ЖИТТЯ

Повернення командирів з “Азовсталі” та допомога від союзників: що позитивного було цього тижня

Повернення з полону, військова допомога та успіхи на Таврійському напрямку. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ НА БЕРДЯНСЬКОМУ НАПРЯМКУ ПРОСУНУЛИСЯ ДО 2 КМ ВГЛИБ ОБОРОНИ РОСІЯН

Сили оборони України продовжують просування на Таврійському напрямку. Так, на Бердянському напрямку зафіксовано найбільше просування в глибину оборони ворога — до 2 кілометрів. Про це повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень.

“Закріплюємося на досягнутих рубежах. Проводимо аеророзвідку місцевості. Завдаємо вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника. Здійснюється контрбатарейна боротьба, проводиться розмінування”, — розповів він.

Окупанти чинять спротив, проте українські оборонці системно тиснуть на певні ділянки фронту, “продавлюють і нищать бойовий потенціал” ворога.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський розповів, що на Таврійському напрямку Сили оборони вибили росіян із низки позицій. Підрозділи ракетних військ та артилерії протягом доби виконали 1283 вогневих завдання.

З ПОЛОНУ ПОВЕРНУЛИ ЩЕ 43 УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ ТА ДВОХ ЦИВІЛЬНИХ

Із російського полону вдалося повернути ще 43 українців — з-поміж них військові Збройних сил, Нацгвардії та Держприкордонслужби, а також двоє цивільних. Про це повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак 6 липня.

Так, вдалося звільнити 28 представників ЗСУ (серед них тероборони — 10), 10 нацгвардійців, 4 прикордонники та одного військового моряка. Більшість визволених із ворожого полону — рядові та сержанти, двоє — офіцери. Вони захищали Україну в Маріуполі, на Донецькому, Запорізькому, Харківському та Херсонському напрямках.

Також серед звільнених є цивільний співробітник “Азовсталі” та тероборонівець із Херсону.

ЧЕХІЯ ПЕРЕДАСТЬ УКРАЇНІ УДАРНІ ГЕЛІКОПТЕРИ ТА БОЄПРИПАСИ

Премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала підтвердив нову військову допомогу України: Силам оборони передадуть більше ударних гелікоптерів і ще сотні тисяч одиниць боєприпасів великого калібру в найближчі місяці. Про це він написав у Twitter.

Він зазначив, що Чехія також допоможе Україні з підготовкою пілотів, у тому числі для літаків F-16, і доставить в Україну авіасимулятори, щоб навчання відбувалося не лише у західних країнах, а й в Україні. Також нагадав, що Чехія вже відправила в Україну 676 одиниць важкої техніки та понад 4 мільйони одиниць боєприпасів середнього та великого калібру.

“Це означає, що щодня, починаючи з першого дня війни, з Чехії в Україну виїжджає близько 10 000 одиниць боєприпасів і щонайменше один танк, реактивна установка, гаубиця тощо”, — зазначив він.

Фіала розповів, що президент Володимир Зеленський запевнив його, що цінує допомогу Чехії та готовий підтримати чеські компанії, які беруть участь у проєктах відбудови в Україні.

УКРАЇНА ОТРИМАЄ ВІД СЛОВАЧЧИНИ 16 ГАУБИЦЬ Zuzana ТА РОЗПОЧНЕ ЇХНЄ СПІЛЬНЕ ВИРОБНИЦТВО

Словаччина виготовить для України 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2 та розпочне виробництво цих гаубиць спільно з Україною. Про це заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова на пресконференції в Братиславі з президентом України Володимиром Зеленським.

“Ми розроблятимемо спільно новий тип гаубиць, також розпочнеться спільне виробництво боєприпасів”, — зазначила Чапутова.

Зеленський наголосив, що Україна та Словаччина разом можуть стати “донорами глобальної захищеності людей”.

“Ми готові купувати відповідну словацьку техніку і створювати нові виробництва такої техніки”, — зазначив президент України.

Словаччина також висловила бажання долучитися до гуманітарного розмінування України.

США ОГОЛОСИЛИ ПРО ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ НА 800 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ, У ЯКОМУ БУДУТЬ КАСЕТНІ БОЄПРИПАСИ

Сполучені Штати оголосили про пакет військової допомоги Україні на $800 млн. Зокрема ця допомога включатиме касетні боєприпаси. Про це повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

“Ми визнаємо, що касетні боєприпаси створюють ризик заподіяння шкоди цивільному населенню від боєприпасів, що не розірвалися. Тому ми відкладали рішення так довго, як могли. Але також існує величезний ризик заподіяння шкоди цивільному населенню, якщо російські війська та танки перекинуться на українські позиції, захоплять більше української території та поневолять більше українців”— сказав Салліван.

Також він додав, що є “велика різниця” між типом касетних боєприпасів, які використовує росія для війни проти України, і типом, який США нададуть українським військам.

За словами Саллівана, що Україна зобов’язалася займатися розмінуванням територій після завершення війни, аби зменшити будь-яку потенційну загрозу для цивільних, незалежно від того чи надасть США касетні боєприпаси, чи ні, оскільки окупанти широко використовують цей тип озброєння.

Україна не використовуватиме ці боєприпаси в якійсь чужій країні. Це їхня територія, яку вони захищають, вони захищають своїх громадян, і вони мотивовані використовувати будь-які види озброєння, які мають”, — наголосив радник президента США Джейк Салліван.

Він розповів, що після “одностайної рекомендації команди національної безпеки” президент США Джо Байден вирішив “рухатися вперед у цьому питанні”. Він зауважив, що США консультувалося із союзниками та партнерами.

У Пентагоні уточнили, що пакет допомоги включатиме:

  • додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot;
  • керовані ракети AIM-7;
  • зенітно-ракетні комплекси Stinger;
  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • 31 одиницю 155-мм гаубиць;
  • 155-мм артилерійські снаряди, включаючи касетні DPICM, і 105-мм артилерійські снаряди;
  • 32 бойові машини піхоти Bradley;
  • 32 бронетранспортери Stryker;
  • обладнання для розмінування;
  • протитанкові керовані ракети TOW;
  • Javelin та інші протитанкові системи та ракети;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • безпілотні літальні системи Penguin;
  • 27 тактичних автомобілів для підйому техніки;
  • 10 тактичних автомобілів для буксирування та перевезення техніки;
  • підривні боєприпаси та системи для прибирання перешкод;
  • стрілецьку зброю та понад 28 мільйонів патронів до стрілецької зброї та гранат;
  • запчастини та інше польове обладнання.

ДО УКРАЇНИ ПОВЕРНУЛИСЯ КОМАНДИРИ З “АЗОВСТАЛІ”

З Туреччини до України разом із президентом Володимиром Зеленським повернулися п’ятеро командирів з “Азовсталі”. Про це на своєму офіційному Telegram-каналі повідомив президент.

До України прибув командир полку “Азов” Денис Прокопенко (“Редіс”), його заступник Святослав Паламар (“Калина”), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський (“Волина”), старший офіцер “Азову” Олег Хоменко та командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали про те, що українські військові отримуватимуть доплати, а партнери допомагають нашій країні. Інші позитивні новини читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору