ЖИТТЯ

Укриття до 1 вересня: на сесію міськради Переяслава прийшли батьки дітей із трьох навчальних закладів

До 1 вересня все ближче, ситуація з укриттями у Переяславі загострюється. Батьки дітей прийшли на сесію міської ради.

У залі засідань міської ради 22 червня було велелюдно. Так сталося не лише тому, що цього дня проводили чергову сесію, а й тому що на неї прийшли батьки дітей, які відвідують три навчальні заклади Переяславської громади: початкової школи (колишня ЗОШ №6), міського дитсадку “Малятко” та Вовчківської гімназії. Їх турбувало, чи розпочнеться навчальний рік очно у їхніх закладах, вовчківчани ж взагалі хвилюються, чи їхня школа існуватиме надалі. Дискусії щодо цього тривали майже дві години. Інформатор коротко розповідає найцікавіше.

У початковій школі за укриття взявся “Save the Children”. 1 вересня – наразі не кінцевий термін

Депутати прийняли рішення про делегування повноважень замовника будівництва об’єкта “Капітальний ремонт найпростішого укриття Переяславської початкової школи та Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи”. Згідно із ним, відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства міськради Переяслава є замовником робіт, міжнародний благодійний фонд “Save the Children” – виконавцем, він оплатить всю роботу, відповідно й знайшов підрядника, який, власне, робитиме ремонт. Фонд провів тендер, перемогу в якому здобуло переяславське ТОВ “Абсолют проект буд” (керівники – Антон та Максим Пастушенкові). Роботи виконають за 3 мільйони 975 тисяч гривень.

Представники “Save the Children” розповіли, що загальна площа укриття, яке ремонтуватимуть, становить 400 квадратних метрів. Батьки зауважили, що його буде замало для всіх дітей. Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко відповів, що через дорогу від закладу орендують сховище, тому ось це роблять передусім для початкової школи.

Також батьки цікавилися термінами виконання робіт: чи встигнуть до 1 вересня? Представник фонду відповів, що таких прогнозів дати не може: “Ми на це сподіваємося, але ж ви розумієте, яка ситуація в країні. Тендер вже пройшов, ми підписуємо конктракт. При підписанні угоди буде перелік робіт, які підрядник повинен виконати, і таким чином він зможе сформувати певні терміни”. Вячеслав Саулко зазначив, що якщо терміни будуть зриватися, то із міського бюджету негайно передбачать фінансування на виконання цих робіт. Тож всім процесом тоді керуватиме безпосередньо відділ капбудівництва та ЖКГ.

Депутат Анатолій Пастернак, як підприємець, який також займається будівельними роботами, попросив і батьків, і фонд, і міську раду не підганяти працівників під певні терміни: “Не тисніть хлопцям на горло, не ставте 1 вересня кінцевою датою. Коли я заходжу на об’єкт, то завжди говорю, що не буду робити щось до якоїсь дати. Адже є певні технічні умови. Врахуйте те, що це підвальне приміщення – це вологість, потрібна просушка і все інше. Якщо ми зараз робитимемо все в екстрених темпах, то можемо загнати туди грибок, плісняву. Підрядник дасть графік. Нехай це буде на якийсь місяць довше, але якісно, щоб слугувало не один десяток років”. Його виступ батьки оцінили оплесками.

Представники “Save the Children” виступили на сесії

Невже і у Вовчкові можна обладнати укриття?

Хоча на сесію не виносили питання щодо Вовчківської гімназії, батьки дітей із цього закладу прийшли у міську раду. На травневому засіданні депутати розглянули питання “Про реорганізацію Вовчківської гімназії у Вовчківську початкову школу”. Тоді за це рішення не проголосували, а депутати, які були проти, наголошували, що це перший крок до повної ліквідації закладу. Такої ж думки, як тепер виявляється, дотримуються і батьки. Тож вони закликали не просто не реорганізовувати гімназію, а й передбачити фінансування на розроблення проєктно-кошторисної документації для капітального ремонту укриття, щоб там могли навчатися діти.

У відділі освіти їх, як і депутатів, запевняли, що у Вовчкові немає приміщення, яке можна було би обладнати в укриття. Послуговувалися рекомендаціями ДСНС після відповідної перевірки. Під час обговорення цього питання депутат Пастернак зауважив, що для укриття можна було б розглянути приміщення котельні, а котли розмістити у іншій будівлі, яку б звели спеціально для них. Мовляв, такий варіант, можливо, міг би бути найвигіднішим з фінансової точки зору. У цей час багато присутніх обурилися, що такий варіант чомусь не розглядався раніше.

Депутат Олексій Дикий наголосив, що якщо заклад не збираються закривати, як запевняють у відділі освіти, то йому в будь-якому разі знадобиться укриття. А ще у Вовчкові на все село взагалі немає жодного бомбосховища, тобто воно стане в нагоді і для дорослих жителів. Начальник відділу освіти Петро Ярмоленко зазначив, що зараз багато шкіл в Україні не мають укриттів, тому діти їздять до інших населених пунктів, як, власне, і в цій ситуації вовчківчани можуть навчатися у Гайшині або Гланишеві. А ще він нагадав про проблему із пожежною сигналізацією в цій школі – зараз ця справа в апеляційному суді.

Староста Вовчкова Тетяна Постолюк сказала, що Ярмоленко замовчував проблему перед міською владою, а якби її почали вирішувати раніше, то не виникло б такої критичної ситуації: “Нас запевняли, що школа не закривається – на папері вона залишиться. Нас “на папері” не влаштовує. Я не хочу соромитися дивитись у вічі батькам. Тетяна Бородіна, дитина якої піде до першого класу, зараз на “нулі”. Вона знає про цю ситуацію, вчора хотіла вийти в ефір, щоб зробити звернення до депутатів. Не змогла. О другій ночі ми з нею переписувались, я не могла писати, бо окуляри запотіли від сліз. Вона пише: “За що я тут, коли мою дитину під час тривоги повинні заперти у бозна-який заклад?”. Зараз вона звільняє ту територію, де 15 місяців тому зник безвісти її чоловік. Дитина не бачить матері, батька немає… Тетяна пише: “Ми тут з орками воюємо, а ви там з ким?”. Я не хочу воювати, я прийшла підтримати своїх батьків. Діти повинні піти у нашу школу”.

Тепер ДСНС повинна оцінити, чи можна приміщення котельні переробити в укриття, та надати рекомендації щодо його облаштування. Депутати висловили готовність зібратись на позачергове засідання, аби виділити гроші на проєктно-кошторисну документацію. Депутат Григорій Ярема запросив усіх батьків приходити й на наступну сесію, аби вислухати, які роботи щодо відновлення навчального процесу у Вовчкові вже виконають на той момент.

Вільних місць у сесійній залі не було

“Малятко” для дітей чи для переселенців?

“Гарантую на 100 відсотків, на 300 відсотків. Я скоріше напишу заяву з посади міського голови, але садок не закриємо”, – сказав Вячеслав Саулко 5 травня на батьківських зборах у дитсадку “Малятко”. Тоді батьки разом із місцевою владою шукали можливості, аби діти змогли відвідувати цей заклад. Обговорювали варіант зі встановленням модульного укриття, а також можливість під час тривоги відводити дітей до укриття гімназії №3.

Зрештою, батькам пообіцяли, що 21 серпня діти повернуться до “Малятка” і їм нададуть частину приміщення укриття гімназії №3. Це підтвердив Вячеслав Саулко, але практично відразу додав: “Будемо вивчати це питання і надамо вам відповідь”. Одна з мам, яка взяла слово для виступу, запитала у міського голови, чи правда, що садочок потрапив до переліку тих, де мають розмістити переселенців. “Зараз працює черговий дитячий садок “Любавонька”, де перебувають всі діти з нашої громади. Що буде завтра, я абсолютно не знаю. Із 24 лютого усі школи та садочки були підготовані для пересленців. Така сама зараз ситуація, бо війна триває, на Херсонщині складна ситуація. Тому нашій громаді потрібно знаходити приміщення, де розмістити переселенців. Оскільки у літній період дитячі та шкільні заклади не працюють, у разі потреби будь-який навчальний заклад може бути використаний для ВПО”, – відповів Саулко. Коли жінка хотіла поставити ще одна запитання, він її перебив: “Вибачте, я не на екзамені. Ви виступили, я вам дав чітку відповідь”.

Міський голова хотів відразу перейти до розгляду наступних питань порядку денного. Але слово взяв депутат Олександр Пасічник: “У тому, що така ситуація і батьки приходять сюди, винна передусім місцева влада і саме ви (звернувся до Саулка – ред.). Вчора мало бути передсесійне засідання, яке ви перенесли. Там би ці питання ми обговорили, згладили градус напруги. Та оскільки вже прийшли батьки, то потрібно їх вислухати. Коли я побував у цьому садочку, то був вражений, наскільки по-домашньому зроблений цей заклад. Тепер до них доходять чутки, що туди селяться біженці. Це некрасиво та некоректно стосовно тих батьків, які вибудовували цей садочок. Наголошую, що зараз до цього навчального закладу ходять семеро дітей, батьки яких боронять Україну. Тож давайте до цих людей будемо шанобливо ставитись”.

Після цього обговорення продовжилось ще на кілька хвилин. Але до конкретних рішень воно не призвело. “Ми гарантуємо, що кожна дитина нашої громади матиме можливість бути в садочку. У нас їх достатньо”, – резюмував Вячеслав Саулко. Батьки покидали сесійну залу відверто незадоволеними. Один із чоловіків кілька разів вигукнув: “Ганьба!”.

Нагадаємо, що ще на початку травня депутати міськради засумнівалися, що всі укриття встигнуть зробити до 1 вересня. Чому так, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Фото: сайт міської ради Переяслава

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору