ЖИТТЯ

Бійці ЗСУ підняли Український прапор на лівому березі Херсонщини: що позитивного було цього тижня

Допомога від США, підозра Коломойському та машина для розмінування від Швейцарії. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

БІЙЦІ ЗСУ ПІДІЙНЯЛИ УКРАЇНСЬКИЙ ПРАПОР НА ЛІВОМУ БЕРЕЗІ ХЕРСОНЩИНИ

У Херсонській області на лівому березі річки Дніпро українські військові підійняли український прапор. Флагшток для стяга знайшли на території садового кооперативу “Шляховик” поблизу міста Олешки. Про це пишуть видання “Мост” та херсонський журналіст Костянтин Риженко.

Журналісти поширили відео, де військовослужбовці Збройних сил України Андрій та Іван підіймають прапор України на флагштоці з українським тризубом. ЗМІ повідомляють, що це відбулось нібито на лівому березі Херсонщини біля будівлі на території садового кооперативу “Шляховик”, що в “сірій зоні”.

Прапор підійняли під гімн України. “Мост” пише, що українські військові так хотіли “дати зрозуміти російським окупантам, що ті вдерлися на українську землю, яка врешті-решт буде звільнена від загарбників”.

ШВЕЙЦАРІЯ ПЕРЕДАСТЬ УКРАЇНІ ДИСТАНЦІЙНУ МАШИНУ ДЛЯ РОЗМІНУВАННЯ

Швейцарія виділяє новий пакет допомоги для України для розмінування. Зокрема, ​​Федеральний департамент оборони, цивільного захисту та спорту передасть українській Державній службі з надзвичайних ситуацій машину для розмінування з дистанційним керуванням. Про це повідомляє швейцарський уряд.

Загальний пакет допомоги становить 1,2 млн швейцарських франків (понад 1,3 млн євро). Він містить гусеничну машину для розмінування, яку виділив фонд Digger, причіп для вантажівки та комплект запчастин на три роки.

Ця машина призначена для безпечного й ефективного очищення територій, забруднених мінами, касетними боєприпасами та вибухонебезпечними рештками. В уряді запевнили, що вже у вересні техніку транспортують до України. Окрім того, експерти фонду Digger навчатимуть українських фахівців.

США ОГОЛОСИЛИ НОВУ ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ ДЛЯ УКРАЇНИ НА ДВІСТІ П’ЯТДЕСЯТ МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ

Сполучені Штати нададуть Україні новий пакет військової допомоги вартістю 250 мільйонів доларів. Зокрема, країна передасть 155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси. Про це йдеться на сайті Державного департаменту США.

Держсекретар США Ентоні Блінкен розповів, що пакет містить:

  • ракети AIM-9M для протиповітряної оборони;
  • боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем;
  • 155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси;
  • обладнання для розмінування;
  • протитанкові системи та ракети, зокрема Javelin;
  • понад 3 млн боєприпасів до стрілецької зброї;
  • машини швидкої допомоги;
  • підривні боєприпаси для ліквідації загороджень.

Окрім того, країна передасть запасні частини, забезпечить транспортування, навчання та інші послуги. Блінкен укотре наголосив, що США та інші союзники підтримуватимуть Україну, допоки росія не виведе свої війська з українських територій і не припинить війну.

БРИТАНСЬКА ОБОРОННА КОМПАНІЯ РОЗПОЧНЕ ВИРОБЛЯТИ ЗБРОЮ В УКРАЇНІ

Президент Володимир Зеленський та керівництво оборонної компанії BAE Systems підписали дві угоди про співпрацю. Документи передбачають локалізацію виробництва та співпрацю щодо ремонту озброєнь компанії, як-от легких гармат L119. Про це йдеться на сайті президента України.

31 серпня Зеленський зустрівся з керівництвом транснаціональної компанії BAE Systems зі штаб-квартирою в Лондоні. Компанія спеціалізується на виробництві зброї та в аерокосмічній сфері. Так, на зустрічі підписали дві угоди між українськими міністерствами та гендиректором компанії Чарльзом Вудберном.

Перша угода передбачає співпрацю в локалізації виробництва озброєнь BAE Systems. Друга — спільну роботу з ремонту, виготовлення запасних частин та нових легких гармат L119. “Ми високо цінуємо, коли приватні компанії в такий час відкривають свої офіси в нашій країні. Насамперед це дуже важливий сигнал підтримки нашого народу, українських громадян”, — наголосив глава держави.

Зеленський зазначив, що артилерійські системи L119 та M777, а також бойові машини піхоти CV90 від BAE Systems вже активно діють в Україні та отримують схвальні відгуки від українських військових.

Поміж іншим, Вудберн подарував Зеленському пам’ятний сертифікат, присвячений відкриттю офісу BAE Systems Україна та початку співпраці компанії з Україною. “Він знаменує налаштованість BAE Systems на стійку підтримку українського народу”, — йдеться в повідомленні.

СБУ ВРУЧИЛИ ПІДОЗРУ КОЛОМОЙСЬКОМУ

2 вересня правоохоронці повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігарху Ігорю Коломойському. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Підозру йому вручили за матеріалами Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки. У СБУ вказують, що Коломойському оголошено підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 190 (шахрайство) і ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Слідчі встановили, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, вивівши їх за кордон. Олігарх нібито використовував для цього інфраструктуру підконтрольних банків.

За даними УП, підозру йому вручили під час обшуку. Прокурори будуть клопотати про тримання Коломойського під вартою з альтернативою застави, орієнтовної до суми збитків.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору