ЖИТТЯ

Три похорони, пам’ятник Сікорському та сесія: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Важким та насиченим на події був цей тиждень на Переяславщині. Ще аж із трьома захисниками-земляками довелося попрощатися цього тижня. Окрім того, відбулася чергова сесія міської ради Переяслава, яка принесла досить неоднозначні новини. Про них також розповімо у традиційному суботньому дайджесті від Інформатора.

Переяславщина попрощалася із трьома захисниками, які загинули на війні

Протягом останніх семи днів на Переяславщині було аж три похорони захисників України. 19 липня у Переяславі та Пристромах (Студениківська ТГ) попрощалися із Юрієм Саврасем. Він загинув 13 липня на війні поблизу населеного пункту Новомихайлівка Донецької області. Йому було 54 роки.

Сестра дружини загиблого Олена розповіла Інформатору, що Юрій був дуже працьовитим, не було такого, щоби він сидів на місці. “Місяць тому, у день народження онука, він був зовсім іншою людиною, інакше ставився до наших слів та бачення. Казав: “Ви це не повинні бачити. Ми там для того, щоби вас захистити”. Його ціль була максимально вберегти нас у тилу. Був людиною, яка бачила життя зовсім по-іншому – з хорошої точки зору”, – розповіла вона.

Юрія Саврася призвали на військову службу 24 лютого 2022 року. Він був водієм 2 автомобільного взводу підвозу боєприпасів автомобільної роти батальйону логістики. Поховали його у Пристромах.

Цього ж дня у Переяславі попрощались із військовослужбовцем Збройних сил України Вадимом Ткаченком. Переяславець загинув 17 липня під час виконання службового обов’язку в ДТП на автошляху Київ – Чоп. Йому було 25 років.

Знайома Вадима розповіла, що він був людиною слова та вмів підтримати, коли це було потрібно: “Він був справжнім чоловіком, мужнім, його поважали. Можу говорити тільки хороше. Але ж тільки 25… У це страшно повірити”.

Вадим Ткаченко був навідником десантно-штурмової роти. Його призвали на військову службу за контрактом. Під час проходження військової служби зарекомендував себе з позитивного боку. Функціональні обов’язки виконував відмінно, користувався авторитетом серед колег та підлеглих.

Поховали Вадима Ткаченка на Ярмарковому кладовищі. У нього залишились батько, матір, дружина та 2-річна донька.

20 липня у Гайшині (Переяславська ТГ) попрощались із Олександром Ігнатенком. Він зник безвісти 5 січня біля населеного пункту Соледар Бахмутського району Донецької області. 14 липня встановили збіг ДНК 99,9% із тілом, що належить йому. Воїну було 32 роки.

Цього дня ледь не всі жителі Гайшина прийшли вшанувати пам’ять загиблого. Понад триста людей – військовослужбовці, знайомі, друзі та родичі – провели воїна в останню путь. О 13:30 у церкві Іоанна Богослова священники провели літургію. Після цього процесія рушила на місцеве кладовище.

Вже на цвинтарі побратим Олександра сказав: “Всі знали його як доброго, чесного, порядного, гарного хлопця. Батьки його виховали справжнім патріотом своєї Батьківщини. З початком повномасштабного вторгнення він обрав шлях захисту своєї сім’ї, мабуть, найскладніший шлях в десантно-штурмових військах, у яких девіз “завжди перші”… І він був завжди перший. Але, на жаль, ворожа куля обірвала його життя”.

Олександр Ігнатенко служив водієм 2 розвідувального взводу розвідувальної роти Збройних сил України. У нього залишились, батько, мати та сестра.

Поранені військові й надалі зможуть отримувати фінансову допомогу від міської ради

20 липня відбулася чергова сесії міської ради Переяслава. Одне з найважливіших її рішень – зміни до комплексної програми “Турбота”. Згідно із ними, передбачили ще 400 тисяч гривень на одноразову фінансову допомогу пораненим на російсько-українській війні військовим із Переяславської громади.

Раніше, на сесії 20 квітня, до програми внесли зміни, згідно з якими військовослужбовці змогли отримувати одноразову фінансову допомогу із міського бюджету до 50 тисяч гривень у залежності від ступеня тяжкості поранення. Тоді на 2023 рік на ці потреби заклали 400 тисяч гривень. Станом на 6 липня, як йдеться у клопотанні до міського голови начальниці Управління соціального захисту населення Ірини Іванюк, розглянули 20 заяв військових та виділили всі 400 тисяч гривень. Станом на цю ж дату поданими та нерозглянутими були 14 заяв.

“За” це питання проголосували усі присутні на сесії 22 депутати.

На пам’ятник Сікорському виділили 2,5 мільйона: люди обурилися, Саулко скасував рішення

Проте чи не найрезонанснішим рішенням сесії було зовсім інше. На будівництво пам’ятного знаку Михайлу Сікорському на вулиці Шевченка, 8 із міського бюджету передбачили 2 мільйони 579 тисяч 964 гривні та із залишків благодійного фонду – 266 тисяч 718 гривень 81 копійку.

– Будівництво пам’ятника Михайлу Івановичу Сікорському в нас на розгляді майже два роки, – зазначив міський голова Переяслава Вячеслав Саулко. – Відзначення 100-річчя Сікорського включено до державної програми відзначення пам’ятних дат та ювілеїв. Постанова Верховної Ради про це діє, її повністю не скасовували. Великий обсяг роботи вже виконаний: ми прийняли рішення щодо місця розташування, щодо проєктно-кошторисної документації, великі кошти задіяні із благодійних внесків жителів громади, підприємців, меценатів, підготовлений макет із глини, за яким заливатимуть пам’ятник. Сума, яку ви зараз бачите, виведена згідно з проєктно-кошторисною документацією. У нас зараз стоїть питання безпосередньо залиття цього пам’ятника, обійдеться це приблизно у 1 мільйон 100 тисяч гривень. Тобто реальна сума буде значно меншою, решта залишиться, але в програму ми повинні внести цю.

У результаті 16 депутатів проголосували “за” (для позитивного рішення було достатньо й 14 голосів).

Ще до сесії це питання набуло неабиякого резонансу в громаді. У соцмережах люди нарікали, що під час війни такі витрати на пам’ятник, нехай і справді заслуженій людині, є щонайменше недоречними. Інформатор у своєму Telegram-каналі 19 липня опублікував опитування: “Чи доцільно зараз виділяти понад 2,5 мільйона гривень із міського бюджету на пам’ятник Сікорському?”. У ньому взяла участь понад тисяча людей. 80% із них відповіли “Не зараз, такі гроші під час війни слід витрачати на інші потреби”, 14% – “Пам’ятники варто робити за меценатські кошти, а не бюджетні”, 5% – “Так, він цього заслуговує”.

Після прийнятого рішення ми знову ж таки оперативно написали про це у Telegram. Читачі залишали коментарі з обуреннями, позитивних відгуків не було.

22 липня о 10:30 Вячеслав Саулко опублікував у Facebook пост, у якому зокрема написано: “Зважаючи на зауваження президента країни з доцільності використання коштів під час війни, приймаю рішення не запускати тендерну процедуру з будівництва памʼятного знаку, а на черговому засіданні сесії міської ради перерозподілити ці кошти на закупівлю дронів для наших захисників та на інші потреби жителів громади”.

Про демонтаж споруд біля Альти не знали ні депутати, ні підприємці

Бурхливі обговорення на сесії спровокувало й питання демонтажу тимчасових підприємницьких споруд на березі Альти. На території ринку “Альта”, яка прилягає до річки, вже демонтували ряд із десяти незаконно розміщених там тимчасових споруд для підприємницької діяльності. 18 липня на засіданні виконавчого комітету прийняли рішення демонтувати другий ряд зі ще десяти споруд. На сесії міськради 20 липня депутат Андрій Іващенко виніс на розгляд питання про скасування цього рішення.

На засіданні виконкому головний архітектор міста Петро Пурденко пояснював, що 13 липня на території ринку провели обстеження та виявили в другому ряду 10 тимчасових споруд різної форми та конфігурації, які потрібно демонтувати. З даних, які є у відділі архітектури, на споруди немає будь-яких паспортів прив’язки та паспортів опорядження фасадів. Також споруди розташовані ближче, ніж за 50 метрів до річки, що є порушенням екологічних норм. Окремо мали розглянути статус щодо об’єкту, де розміщується громадська вбиральня.

На цій частині території розташовані споруди різних форм, які будуть недоречною окрасою при облагородженні набережної річки Альта, зазначили у міській раді. Додали, що всім підприємцям, тимчасові споруди яких демонтують, запропонували місця для торговельної діяльності всередині ринку “Альта”.

Під час сесійного засідання виявилося, що і депутати, і самі підприємці дізналися про демонтаж із ЗМІ. Це їх і обурило найбільше.

Андрій Іващенко наголосив, що до обов’язків органів місцевого самоврядування входить встановлення ефективного діалогу з громадою: “Тому я пропоную скасувати рішення виконкому, обнулити ситуацію й почати діалог. Бо виникає ситуація, що люди почуваються непочутими, що їхні думки не враховуються”.

Депутатка Людмила Шимченко зазначила, що передусім депутати мали би побачити проєкт, як відділ архітектури планує облаштувати набережну. Якби ця концепція влаштувала їх, потім її повинні були затвердити на громадських обговореннях. І лише після цього, за її словами, мав би розпочинатися діалог із підприємцями. А вже аж після цього виконком має право приймати рішення про знесення. “Це все зробилося не так. Перескочили через депутатів, виконком прийняв рішення і лише після цього про це дізналися люди. Щоб не було оцього всього, потрібно все робити логічно, послідовно та системно”, – резюмувала вона.

Зрештою депутати не змогли скасувати рішення виконкому, оскільки “за” це проголосували лише 7 депутатів: Володимир Башмак, Олексій Дикий, Андрій Іващенко, Марина Навальна, Яна Поліч, Григорій Порало та Людмила Шимченко. Згідно з проєктом рішення виконкому, підприємці добровільно мають звільнити та демонтувати тимчасові споруди до 25 липня. Однак Вячеслав Саулко запевнив, що ТС не зноситимуть, допоки не знайдуть альтернативного рішення.

Лікарня має покращуватися у найближчі роки, запевнив її директор

Чим живе переяславська лікарня, розповів на сесії її директор Віктор Атаманенко. Зокрема, зупинився на пріоритетних напрямках роботи на найближчі три роки. До них входять:

  • підвищення якості та доступності медичної допомоги;
  • підвищення використання ресурсу та кадрової галузі;
  • організація якісної медичної допомоги;
  • організація надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам;
  • зниження рівня інвалідизації та смертності населення від серцево-судинних, серцево-мозкових та онкологічних захворювань;
  • укладання нових договорів з Національною службою здоров’я за пакетами надання медичних послуг.

“Ми плануємо підписати договір для реабілітаційної допомоги дорослим та дітям в стаціонарних та амбулаторних умовах. Враховуючи потреби відділень неврології, кардіології, травматології для психологічної реабілітації, ми залучаємо спеціалістів, оформляємо дозвільні документи, розглядається питання фінансування по закупівлі обладнання для створення реабілітаційного відділення на базі неврологічного відділення і поліклінічного корпусу. Впроваджені заходи слугують для покращення технічного забезпечення, придбання та взяття в оренду нового обладнання”, – сказав Атаманенко.

Найбільше сесійних засідань пропустили депутатки Марина Навальна та Тетяна Чеботарь

А ще 20 липня депутати прийняли звіт виконання плану роботи Переяславської міської ради в першому півріччі 2023-го. Згідно з ним, за шість місяців провели 6 чергових та 6 позачергових сесійних засідань. Розглянули 462 проєкти рішень, з яких прийняли 457. Окремо земельних питань було 261.

Щодо відвідуваності депутатів, то взагалі не пропускали засідань п’ятеро: Володимир Башмак, Оксана Миколаїнко, Любов Томенко (всі – “Слуга народу”), Юрій Анікієв  (“Свобода”) та Олексій Дикий (“За майбутнє”).

По одному засіданню пропустили такі депутати: Євгеній Глазунов (“Європейська солідарність”), Андрій Іващенко (“Голос”), Віталій Марченко (безпартійний), Ірина Присіч (“Слуга народу”). По два “пропуски” у Лідії Оверчук (“Слуга народу”), Яни Поліч (безпартійна), Михайла Шамрая (“Слуга народу”), Людмили Шимченко (“За майбутнє”) та Григорія Яреми (“Європейська солідарність”).

Не змогли бути присутніми на трьох засіданнях Олександр Пасічник (“Європейська солідарність”), Аліна Римар (“Голос”), Ірина Слюсар (“Європейська солідарність”), Сергій Шаменко (“Свобода”). А на чотирьох – Олег Бутович (безпартійний), Алла Зленко (“Слуга народу”), Анатолій Пастернак (“Свобода”), Григорій Порало (“Європейська солідарність”).

П’ять засідань пропустила Руслана Потапенко (“Європейська солідарність”), шість –  Василь Мусієнко також із “Європейської солідарності”. Дев’ять – у Тетяни Чеботарь із “Голосу”, а десять – у Марини Навальної (“За майбутнє”).

Ірина Кузьмицька, Віктор Куйбіда та Анатолій Куценко стануть почесними жителями Переяславської громади

Вже на черговій серпневій сесії депутати мають затвердити перелік людей, яким цьогоріч присвоять звання “Почесний житель Переяславської громади”. 17 липня експертна рада визначила претендентів. Ними стали:

  • Кузьмицька Ірина Вячеславівна – директорка художньої школи імені Петра Холодного;
  • Куйбіда Віктор Віталійович – декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди у Переяславі;
  • Куценко Анатолій Микитович – житель Переяслава.

У Гайшині на полі сталася пожежа

20 липня у Гайшині на полі загальною площею 16 га загорілася стерня та чагарники на площі 0,4 га. Рятувальники погасили пожежу. Ніхто не постраждав. Причини та збитки встановлюють.

53-річний чоловік покінчив із життям

19 липня у Малій Каратулі (Ташанська ТГ) чоловік 1970 р.н. скоїв самогубство. Він повісився на території власного домогосподарства. Передсмертної записки не залишив. Про смерть чоловіка повідомив сусід. Причини самогубства невідомі. Тіло направили на судово-медичну експертизу.

50 дітей із Переяславської громади поїхали відпочивати на Закарпаття

20 липня 50 дітей із Переяславської громади вирушили на відпочинок у літній табір “Білочка” у селі Лісарня Мукачівського району Закарпатської області. Там перебуватимуть до 2 серпня. На це із міського бюджету витратили 699 тисяч 300 гривень.

В оздоровчому таборі відпочиватимуть 10 дітей, батьки яких загинули на війні, 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 24 дитини з багатодітних сімей, у яких виховується 5 і більше дітей, та діти з багатодітних сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах або батьки яких перебувають на службі у Збройних силах України. Зокрема, із сіл громади відпочиватиме 7 дітей.

У музеї просто неба відзначили День родини

15 липня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі відзначили День родини. Його традиційно святкують 8 липня, проте через погодні умови НІЕЗ “Переяслав” переніс святкування на тиждень. Відвідувачів потішили цікавою концертною програмою з танцями, піснями та забавами.

Для відвідувачів виступив дитячий хореографічний колектив “Нове покоління” Драбівської селищної ради Черкаської області із композиціями “У Драбові на базарі”, “Червона калина”, “Полька Драбів’янка”. Пісенний супровід свята підготував вокальний ансамбль “Дівчата з України” Переяславської гімназії №2 під керівництвом Владислава Брика. Зразковий фольклорно-етнографічний ансамбль “Світлячок” села Скориківка Черкаської області продемонстрував композицію “Подячні розсипаночки” за участі найменших артистів. Вони занурили глядачів в історію українських традицій та гулянь.

У “Серці Переяслава” малювали кавою

21 липня у сквері “Серце Переяслава” вперше провели художній пленер із кавомалювання. Охочих помалювати кавою зібралось близько десяти людей: і діти, і дорослі. Малювали те, що було перед очима: фонтан, серце, природу тощо. Заняття було безкоштовним.

Організаторка пленеру Світлана Шевченко розповіла, що ніколи цим не займалася професійно, лише одного разу взяла онлайн-урок: “Я ніде не вчилася, але ділюся своїми навичками із дітьми у Дівичківському будинку культури, в якому працюю. Зараз канікули, дітям немає чим зайнятись, і от в мене виникла така ідея, вони приходять, а я їм допомагаю. Малювати почала давно, коли захворіла. Скоро два роки, як мені зробили серйозну операцію, було багато вільного часу, і я почала займатись малюванням. Мені хтось порадив, що можна малювати кавою, і воно справді цікаво малюється, це як арт-терапія. Зараз діти дуже гарно це сприймають, адже вони теж багато підпадають під стрес, а коли малюють, то дуже зосереджені. А ще кава має аромат, для когось збуджуючий, для когось заспокійливий, але приємний у будь-якому випадку”.

Наголосила, що якщо людям сподобається, то такі пленери можуть проводити у Переяславі й надалі.

Вікторія Цьома презентує книгу “Життєвий цитатник”

А вже 23 липня о 17:00 у парку імені Тараса Шевченка у Переяславі місцева поетеса Вікторія Цьома презентує свою книгу “Життєвий цитатник”. На презентації разом із письменницею Вікторією Шевель будуть проводити благодійний продаж книг, кошти спрямують на допомогу Збройним силам України.

– І про себе заявлю, і добру справу зроблю. Запрошувала й інших переяславських поетів долучитись до цього, але більшість чомусь “дає задню”. Передусім хочу показати людям, що нічого не варто боятись, потрібно розвиватися і розвивати творчість у місті, – розповіла вона в інтерв’ю Інформатору.

Також говорила про своє захоплення, страх публічних виступів і любов до подорожей. Про все це читайте у розлогому матеріалі за посиланням.

Гурт “Дівчата” – один із найпопулярніших на Переяславщині: розповіли його історію

Ще одну велику розповідь цього тижня ми написали про відомий на Переяславщині гурт “Дівчата”, який вже існує майже 7 років. У ньому виступають Оксана Ковальчук, Тетяна Чайка та Юлія Шинкар. Художня керівниця гурту Юлія Шинкар розповіла про його історію створення, війну, творчість та плани на майбутнє. Уривок її розповіді: “Ми дуже різні, тому одна в одної можемо вчитися. Бувають випадки, коли хтось із нас не в ресурсі, то витягує хтось інший. На репетиції ми можемо десять разів перелаятись і стільки ж помиритися. Я думаю, що кожна із нас знайшла в цьому гурті себе, свої інтереси або певні душевні моменти. І коли нас запитують: “Чи не хотіли б ви взяти ще когось?”, то у нас така позиція: ми одна одну знаємо, довіряємо, підлаштовуємось, знаємо, хто чим дихає. Ми вже наскільки притерлись, що взяти до себе нову людину… Ну це вже буде не те”.

Карина Тищенко здобула “бронзу” Кубка України

Дівчата тішать не лише на сцені, а й на спортивних майданчиках. 15 липня у Львові на стадіоні “Скіф” відбувся Кубок України з легкої атлетики. У ньому вихованка Переяславської ДЮСШ Карина Тищенко здобула “бронзу” в бігу на дистанції 2 тисячі метрів із перешкодами. Її результат – 7 хвилин 1,61 сек. Загалом команду Київської області представили 15 спортсменів та спортсменок.

У чемпіонаті з футболу турнірна таблиця розділяється на фаворитів та аутсайдерів

15 липня восьмим туром розпочалося друге коло чемпіонату Переяславщини з футболу. Всі три матчі, як мовиться, були “в одні ворота” – фаворити здобули впевнені перемоги. І турнірна таблиця починає чітко розділюватися на дві частини: 4 претенденти на медалі та 3 аутсайдери. А дівичківський “Дніпро” вже не здається таким нездоланним лідером.

Результати матчів восьмого туру:

  • “Переяслав” – Циблі (Циблівська ТГ) 3:0 (Лисенко П., Лисенко А. (2 голи)
  • “Матадор” (Дем’янці) – “Бурти” (Переяслав) 5:0 (Ніконенко, 11, Пуха, 47, 58, Вініченко, 77, 88)
  • Вовчків (Переяславська ТГ) – Мирне (Вороньківська ТГ) 4:1 (Сахненко, 33, Кручак, 40, Розовик О., 43, Федоренко, 80 – Марченко Р., 90)

У дев’ятому турі 22 липня зустрінуться:

  • 15:30 “Бурти” – Вовчків
  • 15:30 Мирне – “Переяслав”
  • 18:00 Циблі – “Дніпро”

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про вшанування загиблих захисників та допомогу тим, хто боронить країну прямо зараз. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору