ЖИТТЯ

У Переяславі людей закликали гідно прощатися із загиблими захисниками, а не “пити каву та веселитися”

Міський депутат Переяслава закликав гідно проводити загиблих захисників у останню путь. Виступив на сесії.

18 травня на сесії міської ради Переяслава депутат та військовослужбовець Михайло Шамрай звернувся до присутніх щодо проблеми, яка останнім часом виникла у нашому місті. Під час поховань захисників, які загинули на війні, багато містян не зважають на це. Закликав колег якимось чином вплинути на виборців та донести громаді, настільки важливо з повагою ставитись до тих, хто віддав життя заради нашої безпеки. Про це повідомляє Інформатор.

– Відверто прикро спостерігати, коли Героя проводять в останній шлях, але при цьому багатьом людям, здається, байдуже, “не на часі”, “я його не знаю”. Ні, це неправильно. Героїв потрібно проводити із почестями. Ми бачили у багатьох інших населених пунктах, коли майже все село чи місто приходить із квітами, люди опускаються на коліна з молитвою в душі та сльозами на очах і прощаються із загиблими. У Переяславі зазвичай літургію проводять у центрі міста, звідти процесія відправляється до кладовища. Що ми спостерігаємо у цей час? Люди переходять дорогу перед процесією, автомобілі їдуть назустріч мало не на лобове зіткнення. Що ж роблять військові? Оскільки кортеж рухається на чолі з прапором України, вони зупиняються, стають на коліно та схиляють голови перед Героєм. А у нас молоді люди стоять спиною до дороги, п’ють каву, веселяться, навіть не зупиняються, – розповів Михайло Шамрай.

Він наголосив, що насправді нескладно виділити кілька хвилин часу, щоб прийти на поховання і створити живий коридор. Або ж придбати чи вирвати вдома на клумбі квіти, щоб покласти їх у труну Герою. Попросив подавати приклад своїм дітям: “Бо якщо батьки цього не роблять, то діти, тим паче, не робитимуть”.

– У Переяславі вже звикли, що все тихо й мирно. Більшість не відчуває тієї болі та страждань військових, які віддають свої життя на передовій, їхніх родин. Воістину змусити чи навчити цього, як на мене, неможливо. Цей внутрішній обов’язок висловити співчуття та повагу до родин загиблих воїнів просто повинен бути всередині. Повністю підтримую виступ Михайла Шамрая. Такі ж заклики неодноразово робили і наші священники, – резюмував міський голова Вячеслав Саулко.

Нагадаємо, що у Великій Каратулі з’явиться меморіальна дошка Анатолію Кулаку, а в Гланишеві – Андрію Омельченку. Вони загинули на війні.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору