ЖИТТЯ

Пластмасові та надійні чи живі та екологічні: як жителі Переяслава та продавці ставляться до заборони штучних квітів

У Переяславській громаді заборонили штучні квіти. Що думають про це пересічні жителі міста та продавці цього товару?

20 квітня на сесії міської ради депутати проголосували за заборону реалізації штучних пластмасових квітів, вінків, корзинок тощо в закладах торговельної мережі та на ринках Переяславської громади. Прийняли таке рішення задля захисту навколишнього середовища та збереження довкілля. Про це повідомляє Інформатор.

Також, згідно з рішенням, жителям Переяславської громади заборонили використовувати, розміщувати, покладати на об’єкти благоустрою (міські, сільські кладовища, меморіальні комплекси, пам’ятники тощо) штучні пластмасові квіти, вінки, корзинки тощо. Балансоутримувачі кладовищ повинні розмістити на входах до цвинтарів відповідні оголошення. Відділ освіти міськради має провести інформаційно-просвітницьку роботу у навчальних закладах.

Більшість із опитаних журналістами Інформатора жителів Переяслава повністю підтримують рішення про заборону, вважають це правильним і корисним для навколишнього середовища. “Вони не лише забруднюють планету, а й не спалюються після того, як зіпсувались. Я думаю, що їх потрібно було давно заборонити. Я ще проти і пам’ятників на кладовищах, як на мене, найкраще, коли територія без огорожі і без штучних квітів”, – сказала одна з переяславок.

Переяславець, якого ми зустріли на вулиці, розповів, що, згідно з православними канонами, на хрестах не повинні висіти вінки, а штучні квіти на цвинтарях тим паче не потрібні: “Дуже прикро, що на наших кладовищах, є люди, які викопують живі квіти, коли хтось посадить, тобто крадуть. Я проти штучних вінків та квітів, вони бруднять навколишнє середовище. Якщо людина хоче, вона принесе й покладе квіти. Ще я проти того, аби на цвинтарях влаштовували гульбища, це неправильно, бо померлих потрібно поминати не горілкою, або ж робіть це вдома із сім’єю”.

Ще одна переяславка також підтримує заборону штучних квітів, говорить, що раніше й сама їх використовувала, проте зараз припинила заради екології: “Краще хай зелена могила буде. Але одним таке подобається, іншим – ні. Я підтримую, бо це на користь екології, і заради неї я вже не використовую пластикові квіти. Раніше був барвінок на могилках: і дуже красиво завжди цвіло, і сміття біля кладовищ було менше”.

Продавці такої продукції тримаються дещо нейтральної позиції. Проте всі розуміють, що це шкодить довкіллю. Дехто вважає, що не потрібно обмежувати людей у виборі, а дехто розмірковує про те, що робити тим, хто живе далеко і не може часто приносити та садити живі квіти на могилках рідних.

Продавчиня штучних квітів Світлана розповіла, що раніше займалась продажем побутової хімії та парфумерії, поки її кіоск не знесли. Цього року продає залишки квітів з минулого, торгує ними вже третій день. Ціни у Світлани від 75 до 100 гривень за штуку. “Воно, можливо, і шкідливе, але як немає таких квітів на кладовищах, то здається, що туди ніхто і не приходить. Коли сонце – живі квіти засихають. По собі знаю, у свого чоловіка на могилі насаджу живих квітів, сонце вдарило, і все оголене вже, доводиться приходити вигрібати. Я не сперечаюсь, штучні справді шкідливі, але я думки 50 на 50”, – пояснила вона.

У пані Любові біля продовольчого намету зібралась велика черга покупців за штучними квітами та вінками. Довелося чекати 10 хвилин, аби з нею поспілкуватись. Розповідає, що клієнтів сьогодні було багато і всі обурюються через заборону продажу та використання пластмасових квітів: “А ритуальні послуги? Яка різниця, що ми тут тиждень постоїмо, а вони цілий рік працюють. Хто може ходити на кладовище кожен тиждень чи раз у місяць, той візьме живих квітів і посадить, але їх потрібно ж поливати, сапати. У нас немає на кладовищах тих, хто б цим всім займався. За кордоном штучних немає, але там є спеціальні люди, які ходять сапають, косять траву, прибирають. Але якщо я раз в рік їжджу, то що мені робити? Хай стоїть гола могила, як сирота, чисто до неї ніхто не приходить, чи як? Не потрібно насилувати людей, бо вони будуть робити навпаки. Вони самі з часом зрозуміють, що штучні квіти не потрібні, вже більша половина кладовищ стоїть з живими квітами”.

А продавчиня Ірина дотримується думки, що якщо заборонити виробництво таких товарів, то і купляти їх ніхто не буде: “Люди купують, бо їм, напевне, вигідніше, чим живі. Я теж купую штучні, але маленькі, це хто як любить, хто до чого звик. От якщо люди живуть далеко і не можуть поїхати, то свіжих ти не насадиш, бо за ними потрібно доглядати, поливати, а ці поставив і все. У мене нейтральна думка, розумію, що вони шкідливі, але якщо хочуть заборонити, то хай заборонять тим, хто їх випускає, якщо їх перестануть виробляти, то люди перестануть їх купувати, і все тоді налагодиться, це не залежить від людей”.

Нагадаємо, що у Переяславі нещодавно перейменовані вулиці намагаються перейменувати ще раз. Деталі читайте тут.

Яна Малишко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору