ЖИТТЯ

Не всі укриття готові до 1 вересня: як розпочнуть навчальний рік у Переяславі

Не всі діти 1 вересня сядуть за парти своїх шкіл – деякі укриття не готові. Як же розпочнеться навчальний рік?

Днями комісія, до якої увійшли представники державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, держенергонагляду, профспілки працівників освіти, центру професійного розвитку педагогічних працівників, а також заступниця міського голови, працівники відділу освіти та голова депутатської комісії з питань освіти, перевірили готовність навчальних закладів Переяславської громади до початку нового навчального року. На сесії міськради 17 серпня заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко прозвітувала про це перед депутатами, повідомляє Інформатор.

Вона передусім наголосила, що до комісії не увійшли представники ДСНС та поліції, бо вони оглядатимуть навчальні заклади та укриття окремо. “В цілому комісія залишила деякі зауваження щодо розміщення меблів, фарбування освітніх закладів. Дошкільні заклади готові до прийняття дітей з 21 серпня”, – зазначила Степаненко і детальніше розповіла, як розпочнеться навчальний рік у школах, оскільки у початковій школі (колишня ЗОШ №6), гімназії №5 та ліцеї імені Мономаха (колишня ЗОШ №7) досі не завершені ремонти укриттів.

Отож у школах Переяславської громади навчальний рік розпочнуть так:

  • Сільські школи громади мають укриття і діти з 1 вересня там сядуть за парти. Проблемним є питання у селі Вовчків, де зараз виконують відповідні роботи, щоб діти могли приступити до навчання”.
  • Перша гімназія навчатиметься у своєму закладі у першу зміну. Використовуватиме власне укриття та укриття дитячого садка “Сонечко”, де дозволяє площа підвалу”.
  • “У гімназії №2 у першу зміну навчатимуться її початкові класи, а в другу зміну до неї прийдуть учні першого класу сьомої школи (таких класів три) та інші класи гімназії №2″.
  • “У гімназії №3 навчатимуться змішано. Її відвідуватимуть учні гімназії №3 у першу зміну. Директор із класними керівниками та батьками радитимуться, які саме класи навчатимуться, наприклад, із 1 до 15 вересня, а які – із 15 до 30 вересня. Орієнтовно буде два тижні онлайн, два тижні – офлайн. У другу зміну до неї прийдуться учні 4-11 класів сьомої школи. У них також буде змішане навчання”.
  • “Учні гімназії №5 підуть у другу зміну першої школи”.
  • “У початковій школі тривають активні роботи з облаштування укриття. Але діти зможуть навчатися із 1 вересня у змішаній формі в другу зміну у ліцеї імені Івана Мазепи”.
  • Гімназія №4 навчатиметься у себе у дві зміни”.

Оксана Степаненко зауважила, що щойно відремонтують інші укриття, це дасть змогу переглянути розміщення учнів.

Що запитували депутати?

Депутат Андрій Іващенко зазначив, що у садочку “Сонечко” роботи тривають і для закінчення їх не вистачає 400 тисяч гривень. Тому, за його словами, оголошення, що садочки готові, досить суперечливе. “Цей садочок вже двічі затоплювало. Новопроведений ремонт вже потребує ремонту. Тому потрібно закласти кошти, аби усувати ці недоліки. Також у вашій доповіді не врахований садочок “Малятко”. Хотілось би дізнатися, чи він буде працювати і чи не буде через це навантаження на укриття третьої школи критичним”, – поцікавився Іващенко.

Степаненко відповіла, що в укритті гімназії №3 вже виділили місце для дітей із “Малятка”. Вихователі облаштували його. А для скорочення шляху до укриття зробили хвіртку до стадіону та невеликого саду. А щодо “Сонечка” зазначила, що площа укриття саме для дошкільнят там вже готова.

Депутат Олександр Пасічник звернувся до міського голови Вячеслава Саулка: “Щодо сьомої школи і депутати, і батьки підіймали питання із початку січня. Натомість, воно чомусь не було в пріоритеті. У нас були проведення тендерів на ремонт доріг, копання Альти, тротуарні доріжки тощо. І щось одна фірма із Сумщини постійно їх виграє… На зборах із батьками дітей сьомої школи було оголошено, що до 1 вересня вони будуть навчатися. От прокоментуйте, будь ласка, той факт, що вони не навчатимуться у сьомій школі”.

Вячеслав Саулко відповів так: “Укриття сьомої школи – це найбільший та найважливіший наш об’єкт. Як ви знаєте, спочатку за реконструкцію найпростішого укриття планував взятися благодійний фонд. Але коли ми розробили проєктно-кошторисну документацію і вартість робіт мала становити 9 мільйонів, фонд сказав, що може виділити не більше 6 мільйонів, тому змушений або відмовитися, або ж нам варто переробити проєкт. Я заперечив їм, що це нереально, що ми готові із міського бюджету виділити ті 3 мільйони різниці, але вони не погодилися.

Тому було прийнято рішення у терміновому порядку оголосити тендер і робити ремонт коштом громади. Проте, коли туди прийшов підрядник, який виграв тендер, ми врахували побажання батьків, які хотіли, щоб площа на одну дитину становила не 0,6 метра, як тоді було регламентовано, а 1-1,5 метра. Це потягло за собою додаткові роботи – від 400 до 600 метрів. Але навіть не у цьому проблема. У цій школі підрядник виявив, що у підвалі проходить вся система каналізаційних мереж, йде вода, все тече, як решето. Більше того, блоки при будівництві не були щільно укладені, тому через них протікає вода при будь-якому дощі. Це все потребує додаткових робіт, тому продовжувати роботи у тому ж проєкті було неможливо. Через це ми змушені були виділити додаткові кошти (796 тисяч 810 гривень – ред.), щоб виправити раз і назавжди цю помилку. До 1 вересня, звичайно, ми не встигаємо. Це затягнеться на тиждень-два-три, я впевнений, що до кінця вересня роботи будуть завершені”.

Обговорили й ситуацію із гімназією №5. Там роботи проводитимуть державним коштом і займається цим цілком Київська ОВА. Проєкт масштабний – Саулко наголосив, що коли його втілять, то це укриття буде найкращим у громаді. Однак через це потрібно буде зачекати трохи довше, аніж у інших школах. При цьому, кошти повинні реалізувати до кінця року, тож, очевидно, що до 2024-го роботи не затягнуться.

Ще кілька публікацій за цією темою:

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору