ЖИТТЯ

У Переяславі масштабно відзначили День молоді: великий репортаж із парку Шевченка

У Переяславі відзначили День молоді. Що було цікавого?

12 серпня у Переяславі в парку імені Тараса Шевченка відзначили День молоді. На гостей та жителів міста чекало багато цікавинок, творчих, пізнавальних та смачних локацій. Попіклувались не лише про молодь, навіть маленьким дітям було чим зайнятися. Інформатор розповідає деталі.

У парку ледь не із самого обіду почало вирувати життя. Майстри та майстрині розкладали свої вироби та смаколики на прилавки для благодійного ярмарку (частину виручених коштів передадуть на потреби Збройних сил України). Вибрати було з чого: тут тобі й в’язані іграшки, й намисто, браслети, прикраси, обереги, й картини, одяг – все ручної роботи, продавали навіть квіти у горщиках.

Який же ярмарок без смаколиків? Цього дня всім охочим готували смачні біляші прямо надворі. У кондитерки Анни активно розкуповували десерти. Розповіла, чим пригощала: “Це десерти без цукру. Є ескімо, пташине молоко, сирки глазуровані, капкейки. Ціна фіксована – від 50 до 80 гривень, частина – на ЗСУ”.

На ярмарку можна було придбати смачні десерти

Також продавали іграшки та прикраси ручної роботи

Цікавою подією для переяславців став літературний пікнік, який проводили вперше. На галявині розмістили крісла-мішечки, столик із книгами українських письменників, у центрі – мікрофон зі стільцем. Участь у дійстві взяли місцеві поети та письменники, які розповідали про свій творчий шлях. Проте кожен міг записатись та прочитати власну поезію або ж просто продекламувати щось із книг.

Голова молодіжної ради Переяслава Анна Сахно поділилася, що така ідея виникла разом з працівниками бібліотеки: “Це локальний захід для книголюбів, але якщо зайде, то зробимо щорічний фестиваль. Аби всі приходили, обмінювалися книгами, молоді буде цікаво дізнатися, наприклад, як видати книгу. Це перша спроба, тому зробили лише на одну годину. Концепція Дня молоді була така, щоб всім було цікаво”.

Літературний пікнік у Переяславі провели вперше

Максим Левченко продекламував свою поезію

Книги українських письменників

Команда ДСНС презентувала комплекс для управління безпілотниками, а за донат для ЗСУ ще й могли прокатати на квадроциклі. Пересувний пункт управління надає можливість проводити повітряну розвідку, забезпечувати відеотрансляції з місця надзвичайної ситуації з використанням безпілотника.

– Ми презентуємо техніку, яка у нас в наявності. У нас є два квадрокоптери: один великий – професійний, один маленький – для зйомок, наприклад, весілля, скажімо, примітивна аеророзвідка. Одного тільки що запустили, он літає в небі. Літають вони на різній відстані, професійні на 8-10 кілометрів, для нас це важливо, адже велику площу з однієї точки не завжди виходить охопити. Квадроцикл – це засіб пересування для того, щоб можна було під’їхати до певної точки, – розповів заступник начальника пересувного пункту управління, капітан Вадим Панченко.

Квадрокоптер, якого запустили в небо

Вадим Панченко розповів про комплекс управління безпілотниками

За донат для ЗСУ можна було покататись на квадроциклі

Для любителів техніки та новацій була ще одна цікава локація з безпілотними літальними апаратами. ГО Переяславський клуб “Джура” презентував власний пілотний проєкт школа операторів БПЛА “Сокіл”, у якій навчають дітей та молодь керувати дронами. Член організації, інструктор, військовослужбовець ЗСУ Владислав Шекмар, проводив презентацію техніки та розповідав чому навчились вихованці цього проєкту. Також про характеристики квадрокоптерів Mavic, їхні види, чим відрізняються новітні моделі від класичних, як застосовуються та цінову політику (в середньому подібні апарати коштують 70 тисяч гривень). Показував систему управління та техніку для керування БпЛА. Військовий розповідав історії з фронту та ділився бойовим досвідом.

Військові розповіли про БпЛА

Техніку можна було подивитись

Військові розповідали історії з фронту

Дітям також було чим зайнятись. Для них створили мініквест з чотирьох станцій. На першій малювали перемогу та прикрашали малюнками карту Україну, на другій малеча малювала листівки для воїнів, на третій станції дітлахи займались оригамі, виготовляли кілечка. На кожному етапі діти збирали смайлики, які наприкінці могли обміняти на солодощі. “Це така благодійна ініціатива, щоб трішки розвеселити діток, додати їм настрою”, – розповіла Поліна Бурчик, яка проводила заняття.

Для дітей влаштували мінімайстер-клас

Дітлахи малювали листівки для військових

Також прикрашали карту України своїми малюнками

Вже традиційно на подібних заходах відомий переяславський художник Роман Мотузок проводив майстерклас, в якому могли взяти участь всі охочі: й маленькі, й дорослі. Цього разу тема була “Квіти України”. Митець розповів, що картини створюватимуть різнокольоровими фарбами, за зразком, але й додаватимуть своє бачення. Вже створені картини кожен міг забрати із собою.

Майстер-клас з малювання

Ігровий клубу “Спільно Juniors”, який працює з 10 липня на базі Переяславської гімназії №3, цього дня залучав молодь до спортивних активностей та розваг.

– Ми реєструємо учасників сьогоднішнього заходу, роздаємо їм браслетики, і залучаємо до нових цікавих видів спорту. У нас буде петанк, корфбол, флорбол, спільнобол. Цей клуб розрахований не тільки на спорт, а й на комунікацію, дружбу. Ми клуб дружніх, креативних, спортивних. Участь беруть підлітки з 10 до 19 років, – розповіла представниця клубу Людмила.

Організатори заходу втілили ще одну цікаву ідею, дещо філософську. Презентували фотовиставку зі світлинами різних часів, які символізують молодість. “Молодість не залежить від часу, вона залежить від того, коли людина була в конкретний момент молодою. Тут фотографії 2000-х, 70-х, 80-х, 90-х років, фото різних часів, різних людей”, – розповів голова молодіжного центру “Зустріч”, депутат міськради Переяслава Андрій Іващенко.

Також працювали дві красиві фотозони, де фотографи міста могли познімати дітей та дорослих.

Фотовиставка зі світлинами різних років

Тут всі охочі могли пофотографуватись

Ще одна красива локація

Нагадаємо, що днями у Переяславі обговорили програму для розвитку та підтримки молоді. Деталі – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору