ГРОШІ

У Переяславі, попри обурення людей, виділили з міського бюджету понад 2,5 мільйона гривень на пам’ятник Сікорському: що було далі

У Переяславі виділили понад 2,5 мільйона на пам’ятник Михайлу Сікорському. Однак рішення мають змінити.

20 липня на сесії міської ради Переяслава внесли зміни до програми благоустрою громади на 2022-2024 роки та до бюджету. На будівництво пам’ятного знаку Михайлу Сікорському на вулиці Шевченка, 8 із міського бюджету передбачили 2 мільйони 579 тисяч 964 гривні та із залишків благодійного фонду – 266 тисяч 718 гривень 81 копійку. Про це повідомляє Інформатор.

– Будівництво пам’ятника Михайлу Івановичу Сікорському в нас на розгляді майже два роки, – зазначив міський голова Переяслава Вячеслав Саулко. – Відзначення 100-річчя Сікорського включено до державної програми відзначення пам’ятних дат та ювілеїв. Постанова Верховної Ради про це діє, її повністю не скасовували. Великий обсяг роботи вже виконаний: ми прийняли рішення щодо місця розташування, щодо проєктно-кошторисної документації, великі кошти задіяні із благодійних внесків жителів громади, підприємців, меценатів, підготовлений макет із глини, за яким заливатимуть пам’ятник. Сума, яку ви зараз бачите, виведена згідно з проєктно-кошторисною документацією. У нас зараз стоїть питання безпосередньо залиття цього пам’ятника, обійдеться це приблизно у 1 мільйон 100 тисяч гривень. Тобто реальна сума буде значно меншою, решта залишиться, але в програму ми повинні внести цю. Тому прошу депутатів виважено підійти до цього рішення, щоб коли настало 100-річчя ми не кліпали очима.

У результаті 16 депутатів проголосували “за” (для позитивного рішення було достатньо й 14 голосів).

Як відреагували люди?

Ще до сесії це питання набуло неабиякого резонансу в громаді. У соцмережах люди нарікали, що під час війни такі витрати на пам’ятник, нехай і справді заслуженій людині, є щонайменше недоречними. Інформатор у своєму Telegram-каналі 19 липня опублікував опитування: “Чи доцільно зараз виділяти понад 2,5 мільйона гривень із міського бюджету на пам’ятник Сікорському?”. У ньому взяла участь понад тисяча людей. 80% із них відповіли “Не зараз, такі гроші під час війни слід витрачати на інші потреби”, 14% – “Пам’ятники варто робити за меценатські кошти, а не бюджетні”, 5% – “Так, він цього заслуговує”.

Після прийнятого рішення ми знову ж таки оперативно написали про це у Telegram. Читачі залишали коментарі з обуреннями, позитивних відгуків не було:

  • “Жахливе рішення. Краще би відправили ці кошти на допомогу військовим, а не на якийсь пам’ятник”.
  • “Тим часом хлопці на фронті збирають на дрони…”
  • “Та їм похєр на війну і потреби наших хлопців-захисників! Вже давно пора їх усіх гнати в шию з конфіскацією майна, і все віддати ЗСУ”.
  • “На 0 їх всіх на заміну нашим хлопцям тоді будуть і дрони, і машини, і тепловізори. Все для себе любимих знайдуть. І забудуть пам’ятники, сакури під час війни”.
  • “Навіщо нам така влада, якщо думка народу не береться до уваги?”.

Подібні випадки стають все частішими у всій Україні. У вечірньому зверненні 20 липня президент Володимир Зеленський зокрема сказав таке: “Окремо хочу звернутися до всіх представників місцевої влади в нашій країні: люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно. Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани – почекають. Спочатку перемога”.

Як відреагував Саулко?

22 липня о 10:30 Вячеслав Саулко опублікував у Facebook пост, у якому зокрема написано: “Зважаючи на зауваження президента країни з доцільності використання коштів під час війни, приймаю рішення не запускати тендерну процедуру з будівництва памʼятного знаку, а на черговому засіданні сесії міської ради перерозподілити ці кошти на закупівлю дронів для наших захисників та на інші потреби жителів громади.

Зауважую, що всі офіційні запити військових, які зверталися по підтримку та допомогу, були виконані, постійно виділяються кошти з міського бюджету на підтримку наших воїнів. Працівники ради, я особисто, депутати активно долучаються до збору та допомоги нашим воїнам. Відповідні кошти виділяються постійно і з міського бюджету”.

Із чого все починалося?

На серпневій сесії 2021 року ухвалили рішення “Про погодження місця розміщення скульптурної композиції “Пам’ятник М.І. Сікорському” у м. Переяславі”. Обрали парк імені Михайла Сікорського. Тоді Вячеслав Саулко зазначив, що вартість пам’ятника сягатиме 2 мільйонів 100 тисяч гривень. “Я маю велику надію на те, що ми залучимо кошти організацій, підприємців та жителів міста. Тобто пам’ятник зробиться за кошти меценатів. Але, якщо їх буде недостатньо, намагатимемося вилучити гроші з міського бюджету”, – сказав він.

Потім, коли ця пропозиція розміщення не всім припала до душі, розглядали ще два варіанти: на вулиці Шевченка, 8-10 між музеєм Трипільської культури та музеєм “Заповіту” та на вулиці Шевченка, 3 на території просвітницького центру “Народний музей”. Йшлося навіть про знесення просвітницького центру, щоб там поставити пам’ятник.

Врешті тихо прийняли рішення про розміщення пам’ятника Сікорському біля просвітницього центру. Зносити саму будівлю не планують.

Також у грудні 2021-го відкрили благодійний рахунок на відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства Переяславської міської ради. Організовувала ж збір коштів ГО “Відродження Переяслава”. На той момент Заслужений художник України Степан Куций вже працював над макетом.

Після початку повномасштабної війни ця тема втратила свою актуальність приблизно на півтора року. Публічно повернулись до неї за кілька місяців до 100-річчя Михайла Сікорського, яке відзначатимуть 13 жовтня.

Хто такий Михайло Сікорський?

Михайло Іванович Сікорський приїхав до Переяслава у 1951 році, щоб очолити єдиний на той час музей, який налічував 32 експонати. Опікувались ними чотири працівники. На кінець 1952 року музей мав уже 12 залів, які висвітлюють події від Київської Русі до 50-х років ХХ ст.

Завдяки ентузіазму працівників на чолі з Михайлом Івановичем 5 квітня 1954 року в Переяславі-Хмельницькому відкрився історичний музей. У 1964 році почали будувати перший в Україні музей просто неба.

У 1979 році в Переяславі заснували Державний історико-культурний заповідник, директором призначили Михайла Сікорського. У 1999 році заповідник отримав статус національного, Михайла Івановича призначили на посаду генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”. А з 2008 року – почесного генерального директора.

Михайло Сікорський – Заслужений працівник культури (1966), почесний громадянин міста Переяслав-Хмельницький (1984), лауреат премій: імені Тараса Шевченка (1989), імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України (1993), імені В.І. Вернадського (2001), “Гордість України” (2003), Герой України (2005). Нагороджений почесними грамотами, відзнаками, орденами та медалями різних ступенів.

17 травня 2012 року, напередодні Міжнародного дня музеїв, на фасаді будинку, де жив Сікорський у 1965-2011 роках, на вулиці Ковальській, 8а, встановили меморіальну дошку. Біля музею “Заповіту” Тараса Шевченка також встановили меморіальну дошку до першої річниці з дня його смерті.

У 2013 році започаткували щорічний Всеукраїнський історико-культурологічний форум “Сікорські читання”. На честь Сікорського у 2013 році заснували щорічну загальноукраїнську краєзнавчу премію Національної спілки краєзнавців України, яка присуджується діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи. У червні 2014-го на честь Михайла Івановича рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради перейменували вулицю Московську. Щорічно наприкінці вересня розпочинаються дні пам’яті Михайла Сікорського, які завершуються урочистим заходом спогадів в честь дня його народження, 13 жовтня.

Нагадаємо, що на сесії міськради 20 липня передбачили 400 тисяч гривень для виплат пораненим військовослужбовцям. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору