ВЛАДА

“Я не буду реагувати на ваші прихоті”: Вячеслав Саулко – до депутатки міськради Переяслава (до чого тут сакури?)

Переяславські депутати не знали про придбання сакур. Як так вийшло та чому це ледве не призвело до конфлікту на сесії?

20 квітня на сесії міської ради Переяслава розглянули питання “Про внесення змін до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік”. Згідно із проєктом рішення, зокрема, передбачили ще 246 тисяч 500 гривень на заходи із озеленення громади. Разом із раніше виділеними 381 тисячею 504 гривнями загальна сума склала 628 тисяч 004 гривні. Як пояснили депутатам, ці гроші, як і попередньо виділені, також планують витратити на саджанці сакури. Чому декого це обурило та як просте питання про озеленення мало не переросло у скандал під час сесійного засідання, розповідає Інформатор.

Що було раніше?

19 квітня міський голова Переяслава Вячеслав Саулко повідомив у Facebook, що на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі почалась висадка алеї сакур. “Буде висаджено близько 60 дерев, що додадуть неймовірної краси та колориту нашому місту. Сакури – це не просто красиві дерева, це символ краси та відновлення життя”, – написав він.

Як йдеться на Prozorro, 60 багаторічних саджанців вишні дрібнопильчастої Kanzan придбали у ФОП Степанова Сергія Володимировича за 381 тисячу гривень. Тобто один саджанець міському бюджету обійшовся у 6 тисяч 350 гривень.

Спочатку ці гроші планували витратити на придбання 60 багаторічних саджанців вишні кулястої Умбракуліфера. Однак тендерна закупівля не відбулася через те, що не було пропозицій.

Про що говорили на сесії?

Депутатка Аліна Римар: “Місяць тому ми запрошували Віктора Коркача, щоб він нам розказав, які саме заходи із озеленення будуть проведені у нашій громаді, які саджанці, кущі висаджуватимуть. Про сакури нам тоді взагалі ніхто не говорив”.

Депутат Андрій Іващенко: “Ми не проти озеленення. І Віктор Анатолійович тоді показав нам дерева. Ціна, якщо не помиляюсь, була дві з половиною тисячі. Уже ж усе погодили. Ми з вами домовились радитись і узгоджувати позиції, а тут у вас вона змінилась, а ми про це не знали”.

Вячеслав Саулко: “Ми розглядали багато варіантів щодо цих дерев і зараз розглядаємо. І коли ми проводили тендерну процедуру на закупівлю, постало питання, щоб це були справді якісні дерева. Тому ми уклали угоду із розплідником національно рівня, який дає гарантії, що сакури приживуться і невдовзі зацвітуть навіть за такої несприятливої погоди. Звичайно, можна взяти дешевше та гірше. Але я бачив, як вони цвітуть та який гарний вигляд мають в інших містах. Вже за два тижні вони будуть квітнути”.

Андрій Іващенко: “Ми не проти сакур. Ми говоримо про те, що ви одноосібно приймаєте рішення і не радитеся. Потім починається проблема, що депутатів обзивають, запитують: “Скільки людей іще має загинути, щоб ви зрозуміли, на що потрібно тратити гроші?”. Принизливо просто, коли мене постійно зупиняють і ставлять такі запитання. А я ці рішення не приймаю і не беру участі в обговореннях, бо так чомусь виходить”.

Аліна Римар попросила пункт про озеленення (власне, про виділення грошей на сакури) проголосувати окремо. Саулко, втім, поставив повний проєкт рішення на голосування. На зауваження депутатів щодо того, що була пропозиція Римар, відповів: “У нас є одне питання. Ставлю на голосування даний проєкт рішення. Можете голосувати, можете не голосувати”. 15 депутатів проголосували “за”, цього вистачило для позитивного рішення.

Однак ще потрібно було проголосувати окреме питання про зміни до бюджету, де, власне, й був пункт про кошти на озеленення. Аліна Римар знову попросила голосувати за нього окремо: “Не потрібно ігнорувати депутатські звернення до вас, Вячеславе Володимировичу”.

Вячеслав Саулко: “Я не депутатське звернення ігнорую. Вибачте, вашим прихотям я так буду реагувати”.

Аліна Римар: “Мої прихоті” передбачені Законом України Про статус депутатів місцевих рад”.

Вячеслав Саулко: “У нас питання розглянуто на всіх комісіях і на передсесійному засіданні”.

Аліна Римар: “Ви мене позбавляєте права голосу на сесії? Будь ласка, не порушуйте Закон України Про статус депутатів місцевих рад”.

У цей час із залу зауваження голові зробив депутат Сергій Шаменко: “Ставте так, як каже Аліна Михайлівна”.

Зрештою міський голова поставив питання на голосування із запропонованими змінами Аліни Римар. Знову ж таки пункт про озеленення підтримали 15 депутатів. Тож сакур у Переяславській громаді невдовзі стане ще більше.

Які права має депутат міськради на сесії?

У пункті 2 статті 19 Закону України Про статут депутатів місцевих ради зазначені такі права депутатів:

  • обирати і бути обраним до органів відповідної ради;
  • офіційно представляти виборців у відповідній раді та її органах;
  • пропонувати питання для розгляду їх радою та її органами;
  • вносити пропозиції і зауваження до порядку денного засідань ради та її органів, порядку розгляду обговорюваних питань та їх суті;
  • вносити на розгляд ради та її органів пропозиції з питань, пов’язаних з його депутатською діяльністю;
  • вносити на розгляд ради та її органів проекти рішень з питань, що належать до їх відання, поправки до них;
  • висловлюватися щодо персонального складу утворюваних радою органів і кандидатур посадових осіб, які обираються, призначаються або затверджуються радою;
  • порушувати питання про недовіру сільському, селищному, міському голові, розпуск органів, утворених радою, та звільнення посадових осіб місцевого самоврядування;
  • брати участь у дебатах, звертатися із запитами, ставити запитання доповідачам, співдоповідачам, головуючому на засіданні;
  • вносити пропозиції про заслуховування на пленарному засіданні ради звіту чи інформації будь-якого органу або посадової особи, підзвітних чи підконтрольних раді, а також з питань, що віднесені до компетенції ради, інших органів і посадових осіб, які діють на її території;
  • порушувати в раді та її органах питання про необхідність перевірки роботи підзвітних та підконтрольних раді органів, підприємств, установ, організацій;
  • виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки;
  • ознайомлюватися з текстами виступів у стенограмах чи протоколах засідань ради та її органів до їх опублікування;
  • оголошувати на засіданнях ради та її органів тексти звернень, заяв, пропозицій громадян або їх об’єднань, якщо вони мають суспільне значення;
  • об’єднуватися з іншими депутатами місцевої ради в депутатські групи, фракції, які діють відповідно до регламенту ради.

Нагадаємо, що на цій же сесії міської ради виділили гроші на благоустрій Переяслава. На які конкретно потреби, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору