ЖИТТЯ

Рішення про демонтаж споруд біля Альти спробували скасувати на сесії міськради Переяслава: не вийшло

Підприємців не попередили, що їхні споруди біля Альти демонтують. На сесії міськради були бурхливі обговорення.

Облаштування набережної річки Альта у Переяславі триває. На території ринку “Альта”, яка прилягає до річки, вже демонтували ряд із десяти незаконно розміщених там тимчасових споруд для підприємницької діяльності. 18 липня на засіданні виконавчого комітету прийняли рішення демонтувати другий ряд зі ще десяти споруд. На сесії міськради 20 липня депутат Андрій Іващенко виніс на розгляд питання про скасування цього рішення. Інформатор пояснює деталі.

Що було на виконкомі?

На засіданні виконкому головний архітектор міста Петро Пурденко пояснив, що 13 липня на території ринку провели обстеження та виявили в другому ряду 10 тимчасових споруд різної форми та конфігурації, які потрібно демонтувати. З даних, які є у відділі архітектури, на споруди немає будь-яких паспортів прив’язки та паспортів опорядження фасадів. Також споруди розташовані ближче, ніж за 50 метрів до річки, що є порушенням екологічних норм. Окремо мали розглянути статус щодо об’єкту, де розміщується громадська вбиральня.

Деякі виконкомівці поцікавилися, чи справді всіх підприємців попередили про те, що їхні ТС демонтують. “Один з чоловіків, який орендував там місце, зараз служить у ЗСУ. От він повернеться і запитає: “Де подівся мій кіоск?”. Йому скажуть, що виконком зніс?”, – запитав Олександр Якименко.

“Це тимчасова споруда. Ніяких дозвільних документів й ніякого договору на співпрацю у підприємця немає. Якщо у підприємця-військового є якісь дозвільні документи, якийсь договір на те, що він там має право взагалі бути, тоді це питання буде розглядатись по суті. Зараз проводиться благоустрій, і територія не залишається у користуванні ринку, а з його керівником є домовленість про те, щоб підприємці могли переїхати та займатись торгівлею”, – відповів йому міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

Що було на сесії?

Під час сесійного засідання виявилося, що і депутати, і самі підприємці дізналися про демонтаж із ЗМІ. Це їх і обурило найбільше.

Директор СТ “Міський ринок “Альта” Едуард Куклер зауважив, що цей ряд, у якому працюють 7 підприємців, приносить за місяць до бюджету комунального підприємства по 12 тисяч гривень з орендної плати. “Ці тимчасові споруди встановлені там ще у 2008 році. На той час жодних погоджень у міській раді не потрібно було. Є погоджена план-схема щодо встановлення цих споруд. Ринок я приймав (у 2021 році – ред.) із величезними боргами, всіма силами намагаємось вилізти з цих боргів. А втрачати щомісяця 12 тисяч… Так ще й у такі тяжкі часи позбавлюємо людей робочого місця”, – зазначив він.

Петро Пурденко зазначив, що після демонтажу першого ряду відкрилася не найкраща картина: “Об’єкти розміщені різнопланові, у різнобій, і привести їх до загального вигляду буде дуже важко. Зашивати їх чимось одним неможливо, тому що різна висота. До того ж жодного документа щодо цих тимчасових споруд у відділу архітектрури немає”. Він знову нагадав про паспорти прив’язки.

Окремо розповів про споруду зі шлакоблоку, де розміщується громадська вбиральня: “У середу, 19 липня, я спілкувався із військовослужбовцем, який відкрив це місце. Він мені пояснив, що не проти його демонтувати, але зараз на службі, тому не може приїхати. Якщо це справді потрібно для міста, то він не проти демонтажу, тільки з умовою, що будівельні матеріали повернуть йому. Бо зводив цю споруду він за власні кошти”.

Додав, що туалет стоїть менше, ніж за 50 метрів від Альти і що йому люди часто надсилають відео, де у річку виходить труба, з якої щось тече: “Я пояснюю людям, що, певно, каналізація після дощу тече. А мені відповідають: “Третій день сухо – яка каналізація?”. А воно тече, потрошку, але тече. Тому потрібно зробити обстеження, звідки воно тече”. Присутні у залі підприємці зауважили, що тече не з туалету, а із “Фори”.

Депутат Олексій Дикий запропонував дати підприємцям працювати за умови, що вони облаштують свої контейнери так, як вимагатиме архітектурний відділ. Його підтримав депутат Анатолій Пастернак, зауваживши, що у бізнесі є такий фактор, як “набивання точки”, коли люди звикають ходити до конкретного місця за конкретними послугами. Тим паче, що, як виявилося, альтернативи підприємцям ніхто й не пропонував. “Можна ж сказати: “Зробіть отакий фасад і працюйте далі або цей ТС демонтуємо, а вам надаємо місце ось тут. Але такого не було”, – зазначив Пастернак.

Вячеслав Саулко: “Із підприємцями я вже говорив у вівторок. Я їм сказав, що не будемо нічого демонтовувати до того часу, поки не будуть знайдені альтернативні можливості підприємницької діяльності для всіх них. Передусім були запропоновані вільні місця, які є всередині ринку. В іншому випадку саме ці підприємці зможуть першочергово підібрати інші місця для будівницва споруд для своєї роботи. Набережна Альти облаштовується до єдиного архітектурного дизайну: там буде бруківка, насадження, саме там планується в майбутньому Алея Героїв із кленів. Ніякого базару, торговельних точок там не буде”.

Андрій Іващенко наголосив, що до обов’язків органів місцевого самоврядування входить встановлення ефективного діалогу з громадою: “Тому я пропоную скасувати рішення виконкому, обнулити ситуацію й почати діалог. Бо виникає ситуація, що люди почуваються непочутими, що їхні думки не враховуються”.

Депутатка Людмила Шимченко зазначила, що передусім депутати мали би побачити проєкт, як відділ архітектури планує облаштувати набережну. Якби ця концепція влаштувала їх, потім її повинні були затвердити на громадських обговореннях. І лише після цього, за її словами, мав би розпочинатися діалог із підприємцями. А вже аж після цього виконком має право приймати рішення про знесення. “Це все зробилося не так. Перескочили через депутатів, виконком прийняв рішення і лише після цього про це дізналися люди. Щоб не було оцього всього, потрібно все робити логічно, послідовно та системно”, – резюмувала вона.

Яке ж рішення?

Зрештою депутати не змогли скасувати рішення виконкому, оскільки “за” це проголосували лише 7 депутатів: Володимир Башмак, Олексій Дикий, Андрій Іващенко, Марина Навальна, Яна Поліч, Григорій Порало та Людмила Шимченко.

Згідно з проєктом рішення виконкому, підприємці добровільно мають звільнити та демонтувати тимчасові споруди до 25 липня. Однак Вячеслав Саулко знову ж таки запевнив, що ТС не зноситимуть, допоки не знайдуть альтернативного рішення.

Нагадаємо, що на цій же сесії перед депутатами звітував директор лікарні Віктор Атаманенко. Про що говорив, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Фото: Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору