ЖИТТЯ

До Києва за 120, паркан розбрату та врятоване цуценя: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня на Київщині збивали ворожі дрони та ракети, на Переяславщині виник конфлікт через земельні межі, а ще подорожчав проїзд із нашого міста до Києва. Про все це писав Інформатор. Підбиваємо підсумки в черговому суботньому дайджесті.

На Київщині збивали дрони та “Кинджал”

Цього тижня російські війська кілька разів атакували територію Київщини з повітря. Вночі 10 серпня випустили 10 БпЛА Shahed-136/131 з північно-східного напрямку з району Курська. Сили ППО збили 7 безпілотників, зокрема, і на Київщині. У регіоні влучань не зафіксували, постраждалих немає, падіння уламків – також.

11 серпня близько 10:00 російські війська випустили 4 аеробалістичні ракети Х-47 “Кинджал” з чотирьох літаків МіГ-31К з повітряного простору Тульської та Липецької областей. Одну ракету знищили у Київській області. У регіоні влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксували. Інформації про постраждалих та падіння уламків немає. На територію однієї з дитячих лікарень Києва впали уламки ракети. Постраждалих та руйнувань немає. Окрім цього, виявили ще місця падіння в Оболонському та у Дніпровському районах. Без постраждалих.

Згоріла покрівля господарчої будівлі

8 липня у Переяславі на вулиці Інтернаціональній загорілася покрівля господарчої будівлі площею 15 кв. метрів. Рятувальники оперативно ліквідували пожежу. Вогонь знищив покрівлю. Причини загоряння встановлюють. Ніхто не постраждав.

У Циблях між мешканцями багатоквартирки та керівництвом госпіталю виник конфлікт через земельні межі

У Циблях (Циблівська ТГ) між двоповерховим житловим будинком та Українським державним медико-соціальним центром ветеранів війни (госпіталь) представники медичного закладу встановили паркан повз подвір’я багатоквартирки. Таким чином відгородили гаражі та господарські будівлі її мешканців на “свою” територію. Це обурило людей. 9 серпня, аби з’ясувати ситуацію, вони прийшли на зустріч із керівництвом госпіталю.

Мешканці будинку розповіли, що новий директор госпіталю відгородив багатоквартирний будинок парканом з трьох боків, залишивши вихід тільки до дороги і хоче позносити погреби, де вони зберігають закрутки та овочі. Наголосили, що 50 років тут живуть люди, користувалися тими сараями, ділянками, а зараз виявилося, що вони не їхні.

Голова ОСББ Олександр Могильников зазначив, що конфлікт почався, коли на дверях господарських споруд почали наклеювати оголошення про те, що це державна власність, а будинок стали обгороджувати парканом: “Постає питання, у якому році такі межі були занесені в кадастр. Зараз подані адвокатські запити на те, щоб надати акт передачі землі в державну власність. Документи зробили в Переяславі і змінили межі, вони незаконні, це суто моя думка. Люди вели господарство, тут був гуртожиток, потім оформили, що він у аварійному стані, і мешканцям надали квартири. Коли його знесли, у госпіталю не було ні людей, ні бажання прибирати те сміття. І тоді мешканці звернулись до тодішнього директора з питанням, чи можна на тому місці побудувати гаражі, він сказав: “Приберіть сміття і будуйте”.

Могильников додав, що домовленості були лише на словах, про документи, приватизацію споруд розмови тоді, у 1990-х, ніхто не вів: “Я згоден, що у нас немає ні в кого документів на ці споруди, проте була домовленість. Але госпіталь також не надає ніяких документів. Зате йдуть погрози, що відріжуть газ і воду, а гарячої води, до речі, місяць вже немає”.

Голова ОСББ зазначив, що окрім офіційного юридичного запиту про підстави зміни межі державної власності, надіслали запит і в Циблівську ТГ, аби громада виділила землю під цей будинок. Потім мешканці планують звернутися до Міністерства охорони здоров’я України, аби там розглянули справу та визначили реальні межі медичного закладу.

Директор Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни Костянтин Баранніков наголосив, що юридично відгороджена територія належить закладу: “Ніхто тут, нічого не забирає, офіційна людина приїхала поставила точки, поставили паркан. Це є законом визначена територія, яка належить закладу, і відповідальність за все несе керівник закладу. Я нічого тут не забирав, я кризовий менеджер держави. У мене немає документів, станом на сьогодні є реєстр, куди внесені офіційні дані, і відповідно до цих даних я дію. Якщо у когось є інша інформація, ви можете надати її, звернутись або оскаржити. Жодної інформації, окрім розмов, я не маю”.

Костянтин Баранніков зазначив, що розміри земельної ділянки для госпіталю не змінювалися з моменту видачі документу (1976 року), ділянка не розривалася і жодних окремих ділянок не створювалося.

Проїзд із Переяслава до Києва тепер коштує 120 гривень

Одна з найрезонансніших новин тижня – підвищення вартості проїзду до Києва. Тепер із Переяслава він становить 120 гривень, а не 100, як було раніше. Директор ПП “Авто Пас Лайн” Олександр Пасічник розповів, що передусім вартість проїзду змінилась через зростання ціни на пальне із 1 липня, коли повернули довоєнний акцизний збір. Також повпливала інфляція і зростання цін на автозапчастини, мастило та шини, збільшення мінімальної заробітної плати. Всі ці чинники поставили перевізника у складне становище стосовно виконання зобов’язань перед пасажирами. Тому не було іншого виходу, як переглянути тарифи.

Студениківська громада отримала новий шкільний автобус

Студениківська громада 8 серпня отримала новий шкільний автобус. Загалом цього дня по автобусу отримали ще 7 громад Київщини: Володарська, Вороньківська, Калинівська, Петрівська, Миронівська, Обухівська та Кожанська. А в цілому школам передадуть 45 одиниць автотранспорту. Автобуси купують коштом державного та місцевих бюджетів.

Як зазначив голова Київської ОВА Руслан Кравченко, на Київщині понад 32 тисяч дітей живуть за межами пішохідної доступності до шкіл. Наразі навчальний процес забезпечують 328 шкільних автобусів, не вистачає щонайменше 85. Нові автобуси передбачені передусім для того, щоб учні могли дістатися до опорних закладів освіти або шкіл, які планують оптимізувати, а також тим школам, які передали свій транспорт на потреби військових.

Частина шкільного транспорту була використана торік для евакуації населення з окупованих районів. Серед них були і два автобуси Студениківської опорної школи, які надалі використовують ЗСУ. Саме тому новенький автобус вручили Студениківському ліцею.

Переяславка ошукала продавчиню зоомагазину в Борисполі

Нещодавно у соціальній мережі з’явилася публікація щодо шахрайських дій в зоомагазині міста Бориспіль. Згодом постраждала звернулася до поліції. Правоохоронці встановили, що її ошукала 23-річна жителька Переяслава. Вона розрахувалася за товар у зоомагазині надірваною купюрою. Отримавши решту, запропонувала продавчині замінити пошкоджену банкноту на іншу. Щойно ж отримала свою купюру для обміну, зникла з магазину. Відповідно, забрала і товар, і решту від продавчині, і свою пошкоджену купюру.

Правоохоронці перевіряють фігурантку на причетність до вчинення аналогічних правопорушень на території району. Проводять досудове розслідування за статтею 190 (Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

Студениківець викрав генератор і мало вдруге не потрапив до в’язниці

2 квітня у Студениках (Студениківська ТГ) 29-річний місцевий житель зайшов на територію чужого подвір’я та викрав із гаража генератор Huttenberg НТ2000 вартістю 8 тисяч 064 гривні. Згодом його “за гарячим слідом” знайшов поліцейський офіцер громади. 3 серпня справу розглянули в суді.

Обвинувачений, який із 2016-го відсидів понад 4 роки за грабіж, визнав свою провину під час судового засідання і дав покази, що підтверджують обвинувачення. Зазначив, що того дня був у стані алкогольного сп’яніння, йшов додому, зайшов до чужого двору, побачив, що нікого немає, забрав генератор і заховав його неподалік. Наголосив, що шкодує про вчинене та попросив суворо не карати.

Господар ще 25 липня в суді сказав, що викрадене йому повернули і цивільного позову він подавати не збирається. 3 серпня справу розглядали без його участі.

Суд визнав 29-річного чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 (Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану) та призначив йому мінімальне покарання статті – 5 років позбавлення волі. Однак звільнив від його відбування, встановивши випробувальний термін на 3 роки, оскільки обвинувачений сприяв розкриттю справи, щиро покаявся та характеризується як нормальна особа. При цьому він має покрити державі витрати у сумі 220 гривень на залучення експертів.

Інформатор знайшов домівку викинутому цуценяті

А тепер трішки добрих новин. 5 серпня надвечір оператор інтернет-видання Інформатор Переяслав Валентин Шеремет йшов із мікрорайону Підварки до редакції мостом через Трубіж біля “Костала”. Раптом почув жалібне скавуління, побачив у чагарниках цуценя. Дістав його, погладив і трішки заспокоїв. Приніс його в офіс, щоб опублікувати оголошення про пошук господарів. Якби ніхто не відгукнувся, запевняє, що забрав би малого собі додому.

Як згодом виявилося, на цьому ж місці раніше знайшли цілу ватагу розкиданих маленьких цуциків та кошенят. Їх забрали на перетримку. Про це у Facebook написала користувачка Alina Mishchenko. Та тоді знайшли не всіх, “наш” песик залишився наодинці.

У редакції всі відразу почали публікувати оголошення в Instagram та Facebook про пошук нового господаря для маленького красунчика. І вже через кілька годин нашій журналістці зателефонувала місцева жителька та сказала, що хоче забрати песика.

Ірина Шевченко зі своєю донькою Олександрою розповіли, що їхня собака Тіна породи фокстер’єр гладкошерстий після аварії нещодавно народила одне цуценя, але воно померло, тож вона дуже сумує. Була ймовірність, що вона може не прийняти не рідну “дитину”: “Вона так плакала за ним, три дні не їла, ми вже не знали, що роботи, а тут побачили ваше оголошення”.

Того ж вечора Олександра надіслала відео, на якому було видно, що нова мама відразу прийняла малюка та годує його.

Через чотири дні ми зателефонували Ірині, аби дізнатись, як справи у песика. “Він вже ричить, поки тільки повзає, все добре. Очки відкриті і дуже красиві, темно-темно-синього незвичного кольору, хоча зазвичай у всіх коричневі. Імені поки що не придумали, дивимось на його характер”, – розповіла вона.

У чемпіонаті з футболу розпочинається найцікавіше

5 серпня відбувся 11 тур чемпіонату Переяславщини з футболу. Після нього можна сміливо прогнозувати, що у першій трійці наприкінці опиняться “Дніпро”, Вовчків та “Матадор”. Але в якому порядку, ще не зрозуміло. “Переяслав” свої медалі програв у Дем’янцях. А вже цієї суботи, 12 серпня, може або визначитися чемпіон, або ж боротьба за “золото” загостриться до межі.

Результати матчів 11 туру:

  • “Матадор” (Дем’янці) – “Переяслав” 5:2 (Кривенко Ю. (2 голи), Стайков Г., Кривенко Р., Ніконенко – Лисенко П. (2 голи))
  • “Бурти” (Переяслав) – “Дніпро” (Дівички) 1:3 (Кузьменко, 71 – Килипенко, 2, 81, Медуниця, 66)
  • Мирне (Вороньківська ТГ) – Циблі (Циблівська ТГ) перенесли на 26 серпня

12 серпня у 12 турі відбудуться такі матчі:

  • 13:00 Циблі – “Бурти”
  • 15:30 “Переяслав” – Вовчків (Переяславська ТГ)
  • 18:00 “Дніпро” – “Матадор”

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про про підозру начальнику міського відділу освіти через службову недбалість та автомобіль від мера Переяслава захисникам на Бахмутському напрямку. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору