Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Як вирішити проблему з укриттями для школярів у Переяславі: кілька варіантів від депутата міськради

Проблема навчання переяславських школярів стала резонансною. Рішення шукають, зокрема, депутати.

Під час повномасштабної війни питання облаштування навчальних закладів Переяслава укриттями постійно було болючим та актуальним. Однак особливого резонансу воно набуло після останньої сесії міської ради, яка відбулась 19 січня. Тоді на засідання прийшли і батьки деяких школярів, і активісти, аби прямо запитати у міського керівництва, чому не видно дій, аби забезпечити очним навчанням усі класи, а не лише перші та другі. Про це повідомляє Інформатор.

Начальник відділу освіти Петро Ярмоленко тоді відповів таке: “У першій школі обладнали укриття – там у дві зміни навчаються перші та другі класи. Як один із варіантів, ми можемо там зробити ще й третю зміну. Друга школа – невеликий технічний підвал, але з одним виходом. Технічно зробити там другий вихід неможливо, бо школа завалиться. Один вихід дозволяється для десяти дітей. Але на базі другої школи ми організували навчання у дві зміни завдяки тому, що підприємство “НУС” надало у користування своє укриття. У третій та п’ятій школах немає укриттів. Гімназія та шоста школа – є підвальне приміщення, але станом на сьогодні ми маємо висновок комісії про неможливість там влаштувати укриття, бо воно буде небезпечне для дітей. Сьома школа – це найбільша проблема, бо там навчається найбільше дітей. У панельних будівлях, якою є і ця школа, освітній процес влаштовувати не можна. Сховище у четвертій школі – це державний режимний об’єкт, доступу до якого ніхто не має. Звертались до Державної архівної служби, яка має сховище на понад 1000 кв. метрів. Однак згоди не отримали”.

21 січня депутат міськради Андрій Іващенко написав пост у Facebook щодо цієї ситуації. Він підтвердив, що сховище під гімназією №4 є режимним об’єктом, а біля колишньої ЗОШ №6 – належить Державній архівній службі, і доступу до них наразі немає. “Потрібно шукати порозуміння між відомствами (впевнений, що нам всіляко сприятиме Міністерство освіти). Тому цей шлях довгий та немає гарантії, що ми досягнемо успіху”, – пояснив Іващенко.

Натомість він зауважив, що підвал під ЗОШ №6 справді “у жалюгідному стані” й пускати туди людей зараз не можна, про що є рішення комісії після огляду. “Але немає експертного технічного висновку, що його не можна використовувати після ремонту. Тому з Петром Ярмоленком досягнули домовленості щодо проведення технічного огляду приміщення відповідним фахівцем. Якщо висновок буде позитивним, можна думати про ремонт. Якщо поквапитись, можна впоратись до четвертої чверті цього навчального року”, – написав Іващенко.

“Також Петро Ярмоленко повідомив, що у садочку “Сонечко” ще є додаткові приміщення, щоб виділити під сховище для гімназії №1. У понеділок домовилися з представниками ДСНС та власником одного з приміщень подивитись на підвал, можливо, його можна використати для обладнання сховища”, – зазначив депутат.

Також він отримав кілька пропозицій від батьків:

  • у гімназії №3 є приміщення тиру. Два класи там можуть поміститись (його ще не оглядали);
  • у ліцеї Мономаха (ЗОШ №7) є приміщення овочесховища, є всі можливості випрацювати системний алгоритм переобладнання його (заміна панельних перекриттів, створення аварійного виходу тощо) на укриття.

Про те, як розпочинається другий навчальний семестр на Переяславщині, ми розповідали в окремому матеріалі. Читайте його за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору