ЖИТТЯ

Сучасний насіннєвий завод, роботизована ферма та комплекс, де корів вирощують на пасовищах: які підприємства працюють у Ташанській громаді

Депутати, члени виконкому та працівники Ташанської сільської ради відвідали виробничі потужності ГК “Ерідон”. Він найбільший наповнювач місцевого бюджету.

14 червня близько пів сотні представників Ташанської ТГ відвідали найсучасніший насіннєвий завод ТОВ “Лімері”, роботизовану молочну ферму та тваринницький комплекс ПП “Євросем”. Також завітали в реконструйовану шкільну їдальню, майстерню та дитячий садок у Пологах-Вергунах та відреставрований козацький храм у Чопилках. Інформатор розповідає, як це було.

Група компаній “Ерідон” є лідером на ринку комплексного забезпечення аграрних виробників: від якісного посівного матеріалу, добрив, засобів захисту рослин, сільськогосподарської техніки та запасних частин до проєктування та будівництва сучасних потужностей для переробки та зберігання сільгосппродукції. Разом з тим, підприємства ГК “Ерідон” здійснюють свою підприємницьку діяльність в гармонії з суспільством та довкіллям, а також беруть активну участь у соціальному та економічному розвитку країни, навіть в умовах воєнного стану.

НАСІННЄВИЙ ЗАВОД ТОВ “ЛІМЕРІ”

На території насіннєвого заводу ТОВ “Лімері” у Малій Каратулі делегацію зустрів заступник директора Юрій Шибіка. Перед початком екскурсії провели інструктаж з техніки безпеки та видали засоби індивідуального захисту (каски та жилети).

Перша черга заводу потужністю 15 тисяч тонн кукурудзи в качанах або 350 тисяч посівних одиниць (1 посівна одиниця – це 80 тисяч схожих насінин) була збудована протягом 10 місяців в умовах воєнного стану та запущена в роботу 28 лютого 2023 року. Таким чином створили 100 робочих місць для місцевого населення. У планах також будівництво другої черги з такою ж потужністю. Особливість заводу полягає в тому, що він побудований в одну лінію, обладнаний унікальним устаткуванням, яке впливає на генетичну чистоту та схожість насіння і забезпечує повний безперервний цикл всіх технологічних процесів.

Юрій Шибіка розповів, що весь процес починається із заїзду автомобіля з кукурудзою в качанах через прохідну на ваги, де відбувається зважування та перший відбір зразків для лабораторних досліджень вологи та температури сировини. Після чого кукурудза в качанах вивантажується в завальну яму, з якої через віброживильник потрапляє на транспортер і переміщується в зону сортування. Там вона потрапляє на розподільчий конвеєр і рівномірно розподіляється між трьома однаковими лініями сортування. На кожній лінії качани кукурудзи проходять через машину для зняття обгортки і потрапляють на оптичний сортувальник для відбору нетипових качанів. На наступний процес сушіння потрапляють тільки типові качани з максимальною вологістю 38%, де за рахунок човникового реверсного механізму відбувається покамерне заповнення сушарки. Тепло в заповнену камеру подається спочатку знизу – відбувається нижнє дуття, а потім зверху – верхнє дуття. І на виході отримуємо типові качани кукурудзи – сухі, з вихідною базовою вологістю 12%. За рахунок подвійної подачі теплого повітря досягається рівномірність сушіння всього шару качанів у камері.

Сухі качани транспортуються в зону обмолоту, де відбувається відокремлення зерна і стержня. Всі стержні потрапляють на склад палива і використовуються в котельні для нагріву води, яка є теплоносієм для обігріву сушарки. Таким чином знижується залежність від зовнішніх енергоносіїв, зменшується ризик забруднення навколишнього середовища та відходів виробництва. Обмолочене сухе зерно зберігається в проміжному складі октабінів. Під час зберігання кожні 14 днів проводиться вибірковий лабораторний контроль зерна на вологість та заселення шкідниками. Наступний етап – калібрування, в процесі якого калібрувальна машина розділяє насіння на 4 фракції за розміром. Після чого насіння потрапляє в зону протруєння та пакування і зберігається в складі готової продукції до моменту відвантаження до клієнта.

Центральний офіс заводу, с. Мала Каратуль

РОБОТИЗОВАНА ФЕРМА “ЄВРОСЕМ”

Наступна локація – роботизована ферма приватного підприємства “Євросем” у Малій Каратулі, яку побудували фактично за вісім місяців і запустили наприкінці лютого 2022 року. Керівник напрямку тваринництва Микола Дзюбан розповів про будівництво ферми, умови утримання, раціон годівлі та процес доїння молочних корів.

На фермі тварини утримуються в окремих будівлях в залежності від вікової категорії: телята 0-3 та 3-6 місяців, телиці 6-12 місяців, ТВП та нетелі та два нові сучасні приміщення для утримання корів. Ці приміщення найбільше вразили відвідувачів, оскільки кожне має ширину 42 метри та довжину 162 метри і побудоване з металоконструкцій, в яких немає опорних колон. Відповідно, немає перешкод для руху тварин, а всі стійлові та кормові місця використовуються за призначенням.

Сучасний корівник у селі Мала Каратуль

Микола Дзюбан наголосив, що ця будівля унікальна тим, що корови мають вільний доступ до повітря або до повітрообміну, достатнє освітлення, належну вентиляцію та вільний доступ до поїлок, чесалок, кормостола та самі ходять до доїльних роботів. Під час екскурсії відвідувачі мали можливість на власні очі побачити процес доїння роботами Lely. Наразі на фермі є близько 400 дійних корів, а середній надій на корову становить 36 літрів молока на день. На фермі працює професійна команда зоотехніків, ветеринарів, операторів, працівниць, які доглядають за телятами, та механізаторів з 36 осіб, які працюють позмінно.

Червона корова, як символ ферми

ДИТЯЧИЙ САДОЧОК, ЇДАЛЬНЯ, МАЙСТЕРНЯ

Дорогою до ферми з вирощування м’ясних корів делегація відвідала школу, де цього року реконструювали їдальню та бомбосховище для школярів та вихованців дитячого садка (розташований поруч), у Пологах-Вергунах. Їдальня оснащена сучасним та якісним обладнанням, а в майстерні безліч виробів ручної роботи виготовлених талановитими дітьми.

Їдальня Полого-Вергунівської школи

Творчі вироби дітей

Після ремонту дитячий садок став ще затишнішим і має можливість проводити розвиваючі заняття для дітей, використовуючи новий телевізор. Голова Ташанської громади Василь Вовчанівський зазначив, що ремонт провели за рахунок громади та місцевих фермерів, а необхідне обладнання надала держава.

Полого-Вергунівський дитячий садочок

ТВАРИННИЦЬКИЙ КОМПЛЕКС ПП “ЄВРОСЕМ”

Керівник м’ясного напрямку, зоотехнік за освітою, Олександр Данилін розповів, що на фермі у Чопилках утримують чотири основні м’ясні породи – Ангус, Лімузин, Шароле та Герефорд.

Олександр Данилін та Василь Вовчанівський

Для утримання використовують дві моделі. 6 місяців (осінь-зима) маточне поголів’я утримується в технологічних корівниках, а 6 місяців – на власних пасовищах у період весни, літа та початку осені.

Технолігічний корівник, с. Чопилки

Зараз господарство має близько півтори тисячі гектарів власних пасовищ або ж 13 пасовищ на території громади. Утримує близько 4 тисяч голів ВРХ (телички та бички 0-6 місяців, нетелі, корови та бички-плідники). Дорогою на ферму делегація мала можливість заїхати на випаси і переконатися, що тварини вирощуються в гармонії із зовнішнім середовищем без будь якої шкоди для населення.

Олександр Данилін також звернув увагу, що більшість отелів відбувається восени, взимку та навесні під пильним наглядом професійної команди ветеринарів та зоотехніків. Загалом на фермі працює 32 особи.

На завершення делегація відвідала відреставрований у 2020 році козацький храм святого Миколая Чудотворця у селі Чопилки.

Козацький храм у Чопилках

Нагадаємо, що раніше ми запитали у людей, як їм живеться у Ташанській громаді. Із їхніми зауваженнями звернулися до Василя Вовчанівського. Відеосюжет – за посиланням.

Яна Малишко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Публікація у рамках інформаційної співпраці із Ташанською громадою

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору