ЖИТТЯ

Прощання із загиблим воїном, підозра Слюсару та неготові укриття: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня на Переяславщині було багато, як позитивних, так і негативних події. Відзначали почесних жителів та найактивніших представників громади, говорили про укриття та проводили спортивні турніри. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті від Інформатора.

ПЕРЕЯСЛАВЩИНА ПОПРОЩАЛАСЯ ІЗ СЕРГІЄМ БОЙКОМ, ЯКИЙ ЗАГИНУВ НА ВІЙНІ

17 серпня у Великій Каратулі (Переяславська ТГ) попрощались із Сергієм Бойком. Він загинув 11 серпня в результаті ворожого обстрілу біля населеного пункту Орлянське Куп’янського району, що на Харківщині. Воїну було 43 роки.

Односельчанка Сергія пані Галина згадала: “Сергій був дуже хорошим чоловіком. Він працював у нашій школі та на фермі. Тепер без батька залишились двоє діток… Згадую про нього лише добре”.

Сергій Бойко розпочав боротьбу проти російських окупантів 27 квітня 2022 року. До особового складу військової частини був зарахований 15 вересня 2022 року. У нього залишилися дружина, двоє дітей та онучка.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ МАСОВАНОГО РАКЕТНОГО УДАРУ ПО УКРАЇНІ

Вночі 15 серпня російські війська завдали масованої ракетної атаки по території України. Випустили щонайменше 28 крилатих ракет різних типів: 4 ракети Х-22, 20 Х-101/Х-555, 4 “Калібри”. Сили ППО знищили 16 Х-101/Х-555, “Калібр”. У Київській обласні працювала ППО. Влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксували. Інформації про постраждалих та падіння уламків немає.

Проте постраждали інші регіони.

  • У Луцьку дві ракети влучили у промисловий об’єкт. Відомо про загибель трьох людей. Ще кілька постраждалих у лікарні.
  • У Львові уламки ракет впали на житлові багатоповерхівки, постраждали люди, пошкоджені будинки довкола. У двох селах біля Львова пошкоджені 10 будинків та транспортні засоби. Попередньо відомо про 10 постраждалих.
  • В Івано-Франківській області уламки ракети впали на приватний будинок у Коломийському районі, пошкоджені також дві господарські споруди поруч.
  • У Дніпрі внаслідок прильотів поранення отримали дві людини – працівники підприємства. Також пошкоджений спортивний комплекс.
  • У Смілі Черкаської області серед уражених об’єктів – територія медзакладу. Пошкоджені також мережі водо- і теплопостачання.
  • В одному із сіл Запорізької області ракета влучила у стадіон гімназії, пошкоджено будівлю навчального закладу, житлові будинки, будівлю дитсадка.
  • У Краматорську на Донеччині влучили у продуктовий склад. Загинула людина, ще одна – отримала поранення.

НА СЕСІЇ У ПЕРЕЯСЛАВІ МІСЬКИЙ ГОЛОВА ВЯЧЕСЛАВ САУЛКО НАКИНУВСЯ НА ДЕПУТАТА РАЙРАДИ

17 серпня відбулася чергова сесії міської ради Переяслава. Перед її початком міський голова Вячеслав Саулко попросив покинути залу депутата Бориспільської районної ради Юрія Бобровніка. Той відмовився це робити. “Депутат Бобровнік, мені вас виводити із залу?” – запитав Саулко, потім різко піднявся зі свого місця, підійшов до Бобровніка та намагався руками чи то підняти його з місця, чи то виштовхати.

Першими кинулись розбороняти опонентів працівники міськради, зокрема, заступниці голови. Відразу ж у залі з’явилися працівники поліції. “Шановні працівники поліції, я прошу сторонніх осіб із сесійної зали вивести”, – звернувся Саулко. Поліціянти стали поруч із Бобровніком, який весь цей час не піднімався зі свого місця.

Депутат міської ради Андрій Іващенко поцікавився у правоохоронців, чи є у них підстави виводити депутата райради із сесійної зали. Ті, вочевидь, їх не мали.

– Я просив би дати можливість нормально проводити засідання сесії. За постійні вигуки, крики – ви пам’ятаєте минулий раз, коли й депутати робили зауваження. Я повинен постійно це терпіти? – зауважив Вячеслав Саулко і відразу продовжив сесійне засідання. Юрій Бобровнік провів його у залі, без жодних реплік. На сусідньому ряду з ним сиділи працівники поліції.

Вже після сесії депутат повідомив у Facebook, що написав заяву на Саулка до поліції.

ГОЛОВУ ДІВИЧКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ ПІДОЗРЮЮТЬ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВОПОРУШЕННІ

2 серпня у Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді розглянули клопотання слідчого відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського районного управління поліції про відсторонення із посади голови Дівичківської сільської ради Олександра Слюсара. Його підозрюють у кримінальному правопорушенні згідно з ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

Згідно з протоколом засідання, підозрюваний, зловживаючи своїми службовими обов’язками, уклав договір з товариством на постачання дизельних генераторів. Проте, порушивши умови договору, товариство поставило генератори, які не відповідають специфікації товару.

У січні цього року Дівичківська сільська рада та ТОВ “ТРИДААГРО” уклали договір купівлі-продажу, відповідно до якого це підприємство за 1 мільйон 622 тисячі 060 гривень зобов’язалось передати сільраді 4 дизельні електрогенератори DAS QZ-38OTSK (вартість одного – 405 тисяч 515 гривень). 15 лютого ТОВ “ТРИДААГРО” поставило 2 електрогенератори DAS QZ-38OTSK, які, згідно з видатковими накладними та актами приймання-передачі від 15 лютого, отримав сільський голова. 20 лютого Дівичківська сільська рада перерахувала на рахунок ТОВ 811 тисяч 030 гривень за ці 2 генератори.

Згодом, 2 березня, ТОВ “ТРИДААГРО” поставило ще 2 дизельні електрогенератори DAS, які не є дизельними електрогенераторами DAS QZ-38OTSK, оскільки суттєво відрізняють за розмірами, вагою, марками двигунів, напругою, струмом та потужністю. Дівичківський сільський голова, як йдеться у протоколі, достовірно знаючи, що поставлені електрогенератори не відповідають специфікації до договору, підписав видаткові накладні та акти приймання-передачі, згідно з якими “Дівичківською сільською радою в його особі на виконання умов договору від 18 січня отримано від ТОВ “ТРИДААГРО” дві електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згорання DAS QZ-38OTSK з ATS”. На рахунок ТОВ “ТРИДААГРО” сплатили ще 811 тисяч 030 гривень.

Отож сільський голова розтратив з бюджету 811 тисяч 030 гривень, що в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (станом на 1 січня становив 1 тисячу 342 гривні), тобто в особливо великих розмірах.

Слідчий клопотав про відсторонення на два місяці задля “запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який, перебуваючи на вказаній вище посаді, може протиправно перешкоджати кримінальному провадженню, впливати на свідків, які здійснюють діяльність під керівництвом сільського голови”.

Підозрюваний та його захисник у судовому засіданні були проти задоволення клопотання. Зазначали, що слідчий у клопотанні не навів жодного доказу на підтвердження наведених обставин. На їхню думку, подане клопотання не містить переконливих підстав для порушення конституційних прав і позбавлення підозрюваного заробітку, оскільки не доведено, що він впливатиме на свідків або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

Суд визнав, що слідчий навів достатні доводи на підтвердження існування вказаних ризиків у поведінці підозрюваного. Тому задовольнив клопотання про відсторонення Олександра Слюсара від займаної посади Дівичківського сільського голови строком до 30 вересня 2023 року включно.

Щодо цієї ситуації Інформатор зателефонував до Олександра Слюсара. Він сказав, що наразі не може надати коментарі з цього приводу та зазначив, що вже готується пресконференція, на якій він дасть відповіді на всі хвилюючі запитання.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НЕ ВСІ УКРИТТЯ ГОТОВІ ДО 1 ВЕРЕСНЯ

Днями комісія перевірила готовність навчальних закладів Переяславської громади до початку нового навчального року. На сесії міськради 17 серпня заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко прозвітувала про це перед депутатами.

Вона передусім наголосила, що до комісії не увійшли представники ДСНС та поліції, бо вони оглядатимуть навчальні заклади та укриття окремо. “В цілому комісія залишила деякі зауваження щодо розміщення меблів, фарбування освітніх закладів. Дошкільні заклади готові до прийняття дітей з 21 серпня”, – зазначила Степаненко і детальніше розповіла, як розпочнеться навчальний рік у школах, оскільки у початковій школі (колишня ЗОШ №6), гімназії №5 та ліцеї імені Мономаха (колишня ЗОШ №7) досі не завершені ремонти укриттів.

Отож у школах Переяславської громади навчальний рік розпочнуть так:

  • Сільські школи громади мають укриття і діти з 1 вересня там сядуть за парти. Проблемним є питання у селі Вовчків, де зараз виконують відповідні роботи, щоб діти могли приступити до навчання”.
  • Перша гімназія навчатиметься у своєму закладі у першу зміну. Використовуватиме власне укриття та укриття дитячого садка “Сонечко”, де дозволяє площа підвалу”.
  • “У гімназії №2 у першу зміну навчатимуться її початкові класи, а в другу зміну до неї прийдуть учні першого класу сьомої школи (таких класів три) та інші класи гімназії №2″.
  • “У гімназії №3 навчатимуться змішано. Її відвідуватимуть учні гімназії №3 у першу зміну. Директор із класними керівниками та батьками радитимуться, які саме класи навчатимуться, наприклад, із 1 до 15 вересня, а які – із 15 до 30 вересня. Орієнтовно буде два тижні онлайн, два тижні – офлайн. У другу зміну до неї прийдуться учні 4-11 класів сьомої школи. У них також буде змішане навчання”.
  • “Учні гімназії №5 підуть у другу зміну першої школи”.
  • “У початковій школі тривають активні роботи з облаштування укриття. Але діти зможуть навчатися із 1 вересня у змішаній формі в другу зміну у ліцеї імені Івана Мазепи”.
  • Гімназія №4 навчатиметься у себе у дві зміни”.

Обговорили й ситуацію із гімназією №5. Там роботи проводитимуть державним коштом і займається цим цілком Київська ОВА. Проєкт масштабний – Саулко наголосив, що коли його втілять, то це укриття буде найкращим у громаді. Однак через це потрібно буде зачекати трохи довше, аніж у інших школах. При цьому, кошти повинні реалізувати до кінця року, тож, очевидно, що до 2024-го роботи не затягнуться.

Оксана Степаненко зауважила, що щойно відремонтують інші укриття, це дасть змогу переглянути розміщення учнів.

ІРИНА КУЗЬМИЦЬКА, ВІКТОР КУЙБІДА, АНАТОЛІЙ КУЦЕНКО – ПОЧЕСНІ ЖИТЕЛІ ПЕРЕЯСЛАВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Ірині Кузьмицькій, Віктору Куйбіді та Анатолію Куценку із Переяслава присвоїли звання “Почесний житель Переяславської громади”. За це 17 серпня проголосували депутати міськради Переяслава. Відзначені особистості отримають посвідчення та нагрудний знак спеціального зразка.

Ірина Кузьмицька (70 років) – директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного. Вона – художниця, мистецтвознавиця.

Віктор Куйбіда (63 роки) – декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди у Переяславі, заслужений працівник освіти України, заслужений працівник освіти України.

Анатолій Куценко (68 років) – житель Переяслава, колишній депутат міської ради. Понад 20 років був одним із керівників заводу продовольчих товарів. Є членом ревізійної комісії громадської організації “Відродження Переяслава”.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОЛОВІК ПОБИВ ІНШОГО КУЛАКАМИ ПО ОБЛИЧЧЮ ТА ШОЛОМОМ ПО ГОЛОВІ

25 червня на сільському стадіоні у Ковалині (Дівичківська ТГ) чоловік родом із Єрківець відлупцював іншого чоловіка, з яким у нього виник конфлікт. Він кулаками щонайменше п’ять разів вдарив його по обличчю та пішов геть. Через кілька хвилин на мотоциклі наздогнав постраждалого та шолом вдарив його по голові. 9 серпня справу розглянули в суді.

У постраждалого діагностували тілесні ушкодження у вигляді синців, крововиливів у очі, забійних ран, саден та набряків голови. Експерти кваліфікували їх як легкі тілесні ушкодження – з короткочасним розладом здоров’я на термін більше 6 діб, але не більше 21 дня.

Обвинувачений, засуджений 3 травня цього року за завдання легких тілесних ушкоджень (отримав 120 годин громадських робіт), визнав свою провину під час судового засідання.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 125 ККУ (Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності) та призначив йому покарання у вигляді 2 років позбавлення волі. Однак звільнив від його відбування, встановивши випробувальний термін на 1 рік, оскільки той щиро покаявся, визнав вину, а також не ухилявся від відбуття призначеного судом покарання у виді громадських робіт раніше.

У ПЕРЕЯСЛАВІ МАСШТАБНО ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ МОЛОДІ

12 серпня у Переяславі в парку імені Тараса Шевченка відзначили День молоді. На гостей та жителів міста чекало багато цікавинок, творчих, пізнавальних та смачних локацій. Попіклувались не лише про молодь, навіть маленьким дітям було чим зайнятися.

У парку ледь не із самого обіду почало вирувати життя. Майстри та майстрині вже торгували на благодійному ярмарку. Цікавою подією для переяславців став літературний пікнік, який проводили вперше. Команда ДСНС презентувала комплекс для управління безпілотниками, а за донат для ЗСУ ще й могли прокатати на квадроциклі. Для любителів техніки та новацій була ще одна цікава локація з безпілотними літальними апаратами. ГО Переяславський клуб “Джура” презентував власний пілотний проєкт школа операторів БПЛА “Сокіл”, у якій навчають дітей та молодь керувати дронами.

Дітям також було чим зайнятись. Для них створили мініквест з чотирьох станцій, де вони займались творчістю та отримували за це смаколики. Відомий переяславський художник Роман Мотузок проводив майстерклас, в якому могли взяти участь всі охочі. Ігровий клубу “Спільно Juniors”, який працює з 10 липня на базі Переяславської гімназії №3, цього дня залучав молодь до спортивних активностей та розваг. А організатори заходу втілили ще одну цікаву ідею, дещо філософську. Презентували фотовиставку зі світлинами різних часів, які символізують молодість. Також працювали дві красиві фотозони, де фотографи міста могли познімати дітей та дорослих.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДЗНАЧИЛИ НАЙАКТИВНІШИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МОЛОДІ

12 серпня у Переяславі в парку імені Тараса Шевченка нагороджували активну молодь, яка робить вагомий внесок у розвиток міста у культурних, спортивних, волонтерських, інформаційних сферах діяльності.

Секретар міської ради Переяслава Лідія Оверчук нагородила подяками молодь, яка втілює важливі соціальні проєкти разом з однодумцями, розвиває громаду та робить її успішною: голову молодіжної ради Переяслава Анну Сахно, адміністратора молодіжного центру “Зустріч” Дениса Скрипця, депутата Переяславської міської ради Євгенія Глазунова.

Також нагороди отримали молоді працівники Національної поліції та Державної служби з надзвичайних ситуацій за сумлінну працю, відданість справі, вагомий внесок у розвиток громади, професіоналізм, наполегливість у роботі та активну громадську позицію: Михайло Пінчук, Надія Мотриченко, Олександр Бутенко.

Військовослужбовець медичної служби 252-го батальйону територіальної оборони, сержант Олександр Крижановський відзначив нагородами молодих представників волонтерської та медичної діяльності: Лідію Козакову, Олену Гриценок та Олександра Петруню.

Почесні грамоти отримали і молоді митці та спортсмени Переяславської громади за відданість своїй справі, активну громадську діяльність, участь у культурно-мистецьких заходах та особистий внесок у розвиток фізичного потенціалу молоді: Альона Тесля,  Анна Мукоїд, Вікторія Корнієнко.

“За ініціативність, небайдужість, допомогу і підтримку волонтерського руху, особистий вклад у наближення перемоги та з нагоди Дня молоді” подяку отримала Анна Апанович, юна волонтерка, яка бере активну участь у волонтерській діяльності.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ПРОВЕЛИ ТУРНІР З ПЛЯЖНОГО ВОЛЕЙБОЛУ

12 серпня у Великій Каратулі з нагоди Дня молоді провели відкритий турнір Переяславської громади з пляжного волейболу. У ньому взяли участь 7 команд, змагалися у складах 4 на 4. Перемогу здобули господарі.

Команди розділили на дві групи. У першій найкращою була Велика Каратуль, яка випередила Дем’янці (Переяславська ТГ), “Інфру” (Переяслав) та команду ліцеїстів “Патріота”. У другій групі перемогу здобула команда ПОА “Україна”, яка складалася із молоді Великої Каратулі. За нею розмістилися Пологи-Вергуни (Ташанська ТГ) та “Турбо” (Переяслав).

Переможці груп зустрілися у фіналі. Команда ПОА “Україна” перемогла своїх земляків із Великої Каратулі 2:0 (20:18, 20:16).

Дем’янці та Пологи-Вергуни, які посіли другі місця у своїх групах, зійшлися у поєдинку за третє місце. Перемогу здобули Пологи-Вергуни – 2:0 (20:18, 20:17).

Майданчик для пляжного волейболу облаштували у Великій Каратулі завдяки ПОА “Україна”. Місцеві жителі запрошують спортсменів приїздити сюди грати та влаштовувати різноманітні турніри.

ЧЕМПІОНАТ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З ФУТБОЛУ СЯГАЄ СВОГО АПОГЕЮ

12 серпня відбувся 12 тур Переяславщини з футболу, який загострив інтригу до максимуму. Вболівальників на трибуни приходить все більше, емоції на полі також не вщухають, що призводить до жовтих карток – гравці опиняються на межі дискваліфікації перед найважливішими поєдинками сезону.

Результати матчів 12 туру:

  • “Переяслав” – Вовчків (Переяславська ТГ) 1:2 (Лисенко П. – Федоренко, Розовик О.)
  • “Дніпро” (Дівички) – “Матадор” (Дем’янці) 0:1 (Ніконенко)
  • Циблі (Циблівська ТГ) – “Бурти” (Переяслав) 1:6 (Шульга М.С. – Цьома (2 голи), Видолоб, Бончев, Горденко Артем, Гришко)

19 серпня у 13 турі відбудуться такі матчі:

  • 15:00 “Матадор” – Циблі
  • 15:00 “Бурти” – Мирне
  • 17:30 “Дніпро” – Вовчків (Переяславська ТГ)

Нагадаємо, що що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про дорогу до Києва за 120 гривень, паркан розбрату та врятоване цуценя. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору