ВЛАДА

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко намагався силою вигнати депутата районної ради із засідання сесії

Серпнева сесія у Переяславі розпочалась гаряче. Міський голова накинувся на депутата райради.

17 серпня відбулася чергова сесії міської ради Переяслава. Перед її початком міський голова Вячеслав Саулко попросив покинути залу депутата Бориспільської районної ради Юрія Бобровніка. Той відмовився це робити. “Депутат Бобровнік, мені вас виводити із залу?” – запитав Саулко, потім різко піднявся зі свого місця, підійшов до Бобровніка та намагався руками чи то підняти його з місця, чи то виштовхати. Про це повідомляє Інформатор.

Першими кинулись розбороняти опонентів працівники міськради, зокрема, заступниці голови. Відразу ж у залі з’явилися працівники поліції. “Шановні працівники поліції, я прошу сторонніх осіб із сесійної зали вивести”, – звернувся Саулко. Поліціянти стали поруч із Бобровніком, який весь цей час не піднімався зі свого місця.

Депутат міської ради Андрій Іващенко поцікавився у правоохоронців, чи є у них підстави виводити депутата райради із сесійної зали. Ті, вочевидь, їх не мали.


– Я просив би дати можливість нормально проводити засідання сесії. За постійні вигуки, крики – ви пам’ятаєте минулий раз, коли й депутати робили зауваження. Я повинен постійно це терпіти? – зауважив Вячеслав Саулко і відразу продовжив сесійне засідання. Юрій Бобровнік провів його у залі, без жодних реплік. На сусідньому ряду з ним сиділи працівники поліції.

Вже після сесії Бобровнік повідомив у Facebook, що написав заяву на Саулка до поліції. Аргументував це так: “Вважаю, що мер Вячеслав Саулко остаточно злетів із котушок і із якимось божевіллям налетів на мене, хоча я працював як депутат, не порушував дисципліну. Він взагалі немає ніякого права доторкнутися до мене як громадянина. Тим більше наказувати мені, депутату іншого вищого рівня Органу місцевого самоврядування. Вважаю, що таким “хворим”, нестриманим людям не місце на посаді переяславського міського голови. Написав заяву до поліції з цього приводу. Прошу притягнути Саулка до адміністративної та кримінальної відповідальності”.

Зазначимо, що, згідно із Законом України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат має право брати участь з правом дорадчого голосу у засіданнях інших місцевих рад та їх органів, загальних зборах громадян за місцем проживання, засіданнях органів самоорганізації населення, що проводяться в межах території його виборчого округу.

Частина 2 статті 36 цього Закону свідчить: “Публічна образа депутата місцевої ради, опублікування або поширення іншим способом завідомо неправдивих відомостей про нього, а також намагання в будь-якій формі вплинути на депутата місцевої ради, членів його сім’ї з метою перешкодити депутату виконувати свої повноваження, змусити його до вчинення неправомірних дій тягне за собою відповідальність згідно з законом”.

Згідно зі статтею 351 ККУ, невиконання службовою особою законних вимог народного депутата України, депутата місцевої ради, створення штучних перешкод у їх роботі, надання їм завідомо неправдивої інформації караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, що на квітневій сесії Вячеслав Саулко сказав депутатці міськради, що не буде “реагувати на її прихоті”. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору