ЖИТТЯ

У Переяславі вшанували пам’ять захисників України: двох посмертно відзначили орденами

У Переяславі провели мітинг до Дня пам’яті захисників України. Посмертно відзначили двох військових.

29 серпня у Переяславі біля пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС) та Алеї Героїв відбувся мітинг до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Саме 29 серпня 2014 року стався один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом. У 2019 році Указом президента затвердили цей день пам’яті. Про це повідомляє Інформатор.

На мітинг прийшло близько двохсот людей: працівники місцевого самоврядування, звичайні переяславці, військовослужбовці, представники ДСНС, родичі та знайомі загиблих воїнів. Духовенство Православної церкви України на чолі з протоієреєм Іваном Бобітком провело панахиду за загиблими у російсько-українській війні.

Отець Іван сказав таке: “У цей день вся Україна-мати оплакує своїх героїв. Знаєте, сьогодні, відкриваючи алею пам’яті у сусідній громаді (Циблівській – ред.), я почув із натовпу дитячий голос: “Мамо, а чого ж ти плачеш?”. Цього дня наші молитви направлені на те, аби не плакали українські матері, аби не плакала Україна-мати, хоронячи найкращих синів і дочок. Вдивляючись у очі цих хлопців, які сьогодні дивляться на нас, ми повинні зробити все, аби перемога настала якнайшвидше. Ми повинні підтримувати тих, хто втратив найдорожче”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко зазначив: “Я низько схиляю голову перед всіма вами: батьками, дружинами, дітьми загиблих. Дякую вам за подвиг ваших синів, які віддали життя. Вони залишаться у нашій пам’яті та серцях назавжди. Звертаюсь до громади, до всіх українців – пам’ятайте, хто і якою ціною відвойовував свободу і незалежність нашої країни. Кожен, хто проходить повз цю алею, зупиніться на хвилинку, віддайте шану цим воїнам”.

Офіцер першого відділу Бориспільського районного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Мамітько вручив нагороди рідним загиблих воїнів, які ті здобули посмертно. Молодшого сержанта, командира бойової машини Олександра Мисана відзначили орденом “За мужність” ІІІ ступеня, командира 3 стрілецького відділення Руслана Доброскока – орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Після цього присутні поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС) та до Алеї Героїв.

Орденами посмертно нагородили двох воїнів

На мітинг прийшло близько двох сотень людей

Присутні поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС) та Алеї Героїв

На початку заходу всі виконали Гімн України та вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання

Саме 29 серпня 2014 року стався один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом

Нагороду полеглого воїна Олександра Мисана передали його дружині

Посмертну нагороду Руслана Доброскока передали його рідним

Нагадаємо, що 28 серпня у Переяславі пів сотні людей пробігли у пам’ять про загиблих захисників. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору