ЖИТТЯ

Авто від Саулка, підозра Ярмоленку та 12 мільйонів на ремонт: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Із 29 липня до 5 серпня на Переяславщині трапилося чимало цікавих подій. Зокрема, стало відомо про підозру начальнику міського відділу освіти через службову недбалість. Мер Переяслава купив та відвіз захисникам на Бахмутському напрямку автомобіль. Колишні однокласники відкрили меморіальну дошку загиблому на війні Валерію Сахну. Про все це цього тижня розповідав Інформатор.

На фасаді ліцею Мономаха відкрили меморіальну дошку Валерію Сахну

Цей тиждень, на щастя, обійшовся без втрат наших земляків на війні. Але загиблих вже багато і їх необхідно вшановувати. Тож 4 серпня у Переяславі на фасаді ліцею імені Володимира Мономаха (колишня ЗОШ №7) відкрили меморіальну дошку захиснику Валерію Сахну. Він загинув 7 серпня 2022 року у районі населеного пункту Кодема Бахмутського району Донецької області. Йому було 34 роки. Посмертно був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. У нього залишились батько, мати, кохана, сестри та племінники.

Почесно відкрили меморіальну дошку захиснику його батьки Василь та Оксана. Ініціаторами її відкриття до річниці загибелі Валерія Сахна стали його однокласники та друзі, які за власні кошти виготовили та встановили дошку.

Росіяни двічі атакували Київщину з повітря

Протягом цього тижня росіяни двічі атакували Київщину ударними безпілотниками Shahed. 2 серпня випустили дрони із трьох напрямків – Курськ, Приморсько-Ахтарськ (рф), Чауда (Крим). Сили ППО збили 23. У повітряному просторі столиці знищили всі – понад 10 – дронів. Падіння уламків зафіксували у Солом’янському, Голосіївському та Святошинському районах Києва. Ніхто не постраждав. У Бучанському районі Київщини сталося руйнування із горінням приватного житлового будинку. Загиблих та постраждалих рятувальники не виявили.

3 серпня із північного няпрямку (Брянська область) випустили 15 дронів по Київщині. Всі їх збили сили ППО. Обійшлося без жертв та руйнувань.

Вячеслав Саулко купив автомобіль для захисників

Українці продовжують активно допомагати ЗСУ. Зокрема, і міський голова Переяслава Вячеслав Саулко відвідав захисників, що боронять Україну на Бахмутському напрямку, та передав їм автомобіль Nissan, який придбав за власні кошти.

“Їздив, звичайно, не з пустими руками – придбав та передав автомобіль, який допомагатиме виконувати бойові завдання. Автівки необхідно постійно поповнювати і цей повнопривідний пікап уже виконує свою роботу. Щиро дякую українським воїнам, які щоденно, не зважаючи на всі складнощі, воюють з рашистами та звільняють окуповані населені пункти!” – написав у Facebook 3 серпня Саулко.

Щоб допомогти захисникам, є багато можливостей

Якщо ви хочете, але не знаєте, як допомогти захисникам, маємо для вас кілька варіантів.

У Добровольчому формуванні Переяславської територіальної громади №2 повідомили, що його представники у складі підрозділів ППО (МВГ) “Оптіма” та “Геркулес” вже кілька тижнів полюють на ворожі дрони під час повітряних тривог. Їм потрібна допомога у придбанні потужного ліхтаря, бандероповербанку та запасу пального на місяць.

Щоб допомогти, можна перерахувати гроші на монобанку.

***

Волонтерка Ольга Дрига повідомила, що житель Переяслава Василь Кардаш, який з перших днів повномасштабного вторгнення захищає Україну, звернувся за допомогою у придбанні автомобіля Mitsubishi L200. “Саме в них нещодавно відбулася потужна зустріч з ворогом. І хлопці вистояли! На жаль, не вистояла машина. Тому прошу терміново підтримати збір на автомобіль для захисників”, – написала волонтерка.

Можна перерахувати гроші на монобанку або картку Монобанку 5375 4112 0768 3793.

***

Волонтер Максим Левченко збирає гроші на авто Hyundai Terracan для одного з підрозділів звягельської 30-ої ОМБ імені князя Костянтина Острозького. До вересня потрібно зібрати близько 200 тисяч гривень.

“Автівка вже зарекомендувала себе на Сході завдяки своїй прохідності та маневреності. Підвезти бойовий комплект, забрати поранених і навіть полеглих – з такими завданнями “таракан” справляється якнайкраще”, – написав Левченко.

Щоб підтримати збір, можна перерахувати гроші на такі рахунки:

  • Монобанку
  • Монобанк: 5375 4112 0771 3731
  • Приватбанк: 5363 5420 6005 9707
  • PayPal: levchenkopaypal@gmail.com

У Романа Тіхонова діагностували міастенію, йому потрібна допомога

Втім допомоги потребують не лише наші воїни. Переяславець Роман Тіхонов тяжко захворів. 1 червня йому поставили діагноз – міастенія. 3 серпня зранку в нього стався міастенічний криз. Хлопця забрали в реанімацію і підключили до апарату штучної вентиляції легень, бо сам він дихати не може.

Щоб вивести із крові Романа антитіла, які блокують нормальне функціонування організму та м’язів, треба прокапати “Біовен”, щонайменше 900 мл. Один флакон на 100 мл коштує від 13 до 22 тисяч гривень – ціна залежить від терміну придатності. Загалом виходить досить велика сума.

Допомогти Роману Тіхонову можна, перерахувавши будь-яку суму на картку Монобанк 5375 4114 1824 4096 (Маша З.).

У Переяславі відкрили Центр ветеранського розвитку

На базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі створили Центр ветеранського розвитку. У ньому надаватимуть психологічні індивідуальні консультації військовослужбовцям, ветеранам війни, членам їхніх сімей, а також сім’ям загиблих (померлих) ветеранів.

Фахівці Центру організовуватимуть програми, які будуть спрямовані на соціальну адаптацію та сприяння працевлаштуванню військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей, короткострокові курси науково-професійної перепідготовки та заходи з соціально-психологічної адаптації.

Із вересня у рамках Центру стартує кілька важливих проєктів під патронатом Міністерства освіти і науки України, Міністерства ветеранів та Міністерства соціальної політики України й інших громадських інституцій.

Отримати детальнішу інформацію про діяльність Центру розвитку ветеранів можна за телефоном (063)135-57-65.

У переяславському університеті на одне місце бакалаврату по двоє претендентів

Тим часом в переяславському університеті триває вступна кампанія. Вже завершився прийом заяв на бакалаврат. 5 серпня мають оприлюднити списки рекомендованих до зарахування на державну форму навчання.

– Ліцензійний обсяг бакалаврату – 1 тисяча 400 місць, а подали заяви 2 тисячі 700, тобто майже вдвічі більше. Те ж саме стосується і магістратури, на яку лише із 31 липня розпочалася подача заяв (триватиме до 21 серпня). Як показує тенденція, на магістратуру конкурс буде не меншим – гадаю, до 6 тисяч заявок подадуть. Зможуть же навчатися близько 3 тисяч осіб. Впевнений, що ліцензійний обсяг у нас буде закритий, а можливо, навіть доведеться його розширювати, – розповів Інформатору ректор Віталій Коцур.

Відповідальний секретар приймальної комісії Василь Якуба зазначив, що в університеті значно зросла кількість вступників за пільговими категоріями, зокрема дітей учасників бойових дій. Приймальна комісія їх консультує, надає допомогу та реєструє у пільговій базі: “За нашими спостереженннями, з кожним роком представників цієї категорії стає все більше. Самих учасників бойових дій у нас не так багато, тому що вони або зараз ще воюють, або перебувають на реабілітації в шпиталях”.

Найбільший попит серед вступників – на спеціальності, яким надана особлива підтримка держави, відповідно на них на можна вступити на контрактну форму навчання за спрощеною процедурою – лише за мотиваційним листом. Це – освітянські спеціальності: початкова освіта, дошкільна освіта, середня освіта трудового навчання, математики, біології, географії та природничих наук. Також користуються попитом такі спеціальності, як публічне управління та адміністрування, психологія, економіка.

Цьогоріч в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відкрилися нові спеціальності – журналістика та філософія. Зараз є 10 охочих вступити на філософію та 29 – на журналістику.

Ремонт укриття в садочку обійшовся на 455 тисяч дорожче, начальнику відділу освіти повідомили про підозру

І до менш позитивних освітніх новин. 4 серпня стало відомо, що ювенальні прокурори Бориспільської окружної прокуратури повідомили про підозру начальнику відділу освіти Переяславської міської ради Петру Ярмоленку за фактом службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 ККУ) та директору товариства за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем (ч. 4 ст. 191 ККУ). Міський бюджет недорахувався 455 тисяч гривень.

Згідно з матеріалами слідства, у лютому-квітні 2023 року між відділом освіти Переяславської міської ради та фізичною особою-підприємцем було укладено договір про надання послуг з ремонту укриття закладу дошкільної освіти у Переяславі (на фото поліції Київщини видно, що йдеться про дитсадок “Берізка” – ред.). Підрядник залучив до виконання будівельних робіт у садочку вільнонайманих працівників, а звітуючи про результати виконаних робіт, вніс до офіційних документів неправдиві відомості, значно завищивши обсяги та вартість фактично виконаних робіт і підписав їх.

Як йдеться у повідомленні прокуратури, посадова особа відділу освіти не перевірила належним чином обсяг та якість виконаних робіт та засвідчила акти своїм підписом. На підставі вказаних документів, кошти перерахували підприємству.

Згідно з висновками будівельно-технічної та економічної експертиз, підряднику надлишково перерахували з бюджету майже 455 тисяч гривень. До суду скерували клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів та арешту їхнього майна.

На ремонт каналізаційної мережі на Гімназійній виділили понад 12 мільйонів

На позачерговій сесії міської ради Переяслава 4 серпня внесли деякі зміни до бюджету Переяславської громади на 2023 рік. Зокрема, передбачили на першу чергу ремонту каналізаційної мережі на міській вулиці Гімназійній 12 мільйонів 492 тисячі 889 гривень.

Вячеслав Саулко розповів, що міська рада сподівалася, що ремонт обійдеться хоча би у близько 5 мільйонів гривень. Однак, згідно з проєктом, вийшла значно більша сума, тож необхідно перерозподіляти бюджет із інших потреб.

Головний масштабний проєкт, який поки що відтермінували, – капітальний ремонт міжквартального роз’їзду від перехрестя вулиць Грушевського та Інтернаціональної до вулиці Богдана Хмельницького (у народі – “бандитська дорога”). На нього наразі не передбачатимуть заплановані раніше 8 мільйонів 304 тисячі 818 гривень. Однак Вячеслав Саулко наголосив, що цей ремонт є одним із пріоритетних, тому вже до наступної чергової сесії у серпні спробують знайти кошти на нього (за виділення їх знову ж таки потрібно буде проголосувати депутатам).

Як і обіцяв голова, 2 мільйони 512 тисяч 361 гривню 79 копійок не витрачатимуть із міського бюджету на пам’ятник Михайлові Сікорському. Інші обмеження капітальних видатків значно дрібніші: 50 тисяч гривень зняли із виготовлення проєктно-кошторисної документації з капітального ремонту вулиці Київської у Чирському, 45 тисяч – із коригування ПКД з капітального ремонту під’їзної дороги до музею просто неба, решта ще менш значні.

У Вінинцях повісився 48-річний чоловік

29 липня у селі Вінинці (Циблівська ТГ) чоловік 1975 р.н. скоїв самогубство. Він повісився на території власного домогосподарства. Передсмертної записки не залишив. Про смерть чоловіка повідомила жителька села. Ознак насильницької смерті на його тілі не виявили. Причини самогубства невідомі.

У Ковалині згоріли автомобіль та мотоблок

30 липня у Ковалині (Дівичківська ТГ) на вулиці Шкільній загорілася покрівля господарчої будівлі площею 80 кв. метрів. Вогонь знищив автомобіль, мотоблок та покрівлю. Встановлюють причини загоряння. Ніхто не постраждав.

У музеї просто неба влаштували “толоку”

Завершимо ми традиційно позитивними новинами. 29 липня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в Переяславі провели етнографічний захід “Толока”. Продемонстрували відродження давнього українського звичаю спорудження будинків із глини та культурно-мистецький проєкт “ФолькКрай”, на якому близько 20 аматорських фольклорних колективів Київщини співали українські старовинні обрядові пісні.

Анна Самолюк та Аліна Хакало здобули медалі чемпіонату України зі штовхання ядра

28-30 липня у Луцьку відбувся чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих. У ньому взяли участь 427 спортсменів. Переяславщину представили 7 атлетів, двоє здобули медалі. Представниця Переяславщини Анна Самолюк стала срібною призеркою у штовханні ядра. Аліна Хакало у цьому ж виді стала бронзовою призеркою.

Віктор Самолюк зупинився за крок до п’єдесталу пошани в штовханні ядра.

У бігу переяславці показали такі результати:

  • на 100-метрівці Владислав Ємець став шостим (10,83 сек.);
  • на 200-метрівці Станіслав Коноваленко став дванадцятим (22,53 сек.);
  • Карина Тищенко на 800-метрівці оновила особистий рекорд (2 хв. 14,06 сек.) і стала десятою.

“Матадор” втратив сподівання на футбольне чемпіонство

29 липня відбувся десятий тур чемпіонату Переяславщини з футболу. Після нього, здається, остаточно сформувалася турнірна ситуація: дві команди поборються за “золото”, ще дві – за “бронзу”, а між трьома аутсайдерами очікується запекле протистояння за п’яте місце. “Матадор” втратив бодай якісь сподівання на чемпіонство, а “Переяслав” знову не переміг там, де мав би.

Результати матчів десятого туру:

  • “Дніпро” (Дівички) – Мирне (Вороньківська ТГ) 3:1 (Марченко, Мелешко, Западнюк – Кишковський)
  • “Переяслав” – “Бурти” (Переяслав) 3:3 (Лисенко П., Столяренко, Аландарєв – Бончев, Цьома, Горденко Артем)
  • Вовчків (Переяславська ТГ) – “Матадор” (Дем’янці) 3:2 (Розовик О., Сахненко, Антоненко А. – Баранов, Пуха) Вилучення: Рева (Вовчків)

А вже 5 серпня в 11 турі відбудуться такі матчі:

  • 15:30 “Бурти” – “Дніпро”
  • 18:00 “Матадор” – “Переяслав”
  • Мирне – Циблі (Циблівська ТГ) перенесено на 26 серпня

Ми спробували визначити, де найсмачніші сосиски в тісті

Насамкінець пропонуємо вам розслабитися та подивитися відео нашої нової рубрики “Інформатор дегустує”. Журналістка Валерія Бобровська спробувала сосиски в тісті з кількох найпопулярніших точок Переяслава та оцінила їх.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про творчі заходи для допомоги ЗСУ, а також вшанування загиблих захисників та гідних особистостей. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору