ЖИТТЯ

У Переяславі перевірили приміщення, де можна облаштувати укриття для школярів: які висновки депутатів

“Нас постійно переконували, що нічого не можна зробити”. Як розвивається питання облаштування укриттями навчальних закладів у Переяславі.

23 січня самоорганізована комісія депутатів міської ради, посадовців місцевого самоврядування, працівників ДСНС провели об’їзд навчальних закладів Переяслава. Таким чином шукають можливість облаштування сховищ, аби налагодити очний навчальний процей для всіх класів міських шкіл. Зараз навчатись офлайн мають змогу лише першокласники та другокласники. Про це у Facebook повідомив депутат міськради Андрій Іващенко, передає Інформатор.

Іващенко поділився своїми враженнями від об’їзду, підкріпленими його спілкуванням із фахівцями. Як він раніше зазначав, у садочку “Сонечко” є приміщення, які можна облаштувати як сховище для гімназії №1. “Там знайшлися вільні приміщення. Є туалети та умивальники. Видно, що колектив садочка зробив максимум можливого власними силами для упорядкування. Приміщення потребує залучення коштів із бюджету та ремонтних робіт”, – написав депутат свій висновок після обстеження.

Приміщення під Переяславською початковою школою (колишня ЗОШ №6), за словами Андрія Іващенка, має жалюгідний вигляд, але його можна відремонтувати. “Сьогодні фахівці “АбсолютПроектБуд” провели перший візуальний огляд. Конструктивних ушкоджень не виявили. Далі має відбутись інструментальна експертиза на придатність (тривалість – орієнтовно місяць), після позитивного результату можна проводити ремонт. Орієнтовна місткість сховища – близько 400 осіб. Ремонт укриття дасть змогу розвантажити гімназію №1 та запустити її офлайн-навчання, запустити офлайн-навчання ЗОШ №6 та у дві зміни академічного ліцею імені Івана Мазепи”, – написав Іващенко.

Також він зазначив, що сховище ТОВ “НУС”, де зараз мають змогу під час повітряних тривог перебувати першо- та другокласники гімназії №2, потребує додаткової уваги задля комфортного перебування там. У гімназії №3 є невелике підвальне приміщення, тож це має дозволити вийти на навчання першим та другим класам цього закладу. До того ж там є приміщення колишнього тиру. Воно потребує перебудови та значних фінансових вкладень. Подібне приміщення є і у гімназії №5, теж потребує затратної перебудови. А у дитячому садочку “Берізка” є підвальне приміщення, яке потребує ремонту, вивезення землі, бетонування та облаштування. Якщо ці роботи виконають, роботу закладу можна буде відновити.

Щодо ліцею імені Володимира Мономаха (колишня ЗОШ №7) виникає найбільше запитань та резонансу, оскільки це найбільша школа Переяслава. Андрій Іващенко повідомив, що приміщення овочесховища на території закладу може бути використане як найпростіше укриття, але потребує значного ремонту: “Можлива організація системи опалення від централізованої системи закладу освіти. Площа дозволяє помістити близько 400 учнів, розглядається варіант добудови ще одного приміщення. За таких умов введення в експлуатацію сховища дає змогу вивести заклад освіти на навчання у очному форматі у дві зміни”.

Дещо емоційніше про ліцей імені Мономаха висловився у Facebook депутат міськради Олександр Пасічник, який теж взяв участь у перевірці: “Приміщення, де колись розташовувався будівельний магазин, придатне для укриття за виконання, звичайно, певних вимог та усунення недоліків (двічі перепитав у фахівців ДСНС). А нас, депутатів, постійно переконували, що в цьому навчальному закладі нічого неможливо зробити, окрім як будувати нову споруду (що, як розумієте, не дуже реально). Що потрібно зробити? Це запасний вихід, опалення (кинути гілку від існуючої тепломережі школи), вентиляцію, доробити електропроводку, подбати про гідроізоляцію, встановити умивальники, мінімум 2 біотуалети та виконати косметичний ремонт (стан стін досить задовільний). Укриття на 400 осіб готове – і це не потребує великих інвестицій. Організувавши навчальний процес у дві зміни, усі діти школи №7 спокійно навчалися б. На другому етапі можна було б добудувати ще одне приміщення до існуючого – площа дозволяє”.

Також Пасічник розповів про пропозицію ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура, аби всі десяті та одинадцяті класи навчались саме у приміщенні вишу. “Це надасть можливості підготовки дітей до Національного мультипредметного тесту. Хтось знайде нові покликання, захоплення, адаптується до навчального процесу у виші, і можливо, хтось із учнів захоче здобути вищу освіту саме в цьому університеті”, – резюмував депутат.

Менш конкретно про цю ситуацію написав міський голова Переяслава Вячеслав Саулко: “Враховуючи численні звернення громадян, освітян, депутатів про здійснення освітнього процесу в офлайн-режимі, мною було створене розпорядження щодо чергового проведення обстеження підвальних приміщень та захисних споруд цивільного захисту. Попередньо мною та відповідними спеціалістами було обстежено підвальне приміщення ліцею Володимира Мономаха. Фахівцям було надано відповідні вказівки для ґрунтовного вивчення проблематики.

Комісія й надалі буде напрацьовувати варіанти покращення ситуації задля задоволення суспільного запиту для можливості проведення навчання у очному режимі. Наголошую, що освіта дітей залишається на пріоритетному місці міської ради та мене особисто”.

Нагадаємо, що ця проблема набула великого суспільного резонансу після січневої сесії міської ради. Тоді на засідання прийшли батьки школярів.

На фото Олександра Пасічника: приміщення овочесховища біля ліцею Мономаха

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору