ЖИТТЯ

В університеті Переяслава триває вступна кампанія: скільки абітурієнтів та які спеціальності найпопулярніші

Як проходить вступна кампанія у переяславському університеті? Дізнавалися журналісти Інформатора.

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі триває вступна кампанія. Абітурієнтів приймають у виші у будні з 9:00 по 17:00 та у вихідні до 13:00. За словами ректора Віталія Коцура, вступників приблизно стільки ж, як і торік. Журналісти Інформатора дізнавалися все найцікавіше про цьогорічний вступ.

Уже завершився прийом заяв на бакалаврат. 5 серпня мають оприлюднити списки рекомендованих до зарахування на державну форму навчання. Віталій Коцур передусім поділився деякою статистикою:

– Ліцензійний обсяг бакалаврату – 1 тисяча 400 місць, а подали заяви 2 тисячі 700, тобто майже вдвічі більше. Те ж саме стосується і магістратури, на яку лише із 31 липня розпочалася подача заяв (триватиме до 21 серпня). Як показує тенденція, на магістратуру конкурс буде не меншим – гадаю, до 6 тисяч заявок подадуть. Зможуть же навчатися близько 3 тисяч осіб. Впевнений, що ліцензійний обсяг у нас буде закритий, а можливо, навіть доведеться його розширювати.

Ректор розповів, що минулого року у зв’язку з воєнним станом національний мультипредметний тест вимагали лише для певних спеціальностей, тепер же він обов’язковий для всіх. А при вступі на майже всі спеціальності магістратури необхідний ЄВІ (єдиний вступний іспит).

– Вступна кампанія цього року, як і минулого, дуже непроста. Зокрема це стосується процедури подачі заяв: від створення електронного кабінету вступника й до підтвердження ним електронним підписом свого місця навчання. Окрім цього, є чіткі дедлайни для кожної категорії абітурієнтів. Попри все, ми намагаємося входити в положення наших абітурієнтів, допомагати чим можемо, адже люди приїздять з різних регіонів – зі сходу, заходу України. Кому потрібно переночувати, надаємо гуртожиток, враховуємо їхні побажання. Ось це, мабуть, основне – індивідуальний підхід до кожного, – зазначив Віталій Коцур.

В умовах війни ключовими для університету є питання безпеки і очного навчання. Про це Коцур сказав таке:

– Перше, про що ми подбали минулого року, – це безпека для здобувачів освіти та працівників університету. Зараз ми маємо укриття, що вміщує близько 1700 осіб. Воно оснащене усім необхідним для навчання, безпечного та комфортного перебування у ньому наших студентів та викладачів. Переконаний, що очне навчання нічого замінити не зможе, та все ж політика нашого університету щодо цього питання досить демократична. Ми даємо здобувачам освіти право вибору, як саме вони навчатимуться: очно, онлайн чи змішано (це передбачає як очний, так і онлайн-формати). Та все ж дуже хочеться, щоби в стінах університету вирувало життя, тому докладатимемо якнайбільше зусиль, щоби навчання проходило в очному форматі.

Відповідальний секретар приймальної комісії Василь Якуба розповів, що його колеги працюють зараз понаднормово: “Ми повністю поділяємо думку ректора та політику університету, що індивідуальний підхід до кожного абітурієнта – це дуже важливо. Саме приймальна комісія створює перше враження про навчальний заклад. Є вступники, які працюють, тому можуть з’явитися за консультацією чи підтвердити заяву на вступ лише у вихідні. Абітурієнти приходять переважно у першій половині дня. Щодня їхня кількість різна, точну чисельність назвати складно. Стараємось виконувати завдання одразу при його надходженні, адже цей процес безупинний: постійно абітурієнти довозять оригінали документів, підтверджують місце навчання, тому працюємо до останнього відвідувача”.

Якуба зазначив, що в університеті значно зросла кількість вступників за пільговими категоріями, зокрема дітей учасників бойових дій. Приймальна комісія їх консультує, надає допомогу та реєструє у пільговій базі: “За нашими спостереженннями, з кожним роком представників цієї категорії стає все більше. Самих учасників бойових дій у нас не так багато, тому що вони або зараз ще воюють, або перебувають на реабілітації в шпиталях”.

Найбільший попит серед вступників – на спеціальності, яким надана особлива підтримка держави, відповідно на них на можна вступити на контрактну форму навчання за спрощеною процедурою – лише за мотиваційним листом. Це – освітянські спеціальності: початкова освіта, дошкільна освіта, середня освіта трудового навчання, математики, біології, географії та природничих наук. Також користуються попитом такі спеціальності, як публічне управління та адміністрування, психологія, економіка.

Цьогоріч в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відкрилися нові спеціальності – журналістика та філософія. Зараз є 10 охочих вступити на філософію та 29 – на журналістику.

– Ми маємо потужну матеріально-технічну базу для здобувачів освіти, комфортні та безпечні умови для їхнього проживання у студмістечку, а також професійний науково-педагогічний колектив, який вдалося зберегти в умовах воєнного стану. Тому з новими силами, планами та перспективами чекаємо початку навчального року, – резюмував Віталій Коцур.

Нагадаємо, що переяславський університет опинився у ТОП-200 в Україні у 2023 році. Рейтинг дивіться тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору