ЖИТТЯ

Як цікаво провести вихідні на Переяславщині: особливий маршрут історичними місцями

Куди поїхати та на що подивитись на Переяславщині та поблизу? Є цікавий маршрут.

Переяславщина – чудове місце для цікавих подорожей, адже тут є багато історичних місць. Мандруючи, можна не лише дізнатись щось нове, а й надихнутись побаченим. Якщо ви не знаєте, чим зайнятись у вихідні, Інформатор коротко переповідає вам маршрут, підготований у 2020 році dovkola.media.

РУЇНИ РОТОНДИ КАНЕВСЬКИХ

Перша локація – руїни ротонди сім’ї Каневських в селі Воскресенське (Ташанська ТГ). Колись тут був маєток Михайла Каневського, який в 1855 році збудував церкву Вознесіння Христового. Храм будувався як садибний при маєтку. Загалом тут розташовувалися садиба, флігель, садовий будинок, два млина і каретна майстерня. Ходять легенди, що назва села Воскресенське пов’язана саме з Михайлом Каневським. Подейкують, що місцеве населення було настільки вдячне йому за будівництво храму, що це прирівнювалося до радості “воскресіння”. Можливо, свою назву село отримало саме через це, оскільки раніше воно називалося Козине Болото. Після революції маєток знищили, навколишні сади викорчували, церкву перетворили на склад зерна, а на місці маєтку збудували корівники. Одну із сестер Каневських більшовики застрелили прямо на мосту в Переяславі під час революції.

Храм збудовано в незвичному для цих країв ротондному стилі. Основний архітектурний стиль – класицизм. Тому храм скоріше був католицьким, ніж православним, як вважать місцеві. Іншим доказом на користь католицького походження храму можуть бути мальтійські хрести, що де-не-де збереглися на фасаді. Також це може бути натяком на масонські символи: в ті часи масонство набувало популярності серед знаті. Проте жодні фрески чи оздоблення інтер’єру не збереглися.

ЯК ДІСТАТИСЬ?

З автобусної станції Переяслава відправляйтесь в напрямку села Лецьки або Тарасівки через село Воскресенське. Або ж їдьте із Переяслава до сіл Великої або Малої Каратулі, але в такому разі від села до Воскресенського доведеться пройти кілька кілометрів пішки.

ЗАТОПЛЕНА ЦЕРКВА СВЯТОГО ІЛЛІ В ЦИБЛЯХ

Наступна локація – руїни церкви святого Іллі в Циблях (Циблівська ТГ), що розміщується недалеко від ротонди. З краю села відкривається чудовий вид на Дніпро, майже навпроти видніється Трахтемирівський півострів.

Храм в Циблях існував ще з XVIII ст., а в 1861 році будо відбудовано цегляну церкву за типовим проєктом архітектора Костянтина Тона. Будівництво спонсорував колезький секретар Кирило Оплачко. Колись храм мав п’ять цибулеподібних куполів та дзвіницю з шатроподібним верхом. Після виходу більшовиків тут облаштували склад зерна, а в 1941 році служби в церкві відновили. Церква функціонувала до 60-х років. Під час будівництва ГЕС Циблі відселили, а усі старі будівлі та споруди розібрали. З якихось причин церкву не змогли розібрати повністю й при затопленні водосховища руїни опинилися на невеличкому острові.

Проте дістатися руїн храму все ж таки можна. Для цього потрібно пройтися до лісу з лівого боку церкви, вийти до води, а далі йти вбрід близько 20 хвилин. Говорять, що під самим храмом можуть траплятися черепки та людські кістки – колись при церкві було кладовище. Всередині руїн не збереглося жодних фресок чи елементів інтер’єру. Якщо похід до церкви вбрід – це не для вас, то подивитися на неї можна з пагорба за селом, що за електричною підстанцією. Тут же є старовинний козацький хрест та відкривається шикарний вид на весь Дніпро.

ЯК ДІСТАТИСЬ?

З автостанції Переяслава рейсовим автобусом до Цибель.

ОЗЕРО БУЧАК

Якщо виїхати трішки за межі Переяславщини, то можна заїхати на озеро Бучак. Від Канева до озера – 19 кілометрів. Для купання є два невеличкі пляжі: один дуже умовний, з тарзанкою та вимосткою, а другий – з піщаним берегом і більш приємним дном. Вода в озері досить чиста, є навіть риба. На горі є оглядовий майданчик, з якого відкривається той самий шикарний вид на озеро та Дніпро. На гору йде невеличкий підйом, але відстань невелика. Під оглядовим майданчиком є піщаний пляж.

Озеро Бучак (інша назва – Блакитне) було штучно створене при будівництві Канівської ГЕС та отримало назву від села Бучак, що колись розташовувалось тут. Де-юре село все ще існує, але проживає тут трохи більше десятка людей. Більшість відселили ще у 80-х роках, коли вирішили збудувати енергоакумулюючу станцію. При надлишковій електроенергії станція мала закачувати воду у верхнє озеро, а потім за потреби спускати через турбіни у нижнє, тим самим вивільняючи електроенергію. Саме цим нижнім мало бути озеро Бучак, але наприкінці 90-х будівництво станції припинили через економічну кризу та аварію на Чорнобильській АЕС.

Бучак як місцевість має дуже давню і цікаву історію. Тут знаходили сліди древніх поселень та культур. Неподалік Рожена криниця – пам’ятка історії IX ст. За переказами, великі князі київські Святослав, Ігор та Володимир під час походу на половців зупинялися тут, щоб поповнити запаси води. Також на пагорбах Бучака можна знайти старий вітряк, який місцеві перетворюють на туристичний об’єкт.

ЯК ДІСТАТИСЬ?

Найкращим варіантом буде подорож на автомобілі, з громадським транспортом можуть виникнути проблеми, адже поряд немає населених пунктів. Найкращим варіантом буде добиратися з Канева автобусом таксі або попуткою в напрямку сіл Студенець або Іванків, а звідти пішки до озера. Автобусом – з Канева в напрямку села Григорівка (пн, ср, пт, нд).

МУЗЕЙ КОСМОСУ В ЦЕРКВІ

Всім відомо, що Переяслав – це місто музеїв, а його перлиною є музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Окрім реконструкцій типових хат селян, поміщиків, робітників, тут є ціла колекція різноманітних млинів. А ще тут часто проводять цікаві заходи, майстер-класи та організовують свята.

Родзинка музею просто неба – музей космосу в приміщенні церкви. Як і більшість експонатів, церква 1891 року була перенесена до заповідника із села В’юнище в 70-х роках, а музей космосу відкрили в 1979 році. Серед експонатів є костюм та парашут Гагаріна, особисті речі першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка.

Щоб прогулятись всією територією музею вам знадобиться щонайменше півтори години. Територія велика та насичена різноманітними об’єктами. Більша частина оглядових маршрутів проходить повз алеї дерев, тож влітку тут можна сховатися в затінку. Кафе чи магазинів на території музею немає, тому перекус варто брати із собою. А запас води можна поповнити в одному з питних фонтанчиків.

ЯК ДІСТАТИСЬ?

З Переяслава автобуси до музею поки що не курсують, тож або автівкою/таксі, або пішки. Проте можна дістатись рейсовим автобусом з Канева або Черкас.

Нагадаємо, що жителі Переяславщини у постійній рубриці діляться своїми улюбленими місцями. Почитати всі матеріали можна тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору