конкретну відповідь чому, згідно з якими документами?”

Переселенець із Луганської області, який зараз живе у Хоцьках, поскаржився, що немає змоги опалювати житло: “Нам дали тут будинок, проте газу немає, але дрів теж не можна піти взяти, хоча “вальожі” в лісі лежить повно. Підкажіть, як мені топити? На Дніпро, на ту саму риболовлю поїхати теж не можна”.

Хоцьківчанин Андрій зазначив, що хоче почути відповіді на такі запитання: “У чиїх інтересах працює керівництво? Для кого це все робиться? Чому людей ізолюють від того, що їм належить? Якщо це національний парк, чому туди взагалі не пускають людей? Моя особиста думка, що це робиться для особистих потреб “когось”.

Жителька Хоцьок Юлія Бондюк розповіла історію, коли її разом з дитиною на авто не впустили до лісу на відпочинок: “Пан Паламарчук не показав свої документи, проте сфотографував наші номери на авто, не уступав нам дорогу, бо перекрив її своїм авто. Нам сказали, що аби заїхати на територію у нас має бути супровід”.

“Скоро людей впускатимуть”, – відповіло керівництво

Заступник голови Бориспільської РВА Андрій Синяков розповів, чому існує заборона на відвідування лісів на Київщині: “Київська обласна військова адміністрація рішенням оперативного штабу ради оборони працює згідно з оформленим протоколом №28 від 19 березня 2022 року, де йдеться про заборону входження цивільного населення до лісових масивів. Це зумовлено тим, що в Україні введений воєнний стан, під час якого можуть бути часткові обмеження. Є відповідний наказ про заборону відвідування лісів, лісових масивів, заповідників, які стосуються Бориспільського району, і про це проінформовані всі голови територіальних громад”.

Михайло Магітич додав, що, згідно із Законом України про національні парки, люди все ж можуть відвідувати територію парку: “Громадянам дозволено відвідувати національні парки за чітко визначеними туристичними маршрутами, але не сходити з них. Активний відпочинок у парку також дозволений, але на чітко визначених рекреаційних зонах. Раніше таких обмежень не було, адже статус національного парку був отриманий лише у 2021 році. Ми прийшли, коли ліс вже був переритий, це не наших рук справа”.

Олександр Палагута запропонував рішення цієї проблеми: “Я не знаю, чому перерито, але якщо директор дасть команду, то завтра наш трактор все позагортає. Я відправлю комунальника і все зроблять”.

Олександр Федієнко підсумував, що, допоки не визначені пішохідні туристичні маршрути, люди можуть безперешкодно та без обмежень відвідувати зону лісу. Проте проїхати автомобілем можна буде тільки на окремих встановлених маршрутах, які розроблять найближчим часом. Забороняти риболовлю, збір грибів та ягід також не будуть. А вириті канали протягом тижня мають загорнути. Щодо збору дрів питання пропрацюють юридично.

Хоцьківчани зібрались аби дізнатись чому їх не пускають до лісу

Олександр Федієнко поспілкувався з місцевими жителями

Анна Савченко розповіла, що все розпочалося ще в зимку

Хоцьківчанин Андрій задав ряд питань, які його турбують

Михайло Магітич сказав, що до парку ходити можна

Олександр Палагута сказав, що проблему з виритими каналами вирішать протягом тижня

Нагадаємо, що нещодавно депутати, члени виконкому та працівники Ташанської сільської ради відвідали виробничі потужності ГК “Ерідон”. Репортаж – тут.

Яна Малишко

Фото та відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору