ЖИТТЯ

Згадували загиблих захисників та зустрічали навчальний рік: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

На Переяславщині цього тижня активно згадували загиблих на війні захисників, адже 29 серпня був відповідний для цього день. А вже 1 вересня трагічні мотиви змінились дещо святковішими, бо розпочався навчальний рік. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Зібрали все у традиційному суботньому дайджесті.

На війні загинули Максим Кузьменко та Віктор Гайворонський

Дві трагічні новини сколихнули цього тижня Переяславщину. 26 серпня під час наступальних дій на Запорізькому напрямку загинув житель села Пологи-Чобітьки (Циблівська ТГ) Максим Кузьменко. Йому був 31 рік. Проходив службу у першому протитанковому відділенні взводу вогневої підтримки 3 аеромобільної роти аеромобільного батальйону. Народився та жив у селі Циблі, згодом з дружиною та дітьми переїхав у Пологи-Чобітьки.

А 27 серпня біля населеного пункту Колісниківка Куп’янського району, що на Харківщині, загинув житель села Єрківці (Дівичківська ТГ) Віктор Гайворонський. Йому був 31 рік. Солдат Гайворонський був стрільцем-снайпером 2 механізованого взводу 8 механізованої роти 3 механізованого батальйону.

Олександра Мисана та Руслана Доброскока відзначили орденами посмертно

29 серпня у Переяславі біля пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС) та Алеї Героїв відбувся мітинг до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. На мітинг прийшло близько двохсот людей: працівники місцевого самоврядування, звичайні переяславці, військовослужбовці, представники ДСНС, родичі та знайомі загиблих воїнів. Духовенство Православної церкви України на чолі з протоієреєм Іваном Бобітком провело панахиду за загиблими у російсько-українській війні.

Офіцер першого відділу Бориспільського районного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Мамітько вручив нагороди рідним загиблих воїнів, які ті здобули посмертно. Молодшого сержанта, командира бойової машини Олександра Мисана відзначили орденом “За мужність” ІІІ ступеня, командира 3 стрілецького відділення Руслана Доброскока – орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

У Циблях відкрили Алею Слави Героїв

Цього ж дня у Циблях (Циблівська ТГ) відкрили Алею Слави Героїв. У центральному сквері села розмістили красиві, але траурні плити, над кожною – герб України. Увіковічили пам’ять восьми захисників громади: Олександра Батрака, Дмитра Тимченка та Павла Рибалкіна із Цибель, Олексія Цупила та Олександра Савчука із Хоцьок, Віктора Іваненка та Сергія Потапенка із Лецьок, Романа Довгиша із Поліг-Яненок. Рідні загиблих поруч посадили кущі калини.

У Стовп’ягах відкрили меморіальні дошки Миколі Курику та Андрію Блажченку

У Стовп’ягах (Дівичківська ТГ) на фасаді гімназії 29 серпня урочисто відкрили меморіальні дошки її випускникам Миколі Курику та Андрію Блажченку. Вони загинули у російсько-українській війні.

19-річний Микола Курик служив у добровольчому батальйоні спецпідрозділу “Сонечко УПА”. Загинув 31 березня 2022 року у боях під Києвом. Похований 8 квітня 2022 року на Алеї Героїв на Микулинецькому кладовищі у Тернополі. Він – почесний громадянин міста Тернопіль (2022, посмертно).

41-річний Андрій Блажченко захищав Україну на фронті ще з 2014 року. 19 квітня 2023 року загинув поблизу міста Вугледар Волноваського району на Донеччині. 24 квітня із ним попрощались у Переяславі та поховали у Стовп’ягах.

Пів сотні переяславців пробігли у пам’ять про захисників

Напередодні Дня пам’яті, 28 серпня, у Переяславі провели всеукраїнський забіг “Шаную воїнів, біжу за Героїв України”. Взяли участь близько пів сотні людей, зокрема, педагоги, батьки і вихованці Будинку художньої творчості для дітей, юнацтва та молоді, які, власне, і організовували цей захід у нашому місті.

Стартували активісти від Алеї Героїв. Кожен міг обрати маршрут із трьох запропонованих дистанцій – 2, 5 та 10 кілометрів – та ім’я Героя, за якого біжить. Після пробіжки учасники мали поділитися у соцмережах фото або відео про забіг під хештегом #БіжуЗаГероя_2023 і #забіг2023.

Такі старти відбуваються регулярно з 2018 року. Акцію започаткував батько загиблого на російсько-українській війні кіборга Олексія Дурмасенка разом із Таїсією Братасюк та Дмитром Примаченком.

Дарія Білозуб написала проникливий вірш про війну та здобула третє місце на конкурсі

1 серпня Управління поліції охорони в Київській області оголосило конкурс віршів про ЗСУ, мужніх правоохоронців та Україну. Таким чином вирішили вшанувати Героїв України, щоденну роботу поліцейських, незламність нації. Понад 300 віршів надіслали учасники з усієї України. 21 серпня оголосили переможців. Поетеса Дарія Білозуб зі Стовп’яг з твором “Присядь зі мною, стомлений солдате” посіла третє місце.

Вона працює асистентом вчителя Стовп’язької гімназії, громадська активістка. У творчому доробку Дарії чимало віршів, але один з них особливо проникливий та чуттєвий – “Присядь зі мною втомлений солдате”. Тож саме його надіслали для участі у конкурсі.

За третє місце поетеса отримала у подарунок від Управління поліції охорони Київської області повербанк Samsung. Також твори учасників конкурсу увійдуть до збірки “Душа незламного народу”.

Росіяни атакували Київщину з повітря

Двічі за останні сім днів росіяни атакували Київщину з повітря. Вночі 27 серпня випустили крилаті ракети Х-101/Х-55/Х-555 із 5 літаків стратегічної авіації з повітряного простору рф в районі Енгельса. Загалом спостерігалося до 8 повітряних цілей. Сили ППО збили 4 ракети. Решта, ймовірно, хибні, інформації про влучання не надходило.

У Київській області працювала ППО. Влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не було. Через падіння уламків збитих крилатих ракет в одному з районів Київщини пошкоджено 10 приватних будинків. Один має значні пошкодження, в інших – вибиті вікна, двері, дахи, посічені фасади. Пошкоджено 2 автівки та ангар для зберігання сільгосптехніки. 2 особи були травмовані.

30 серпня російські війська випустили 28 ракет Х-101/Х-555/Х-55 із Каспію та району Енгельса, а також 16 ударних БпЛА типу Shahed-136/131 з південного та північного напрямків (Приморсько-Ахтарськ, Курськ). Сили ППО збили 28 ракет та 15 дронів.

У Києві зафіксували падіння уламків у кількох районах. У Шевченківському районі на території підприємства шматки рашистських ракет вбили двох людей, ще одна отримала ушкодження. Також внаслідок падіння решток ракет виникли руйнування і пожежі в Шевченківському та Дарницькому районах. В обох районах уламки впали на території нежитлової забудови.

У Київській області влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не фіксували. Проте внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей пошкоджені житлові та адміністративні будинки, школа-інтернат, 3 гаражі, 2 автівки. Зафіксовано падіння уламків у 9 населених пунктах. Зафіксовані пошкодження 17 приватних будинків. Постраждали 3 людини. Зафіксовані пошкодження на одному з цвинтарів та загоряння травʼяного настилу.

На Переяславщині було чимало пожеж

Чимало пожеж цього тижня фіксували на Переяславщині. 27 серпня у приватному житловому будинку в Переяславі на вулиці Петропавлівській сталося коротке замикання бойлера на 100 літрів, яке не спричинило до загоряння. Того ж дня у місті на вулиці Соборній на відкритій території горіла суха трава на площі 0,01 га.

29 серпня суха трава вже горіла на міській вулиці Шевченка на відкритій території на площі 0,002 га. А 31 серпня на вулиці Шевченка у Циблях на відкритій території загорілося сміття на площі 0,0005 га. Всі ці пожежі погасили. Ніхто не постраждав. Причини загорянь встановлюють.

У переяславському університеті відзначили 1 вересня

1 вересня розпочався новий навчальний рік. В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі з цієї нагоди провели урочистості. Виступили ректор Віталій Коцур, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, голова Бориспільської РДА Руслан Дяченко, заступник командира 137-го батальйону ТрО Валерій Мартишко, голова вченої ради університету, професор та Заслужений працівник освіти України Віктор Коцур.

Хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих у російсько-українській війні: випускників, студентів, співробітників університету та жителів Переяславської громади. До підніжжя пам’ятного знаку від університетської родини поклали квіти.

Перші курси вишу дали клятву першокурсників та зробили спільне фото. За давньою традицією студентський квиток та ключ вручили Віталію Сушку та Христині Лех. Голова студентської ради Роман Беркут привітав студентів та адміністрацію із початком нового навчального року.

Інформатор перевірив, що знають про Григорія Сковороду в університеті, названому на його честь

Доки журналісти Інформатора були на урочистостях в університеті Григорія Сковороди, вирішили перевірити, як добре студенти та працівники вишу знають людину, у честь якої його назвали. Поставили кілька простих питань із біографії Сковороди. Ось як на них відповідали.

Людмила Отечко – нова директорка ліцею Мономаха

Новий навчальний рік Переяславський ліцей імені Володимира Мономаха (раніше – ЗОШ №7) почне із новою директоркою. Нею стала Людмила Отечко. До цього ліцей очолювала Галина Кітаєва.

31 серпня колектив ліцею вітав новопризначену директорку та дякував за роботу попередній. Обом аплодували стоячи. Для представлення нового керівника до ліцею приїхали міський голова Вячеслав Саулко, його заступниця Оксана Степаненко, начальник відділу освіти Петро Ярмоленко та керівниця профспілки працівників освіти громади Анелія Ковальська.

Ігор Янчук влаштував вечір живої музики просто неба

26 серпня у Переяславі у лузі біля Трубежа вже вдруге провели вечір фортепіанної музики під назвою “Піанополе”. Організував його музикант, очільник ГО “Джем Толока” Ігор Янчук. Зібралося близько сотні людей. Вечір вийшов дуже теплим та атмосферним, для слухачів підготували фотозону та виставку фото із торішньої зустрічі. Піаніст виконав власні твори та композиції інших виконавців. Охочі мали змогу зіграти на піаніно, проте таких виявились мало.

Переяславець Дмитро Дадак навчає англійської боксера Олександра Усика

27 серпня у польському Вроцлаві український боксер Олександр Усик нокаутом у дев’ятому раунді переміг британця Даніеля Дюбуа. Таким чином він захистив титули чемпіона світу у важкій вазі за версіями WBA, WBO, IBF, IBO та The Ring. Після бою учасники поєдинку традиційно дали флеш-інтерв’ю прямо на рингу. Поруч із Усиком, коли він відповідав на запитання, стояв та інколи дещо допомагав Дмитро Дадак із Переяслава.

Після інтерв’ю, у якому Олександр Усик спілкувався англійською та без перекладача, журналістка позитивно відзначила його мову. Особливо на це стали зважати після одного з боїв у 2018 році, коли на запитання “Як ти почуваєшся?” (Нow do you feel?), боксер відповів: “I’m feel! I’m very feel”. Тоді ця фраза буквально стала мемом, над якою і сам Усик любив посміятися. Цього ж разу він подякував та відповів, що його анлійська покращилася завдяки Дмитрові. “Це мій вчитель”, – сказав український чемпіон.

Дмитро Дадак – відомий у своїй сфері викладач англійської мови. Як зазначив на своїй сторінці у Instagram, навчає зірок та тисячі українців запатентованою методикою. Активно веде соцмережі, зокрема у Instagram має 130 тисяч підписників. Про співпрацю з Усиком опублікував окремий пост 29 липня, у якому зокрема зазначив: “Працюємо вже майже 2 тижні, тримаємо курс на крутий результат. Познайомився з командою Усика, з іншими класними боксерами з усього світу. Уявіть, мені, як фанату боксу потрапити просто в середину найкращої команди з боксу в світі, дивитись, як тренується один з найкращих боксерів в світі… Завдяки англійській я познайомився зі своїм прикладом для наслідування, якого навіть ніколи не розраховував побачити”.

Кубок Куклера вдруге поспіль виграла Семенівка

Семенівка зі Студениківської громади вдруге поспіль стала переможцем традиційного Кубка Куклера із мініфутболу. Турнір провели 26 серпня на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі. У ньому взяли участь сім команд. Кожна зробила заявковий внесок тисячу гривень, їх організатори передадуть на потреби ЗСУ. Також долучитися до збору могли всі охочі на стадіоні. Загалом зібрали 7 тисяч 200 гривень.

У фіналі переяславський “Патріот” гідно протримався проти Семенівки, але все ж поступився 0:1. А у матчі за третє місце зустрілися Вовчків та “Переяслав”. Переяславці не залишили супернику жодних шансів – 5:0.

У чемпіонаті Переяславщини з футболу майже не лишилося інтриги

У суботу, 2 вересня, відбудеться останній, 14 тур чемпіонату Переяславщини з футболу. Проведуть лише два матчі із трьох, оскільки Циблі точно не зберуться на домашню гру із Вовчковом (Переяславська ТГ), тож завершать провальне друге коло технічною поразкою. Вовчків, відповідно, здобуде технічну перемогу і з 25 очками відірветься від дем’янецького “Матадора” на 4 залікові пункти. Таким чином примарна інтрига у боротьбі за “срібло” зникла. Трійка призерів остаточно сформувалася: чемпіонство у дівичківського “Дніпра”, “срібло” у Вовчкова, а “бронза” у “Матадора”.

Циблі із 8 очками завершують чемпіонат на останньому місці. Навіть якби вони провели матч із Вовчковом і перемогли, то не змогли б піднятися із дна турнірної таблиці. Бо у “Буртів” (Переяслав), у яких 11 підсумкових очок, краща ситуація в особистих зустрічах із Циблями.

Єдині зміни, які ще можливі у таблиці, – між четвертим та п’ятим місцями. Там перебуваються “Переяслав” із 13 очками та Мирне (Вороньківська ТГ) із 12. В останньому турі “Переяслав” умовно на виїзді на стадіоні ім. В. Лобановського зіграє із “Дніпром” об 11:00, а Мирне прийме “Матадор” о 17:00.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про відзначення Дня Незалежності на Переяславщині. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору