ВЛАДА

Голову Дівичківської громади запідозрили у кримінальному правопорушенні та клопотали про відсторонення із посади

Голову Дівичківської громади підозрюють у кримінальному правопорушенні. Що відомо?

2 серпня у Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді розглянули клопотання слідчого відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського районного управління поліції про відсторонення із посади голови Дівичківської сільської ради Олександра Слюсара. Його підозрюють у кримінальному правопорушенні згідно з ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою). Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на ухвалу суду.

Згідно з протоколом засідання, підозрюваний, зловживаючи своїми службовими обов’язками, уклав договір з товариством на постачання дизельних генераторів. Проте, порушивши умови договору, товариство поставило генератори, які не відповідають специфікації товару.

У січні цього року Дівичківська сільська рада та ТОВ “ТРИДААГРО” уклали договір купівлі-продажу, відповідно до якого це підприємство за 1 мільйон 622 тисячі 060 гривень зобов’язалось передати сільраді 4 дизельні електрогенератори DAS QZ-38OTSK (вартість одного – 405 тисяч 515 гривень). 15 лютого ТОВ “ТРИДААГРО” поставило 2 електрогенератори DAS QZ-38OTSK, які, згідно з видатковими накладними та актами приймання-передачі від 15 лютого, отримав сільський голова. 20 лютого Дівичківська сільська рада перерахувала на рахунок ТОВ 811 тисяч 030 гривень за ці 2 генератори.

Згодом, 2 березня, ТОВ “ТРИДААГРО” поставило ще 2 дизельні електрогенератори DAS, які не є дизельними електрогенераторами DAS QZ-38OTSK, оскільки суттєво відрізняють за розмірами, вагою, марками двигунів, напругою, струмом та потужністю. Дівичківський сільський голова, як йдеться у протоколі, достовірно знаючи, що поставлені електрогенератори не відповідають специфікації до договору, підписав видаткові накладні та акти приймання-передачі, згідно з якими “Дівичківською сільською радою в його особі на виконання умов договору від 18 січня отримано від ТОВ “ТРИДААГРО” дві електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згорання DAS QZ-38OTSK з ATS”. На рахунок ТОВ “ТРИДААГРО” сплатили ще 811 тисяч 030 гривень.

Отож сільський голова розтратив з бюджету 811 тисяч 030 гривень, що в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (станом на 1 січня становив 1 тисячу 342 гривні), тобто в особливо великих розмірах.

Слідчий клопотав про відсторонення на два місяці задля “запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який, перебуваючи на вказаній вище посаді, може протиправно перешкоджати кримінальному провадженню, впливати на свідків, які здійснюють діяльність під керівництвом сільського голови”.

Підозрюваний та його захисник у судовому засіданні були проти задоволення клопотання. Зазначали, що слідчий у клопотанні не навів жодного доказу на підтвердження наведених обставин. На їхню думку, подане клопотання не містить переконливих підстав для порушення конституційних прав і позбавлення підозрюваного заробітку, оскільки не доведено, що він впливатиме на свідків або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

Суд визнав, що слідчий навів достатні доводи на підтвердження існування вказаних ризиків у поведінці підозрюваного. Тому задовольнив клопотання про відсторонення Олександра Слюсара від займаної посади Дівичківського сільського голови строком до 30 вересня 2023 року включно. Ухвалу можна було оскаржити у Київському апеляційному суді протягом 5 днів з дня її проголошення.

Щодо цієї ситуації Інформатор зателефонував до Олександра Слюсара. Він сказав, що наразі не може надати коментарі з цього приводу та зазначив, що вже готується пресконференція, на якій він дасть відповіді на всі хвилюючі запитання.

Нагадаємо, що на Переяславщині один чоловік відлупцював іншого. Що вирішив суд, дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору