ЖИТТЯ

День Незалежності, чемпіонство “Дніпра” та ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня Україна та Переяславщини зокрема відзначили найважливіші державні свята – День прапора та День Незалежності. З цієї нагоди відбулося багато непересічних патріотичних заходів. Але і окрім них, протягом останніх семи днів було чимало цікавого. Все зібрали у традиційному суботньому дайджесті на Інформаторі.

Прапор України над Переяславом здійняли військові

Розпочалися святкові дні 23 серпня із урочистого підняття над центральною площею Переяслава прапора України. Цього року це зробили заступник командира військової частини А-4659 з морально-психологічного забезпечення, капітан Ігор Басов та заступник командира другої стрілецької роти військової частини А-4659, молодший лейтенант Костянтин Каташвілі.

Чотирьом жителям Переяслава мер Вячеслав Саулко вручив паспорти громадян України. Їх отримали:

  • Давід Пастухов, учень 9 класу Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха;
  • Сергій Чаплигін,  учень 9 класу Переяславської гімназії №1;
  • Софія Дрига, учениця Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи;
  • Вероніка Березюк, учениця 9 класу Переяславської гімназії №5.

У просвітницькому центрі відкрили виставку “Календарі України”

Цього ж дня у Переяславі відкрили дві виставки. Перша – “Календарі України” у інформаційно-просвітницькому центрі “Народний музей”. Створена вона з колекції почесного громадянина Переяслава, письменника та краєзнавця Олега Коломійця. Триватиме до 1 вересня.

На виставці представили календарі з 1991-го по 2023 рік. Олег Коломієць сказав, що у просвітницькому центрі їх експонується 100, але насправді його колекція значно більша.

Коломієць наголосив, що календарі – це брати історії. Розповів, що спеціально для колекції їх не збирав: “Почав звертати увагу на календарі дуже давно, ще в школі, а потім у студентські роки. Старші люди дарували мені книги, іноді у них лежали старенькі календарні листочки. До прикладу, календар “Просвіти” 1920 року, а на звороті були вірші, зокрема, українських поетів, які тоді були заборонені. Так я і познайомився із багатьма письменниками”.

У мистецькій галерії відкрили благодійну виставку-продаж картин

А  у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку “Переяславська фантазія” Людмили Башук та учнів студії живопису при спілці майстрів “Мистецтво життя”. Вона триватиме до Дня міста, який традиційно відзначають наприкінці вересня. Картини, яких експонується близько пів сотні, можна придбати – 15% із продажів передадуть на потреби ЗСУ. Ціни фіксовані – від 100 до 800 гривень.

У День Незалежності відзначили військових та волонтерів

24 серпня розпочалося у Переяславі з урочистостей. У другому корпусі Центру культури та мистецтв подяками відзначили деяких людей та виступили артисти.

Гучними оплесками, подяками та грошовим заохоченням відзначили директора академічного ліцею імені Івана Мазепи Олександра Батрака, волонтерку Наталію Глазунову. А також нагородили представників військової частини А-4659: солдатів Максима Гариленка, Івана Осьмака, Дениса Рижикова, Дмитра Тарабана, Ганну Тернавську, Юрія Типусяка, Олексія Фортунатова, старших солдатів Павла Гутника, Гліба Семиволоса та Олександра Цанка, молодших сержантів Максима Бржозовського та Андрія Клименка та старших сержантів Ігоря Журавля, Володимира Любченка, Степана Москаля.

На фасаді третьої гімназії відкрили меморіальну дошку Станіславу Вишенському

Після полудня у День Незалежності на фасаді гімназії №3 у Переяславі відкрили меморіальну дошку поету, члену Спілки письменників України, уродженцю нашого міста Станіславу Вишенському (1944-2018). У цьому закладі він навчався із грудня 1953-го до 1961 року. Ініціаторами створення дошки є голова ГО “Шевченківське товариство “Тарасовий заповіт” Юрій Авраменко та поет, член Спілки письменників України Олег Коломієць. Виготовили її коштом родини письменника – дружини Галини та сина Максима Вишенських. Оскільки сім’я не змогла бути присутньою на заході, урочисто відкрили її заступниця міського голови Переяслава Оксана Степаненко та Олег Коломієць.

У Ташані тепер є Алея слави Героїв

Тим часом у Ташані (Ташанська ТГ) відкрили Алею слави Героїв. На великих стендах біля місцевого будинку культури зобразили фото восьми полеглих у російсько-українській війні захисників: Михайла Жала, Андрія Зражевського, Віталія Краснюка, Олексія Іванова, Степана Свища, Дмитра Орловського, Віталія Терещенка та Олександра Овдієнка.

На в’їзді у Ташань встановили скульптуру Божої Матері, покровительки українського війська, яка тримає в руках омофор та відтепер охоронятиме воїнів.

Духовенство Православної Церкви України провело панахиду за загиблими. На щойно відкритій алеї біля фото захисників люди ставили квіти.

Хто із близьких жителів Переяслава захищає Україну: запитали журналісти

З нагоди 32-ї річниці Незалежності України ми вирішили поцікавитися у жителів Переяслава, хто з їхніх рідних чи друзів зараз захищає Батьківщину. Ось що із цього вийшло.

На ярмарку в Ковалині зібрали понад 14 тисяч гривень для ЗСУ

Незадовго до Дня Незалежності, 19 серпня, у Ковалині (Дівичківська ТГ) провели благодійний ярмарок “Разом до Перемоги!” на підтримку Збройних Сил України. На ньому зібрали 14 тисяч 181 гривню. Продавали різноманітні смаколики від понад двадцяти місцевих господинь та власноруч виготовлені вироби. Була домашня випічка та солодощі: тістечка, кекси, торти, трубочки, пиріжки, біляші, печиво з побажаннями, мед та інші ласощі. Можна було придбати грибочки з цементу, в’язані шкарпетки, квіти, посаджені дітками, та плетені браслети від будинку культури села Ковалин.

Ташанська громада закупить п’ять квадрокоптерів для ЗСУ

Допомагати захисникам мають не лише прості люди, а й місцева влада. Скажімо, виконавчий комітет Ташанської сільської ради 23 серпня оголосив тендер на закупівлю п’яти квадрокоптерів DJI MAVIC 3T. Із місцевого бюджету передбачили на це 1 мільйон 300 тисяч гривень. Прийом пропозицій триватиме до 31 серпня. Переможець торгів повинен буде поставити товар до 1 жовтня.

Уповноважена з тендерних закупівель у Ташанській громаді Катерина Степанчук розповіла, що квадрокоптери передадуть для місцевих хлопців-військових на передову. “На сесії Ташанської сільської ради 16 серпня депутати одноголосно підтримали пропозицію сільського голови Василя Вовчанівського щодо придбання квадрокоптерів для наших місцевих хлопців, що служать на передовій. Квадрокоптери планується передати офіційно на баланс військових частин, але обов’язково у підрозділ нашим хлопцям”, – зазначила вона.

Команда Переяславської ДЮСШ здобула “бронзу” “Кубка Незламності”

21-23 серпня на полях Київського гідропарку відбувся фінальний етап національного “Кубка Незламності 2023” із соккеру (мініфутболу) серед юнаків 15-16 років. Команда Переяславської ДЮСШ посіла третє місце серед п’яти найкращих команд. Груповий етап із двома перемогами та двома поразками вона завершила третьою. У матчі за третє місце перемогла “Ніку” (Болград, Одеська область) 3:2.

Призерів змагань нагородили грамотами, кубками та медалями. Дмитро Чайка із Переяславської ДЮСШ став найкращим бомбардиром турніру.

“Дніпро” став чемпіоном Переяславщини з футболу

Дівичківський “Дніпро” став чемпіоном Переяславщини з футболу. У 13 турі (за тур до фінішу) він на виїзді переміг Вовчків 5:3 і з 27 очками у активі став недосяжним для основного конкурента та відповідно суперника у цьому матчі. У вовчківчан залишилося 22 очки.

Результати матчів 13 туру:

  • Вовчків (Переяславська ТГ) – “Дніпро” (Дівички) 3:5 (Сахненко, Розовик О., Приходько – Килипенко (2 голи), Висоцький, Чеберяк, Черненко)
  • “Матадор” (Дем’янці) – Циблі (Циблівська ТГ) 3:0 (Кривенко Ю., 20, Баранов, 75, Парубець, 90)
  • “Бурти” (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ) 7:0 (Бончев, Цьома, Устич, Коломієць, Бутенко, Губа, Гришко)

26 серпня у чемпіонаті відбудеться лише перенесений матч 11 туру Мирне – Циблі. Натомість, із 10:00 на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі триває Кубок Куклера з мініфутболу.

У Переяславі провели гирьовий турнір пам’яті Олексія Рокочого

19 серпня на спортивно-оздоровчій базі “Переяслав” провели четвертий за ліком турнір із гирьового спорту пам’яті Заслуженого тренера України Олексія Рокочого (1951-2014). Організувала його з нагоди 73-річчя всеукраїнської організації “Колос” Донецька обласна територіальна організація. Попри те, що Рокочий – уродженець Студеників, що на Переяславщині, значну частину життя він провів у Лимані Донецької області. Турніри його пам’яті до початку повномасштабної війни проводили саме на Донеччині. Проте зараз вперше довелося змінити місце – війна змусила його дружину Любов Олександрівну переїхати до Студеників, а традиційний турнір вирішили провести тут, бо все-таки у місті було простіше зібрати достатньо учасників.

У змаганнях взяв участь 21 спортсмен із різних регіонів України, переважно Київщини та Донеччини. Робили звичайний ривок 24-кілограмової гирі протягом 10 хвилин з однією зміною рук. Серед ветеранів (віком понад 45 років) у ваговій категорії до 68 кілограмів перше місце здобув Сергій Михайлов (40 ривків), а друге – єдина жінка, яка взяла участь у турнірі, Алла Яковченко (16 ривків). У ваговій категорії до 68 кілограмів перше місце посів Андрій Дорошець із 76 підйомами гирі, а друге – Володимир Семененко (72).

Серед ветеранів у ваговій категорії до 85 кілограмів перемогу здобув Анатолій Яковченко (130 ривків), другим став Віталій Панкура (120), а третім – Володимир Жарков (3). У цій же категорії до 45 років найкращим став Сергій Ігольніков (140 ривків), за ним розмістився Антон Савонік (89), третє місце посів Костянтин Яковченко (84).

У категорії понад 85 кілограмів серед ветеранів з абсолютним рекордом турніру (200 підйомів) перемогу здобув Євгеній Биков, друге місце посів Анатолій Баранов (20). Трійка найкращих серед молодших у цій ваговій категорії така: Володимир Кульківський (176 ривків), Костянтин Семенченко (120), Анатолій Кривець (118).

У командному заліку найкращими стали представники “Колоса” Київської області, друге місце посіли спортсмени “Колоса” із Переяслава, а третіми – із Донецької області. Призери отримали медалі, грамоти та символічні футболки, а команди – ще й кубки.

У Переяславі сталися дві ДТП

Завершимо кількома ДТП, які цього тижня сталися у Переяславі. 22 серпня на перетині вулиць Богдана Хмельницького та Фабричної поблизу будівлі суду мотоцикл Kawasaki в’їхав у авто Peugeot. За попередніми даними від правоохоронців, водійка на автомобілі Peugeot їхала вулицею Фабричною з боку “ЕКО-маркету” та, не переконавшись у своїй безпечності, виїхала на вулицю Хмельницького, якою рухався мотоцикл Kawasaki під керуванням переяславця. Внаслідок зіткнення автомобіль отримав механічні пошкодження, водійку забрала “швидка”. Мотоцикліста госпіталізували до Переяславської БЛІЛ з попереднім діагнозом перелом ребра та руки.

25 серпня на вулиці Героїв Дніпра зіткнулись авто LADA та пасажирський мікроавтобус Volkswagen. У автобусі пасажирів не було. За попередніми даними, біля першого відділення “Нової пошти” LADA їхала у напрямку автостанції та зіткнулася із Volkswagen, що повертав до пошти. Легковик зазнав значних пошкоджень передньої частини, а автобус – вм’ятини біля правого заднього колеса. Попередньо, учасники ДТП у ситуації розібрались самостійно. Ніхто не постраждав.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, сесію міськради Переяслава та підозру Дівичківському голові. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору