ЖИТТЯ

“Цими рішеннями ми перетворюємо села на хутори”: депутати міськради Переяслава не підтримали реорганізацію школи у Вовчкові

Школу у Вовчкові намагаються зробити початковою. Це перший крок до її закриття?

18 травня на сесії міської ради Переяслава розглянули питання “Про реорганізацію Вовчківської гімназії у Вовчківську початкову школу”. Таке звернення подав міський відділ освіти. У разі прийняття позитивного рішення до освітнього закладу у Вовчкові могли б ходити лише учні 1-4 класів, а не 1-9 класів як зараз. Щоправда, наразі гімназія взагалі не працює очно, оскільки не має укриття для дітей. Депутати не проголосували за реорганізацією, Інформатор пояснює чому.

Заступниця міського голови Переяслава з гуманітарних питань Оксана Степаненко розповіла, що у Вовчківській гімназії нараховується 45 учнів, 26 із них – у 5-8 класах (10 – у п’ятому, 4 – у шостому, 6 – у сьомому, 6 – у восьмому). “На цю гімназію витрачаються певні кошти, хоча й зі субвенції на вчителів. Це – 8 вчителів, двоє із яких сумісники. На опалення витратили 250 тисяч гривень. Якщо ми прогнозуємо роботу школи у тому ж обсязі, який є на цей момент, то загальні витрати на 45 тижнів становитимуть 4,5 мільйона. Ми не закриваємо установу, залишаємо можливість. Ми бачимо, що у сільському садочку зараз зареєстровано 15 дітей. Через два роки у школі буде орієнтовно 38 дітей”, – зазначила Степаненко.

Вона пояснила, що із батьками провели збори та запропонували, щоб діти відвідували Гайшинську гімназію, до якої із Вовчкова вже зараз їздять шкільні автобуси. Додала, що якщо рішення приймуть, то скоротять шістьох педагогів. Загалом же на цю гімназію витрачають стільки ж, як на четверту міську, яку відвідують 350 учнів. “Оголошення про наміри було на сайті міської ради із 31 серпня 2021 року. Батьки просили притримати це рішення на рік. Ми цього дотрималися, ще один рік був пов’язаний із війною”, – сказала заступниця голови.

Депутат Олексій Дикий апелював, що навіть якщо школа у Вовчкові стане початковою, все одно всю її потрібно буде опалювати, відповідно витрати не зміняться. “Зарплата вчителів нараховується із державної субвенції. Якщо ми скоротимо вчителів та переведемо дітей в інші села, то нам просто зменшать субвенцію. Тому виникає запитання: якщо ми це зробимо, на скільки зменшаться витрати бюджету? Я цього зменшення не бачу”, – сказав Дикий.

Степаненко відповіла, що передусім потрібно буде виділяти 1 мільйон 200 гривень на виготовлення пожежної сигналізації. А зараз, мовляв, молодші класи їздять до Гайшинської гімназії (у Вовчкові, нагадуємо, укриття немає), а 5-8 класи навчаються онлайн. Якщо ж приймуть це рішення, то й вони зможуть їздити до Гайшина або до Гланишева. “Чому ж ми хочемо залишати початкову школу? Бо ситуація може змінитися у будь-який час. Наприклад, стане більше внутрішньо переміщених осіб, і нам не треба буде починати з нуля відновлення закладу”, – пояснила.

Депутат Григорій Ярема висловив нерозуміння, навіщо взагалі ця реорганізація, якщо до економії грошей вона не призведе: “Це просто звільнити шістьох людей і все?”. Начальниця фінансового управління міськради Переяслава Юлія Жарко відповіла, що цьогоріч із міського бюджету виділили 7 мільйонів гривень на зарплату педагогам, тому що субвенції не вистачило. Депутати зазначили, що така сума накопичилися зовсім не через Вовчків.

Депутатка Любов Томенко зауважила, що освітянська депутатська комісія підтримала це рішення, хоча вона й випадково проголосувала проти (натиснула не ту кнопку): “Це вимога часу. Не проголосуємо сьогодні, то проголосуємо на наступній сесії – нікуди ми від цього не подінемося. Я сама освітянка і розумію, що дуже важливо зберегти кожен заклад, але все одно доведеться це робити”.

“Такими кроками ми йдемо до повного закриття школи. На прикладі села Строкова розповім: спочатку забрали одне, потім друге, потім третє і все. Школа закрита, стоїть порожньою, занедбаною, нікому не потрібною. Із Вовчковом протягом п’яти років буде таке ж саме. Цими рішеннями ми перетворюємо села на хутори. Після закриття школи на селі можна поставити хрест. Хто із молодих спеціалістів поїде в село, де не можна здати дитину до школи?”, – обурився Григорій Ярема.

Староста Вовчківського старостинського округу Тетяна Постолюк припустила, що спочатку варто було б ще раз зустрітися із батьками, бо вони могли просто забути із 2021 року про цю ситуацію. І додала, що ті навряд чи хочуть, щоб школа закривалася. “Давайте говорити не про гроші, а про дітей та село. Люди шукають, куди подіти дітей. Мама хоче вийти на роботу, садок не працює. Хто із вас хоче зараз посадити дитину в автобус, коли тривога за тривогою?”, – риторично запитала Постолюк.

Депутати зазначили, що так і не почули конструктивного поясненням, навіщо потрібно реорганізовувати Вовчківську гімназію. Навпаки, на їхню думку, варто дивитись у напрямку будівництва там укриття та подальшого розвитку закладу. Тож проголосували “за” лише 3 депутати.

Нагадаємо, що на цій же сесії міської ради депутат Михайло Шамрай закликав гідно проводити захисників, які загинули на війні, в останню путь. Про що саме він говорив, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору