ЖИТТЯ

Пам’ять про захисників, нічні атаки та ціна майданчика: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Протягом останнього тижня на Переяславщині вшановували загиблих захисників, допомагали тим, хто боронить Україну прямо зараз. Також було кілька інших подій, про які писав Інформатор. Усі ми зібрали у черговому підсумковому дайджесті новин.

Попрощалися із загиблим на війні Євгеном Сухоярським із Мазінок

Цього тижня на Переяславщині поховали ще одного захисника. 10 липня у Мазінках (Переяславська ТГ) попрощалися із старшим солдатом Збройних Сил України Євгеном Сухоярським 1991 р.н. Він загинув 4 липня внаслідок ворожого артилерійського обстрілу поблизу Бахмута Донецької області. Поховали його на цвинтарі у рідному селі.

Євгена Сухоярського призвали на військову службу 13 лютого цього року. Він був розвідником-радіотелефоністом розвідувальної роти.

На роковини загибелі Андрія Омельченка у Гланишеві відкрили його пам’ятку дошку

13 липня у Гланишеві (Переяславської ТГ) на фасаді місцевої гімназії відкрили меморіальну дошку загиблому захиснику Андрію Омельченку. Він загинув на бойовій позиції 13 липня 2022 року біля населеного пункту Дементіївка Харківської області.

Почесне право відкрити пам’ятну дошку надали матері захисника Ніні Омельченко. Освятив меморіальну дошку настоятель Свято-Володимирівського храму Переяслава отець Іван.

Голова Переяславської громади Вячеслав Саулко нагадав, що наразі на війні загинуло 70 воїнів із Переяславщини. “Ми зараз стоїмо на порозі школи, яка виховала Андрія, яка зробила його героєм нашої громади і всієї країни. Кожен, хто проходить повз неї, має зупинитися або навіть вклонитися і віддати шану герою. Схиляємо голову і вкотре просимо прощення у батьків, ми дякуємо вам за сина”, – сказав Саулко.

Староста Гланишівського старостинського округу Світлана Кондратенко подякувала всім, хто підтримав та відгукнувся на її ініціативу виготовлення та встановлення меморіальної дошки: “Андрія ми всі будемо пам’ятати. Проходячи повз дошку, ви повинні подякувати йому, принести квіти та вшанувати пам’ять”.

Валерія Сахна посмертно нагородили орденом “За мужність” III ступеня

І знову про захисників, які відійшли у вічність. Валерія Сахна із Переяслава посмертно нагородили орденом “За мужність” III ступеня. 30 червня мати загиблого Оксана Сахно отримала його нагороду. Орден “За мужність” ІІІ ступеня молодший сержант Валерій Сахно отримав згідно з Указом президента України №781 від 17 листопада 2022 року.

“30 червня я отримала твою нагороду. Я би віддала все, що маю, за те, щоб ти отримав її власноруч. Це був день народження твоєї частини. Навколо – хлопці і дівчата у військовій формі. Нагородження, квіти, подарунки, усмішки, розмови, сльози, очі, що бачили багато, чого б не мали бачити. Я рада була зустріти твоїх побратимів. Вони просили вибачення за те, що не вберегли тебе, я обнімала їх, неначе це часточка тебе. Неначе це мої рідні хлопчики. І був жаль і біль, що ти так мало встиг. Люблю, горжусь, мій сину”, – написала у Facebook Оксана Сахно.

Валерій Сахно загинув 7 серпня 2022 року на сході України. Поховали 12 серпня на Підварському кладовищі. Йому було 34 роки. Відомо, що з початком війни він спеціально повернувся із-за кордону, аби боронити рідну землю.

На передову відвезли домашню їжу від переяславок

А у Переяславі й надалі допомогають захисникам, які боронять Україну від окупантів. 10 липня у Переяславському ліцеї імені Володимира Мономаха (колишня сьома школа) знову готували для них смаколики. Вдосвіта наступного дня цю по-домашньому приготовану їжу волонтери на чолі з Інною Марченко повезли на Схід. За словами Інни, цими наїдками смакували військовослужбовці, які служать на “нулі”.

Меню було різноманітним. Приготували вареники з картоплею і капустою, котлети, курячі нагетси, бендерики з м’ясом, млинчики з м’ясом і капустою, зрази з капустою і лівером, сирні калачики, пиріжки з маком, ватрушки із сиром та рогалики. Продукти та кошти на придбання їх надали небайдужі люди.

Три ночі поспіль росіяни тероризували Київщину з повітря

Росіяни ж цього тижня тричі влаштовували нічні атаки з повітря на Київщині або поблизу. 11 липня випустили 28 БпЛА Shahed-136/131 з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ). Сили ППО збили 26 безпілотників та 1 розвідувальний безпілотник типу “Zala”. Усі повітряні цілі, які рухалися в напрямку Києва, знищили сили і засоби протиповітряної оборони. У Київській області постраждали 12 приватних будинків, у 6 квартирах багатоповерхівки пошкоджені вікна.

12 липня російські війська випустили 15 БпЛА Shahed-136/131 з північно-східного напрямку (Курськ). ППО вдалося збити 11 безпілотників. Всі ворожі цілі в повітряному просторі навколо Києва виявили і знищили. Інформації про руйнування чи постраждалих не надходило.

13 липня росіяни випустили 20 дронів Shahed-136/131 із північно-східного (Курськ) та південно-східного (Приморсько-Ахтарськ) напрямків, а також 2 крилаті ракети “Калібр” з Чорного моря та одну балістичну – “Іскандер-М” (Джанкой, Крим). Усі 20 ударних дронів знищила ППО, переважно на Київщині. Також на різних напрямках збили дві крилаті ракети “Калібр”.

У повітряному просторі столиці виявили та збили близько десяти безпілотників. У Дарницькому, Солом’янському, Шевченківському, Оболонському та Подільському районах міста зафіксували випадки падіння уламків. Були пошкодження житлових будинків. У Дарницькому районі двоє травмованих: 19-річна дівчина та 23-річний чоловік (осколкові поранення), їх госпіталізували. У Шевченківському районі під час ліквідації наслідків врятували одну людину. У Київській області – без наслідків.

На Переяславщині було дві пожежі

Дві пожежі будівель сталося на Переяславщині за останні сім днів. 8 липня на вулиці Київській у Світанку (Циблівська ТГ) зафіксували загоряння у багатоквартирному одноповерховому будинку. Палала кімната площею 12 кв. метрів. Її погасили. Вогонь знищив речі домашнього вжитку. Причини пожежі встановлюють.

13 липня загорілася господарча будівля на вулиці Сахна у Великій Каратулі (Переяславська ТГ). Власник погасив пожежу до приїзду рятувальників. Вогонь знищив покрівлю дерев’яної будівлі (площею 12 кв. метрів), обмазаної глиною, на площі 4 кв. метри. Причини пожежі та збитки встановлюють. Ніхто не постраждав.

На перехресті автомобіль збив велосипедистку

13 липня близько 11:20 у Переяславі на перетині вулиць Покровська та Михайла Грушевського сталася ДТП. Автомобіль Ford збив велосипедистку. За попередніми даними від поліції, жінка на велосипеді рухалася вулицею Покровською на вулицю Богдана Хмельницького. Подала відповідний сигнал рукою про поворот. У цей час водійка авто Ford їхала з боку вулиці Михайла Грушевського та не надала перевагу в русі велосипедистці. Внаслідок цього наїхала на неї.

Велосипедистка отримала тілесні ушкодження. Попередньо, у неї перелом гомілки – їй наїхали на ногу. Постраждалу госпіталізували до лікарні.

Історик Сергій Червінський розповів про культ меча

10 липня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулась відкрита авторська лекція Сергія Червінського на тему “Культ меча від Скіфії до Русі”. Вона була присвячена культу клинкової зброї впродовж майже двох тисячоліть на території Північного Причорномор’я. На зустрічі представили оригінальні скіфські мечі і клинки античності та раннього середньовіччя.

“Меч завжди залишається достатньо потужним символом і зараз. На шевронах багатьох військових з України використовується зображення мечів. Насправді небагато шевронів мають скіфські мечі, тим не менш, в “азовській” родині є рота спецпризначення “Cхід”, на шевроні яких зображено скіфський акінак на скіфському щиті, і скіфський сагаріс або кливець. Тим не менш, ССО “Азов” має в своєму зображенні три каролінга позаду мечів. Тобто традиція і символ меча працює. Він достатньо потужний та залишається символом чоловічої сили, чоловічого братерства, звитяги і найважливіше – він продовжує мотивувати”, – зазначив історик.

Сергій Червінський – історик, засновник проекту “Скіфський воїн”, дослідник клинкової зброї античності та культу меча. Основна специфіка та головна мета досліджень науковця – пов’язати глибину тисячоліть із сьогоденням і співвідношенням майбутнього.

Громади Переяславщини отримали техніку для роботи у проєкті

13 липня Переяславська та Ташанська громади в рамках проєкту “Людський вимір” отримали по 8 планшетів та ноутбуку від Міжнародної організації з міграції. Вони необхідні для подальшої якісної роботи у проєкті. Також забезпечили стартові пакети для планшетів та програмне забезпечення Microsoft для ноутбуків.

Протягом травня-червня у 16 громадах Київщини проводили серії тренінгів у рамках проєкту “Людський вимір: ефективне управління за допомогою даних та залучення громад”. Отримати обладнання вдалося завдяки тому, що громади успішно пройшли всі тренінги. Наступний етап, який відбудеться у серпні, – діалогові сесії, там команди зможуть застосувати всі набуті знання (через опитування дізнаватимуться потреби людей), потім – фінал. Найуспішніша громада зможе отримати ґрант для закупівлі обладнання та матеріалів для реалізації потенційних проєктів.

Молодіжна рада Переяслава бере участь у національній програмі

8 липня відбулася презентація національної програми “Незламна молодь: молодіжні ради”. У ній бере участь 10 локальних молодіжних рад, зокрема, і молодіжна рада Переяслава.

Презентуючи програму, про її доцільність та мету розповів голова правління Української асоціації молодіжних рад Володимир Сонько (раніше від був головою молодіжної ради Переяслава). Зазначив, що завдяки цій програмі молоді люди, які є членами молодіжних рад, будуть вчитися аналізувати внутрішнє середовище на теми бюджету та фандрайзингу, вибудовувати комунікаційний план роботи із владою та громадянським суспільством.

Участь у програмі  візьмуть молодіжні ради з таких громад: Переяславська та Славутицька (Київська область), Долинська та Коломийська (Івано-Франківська область), Подільська (Одеська), Височанська та Слобожанська (Харківська область), Рожищенська (Волинська область), Рівненська та Здолбунівська (Рівненська область).

У Переяславі встановили новий дитячий майданчик

У центральному парку імені Григорія Сковороди у Переяславі днями з’явився новий дитячий майданчик. Із міського бюджету на нього передбачили 395 тисяч гривень. Під час тендеру ПП “Деревообробний завод “БРАМА” із Броварів погодився продати його за 394 тисячі 200 гривень. Покупцем було Переяславське ВУКГ, працівники якого, власне, і встановлювали майданчик.

Згідно з тендерною документацією, цей дитячий спортивно-ігровий комплекс має назву “Чотири башти”. Його розміри такі: висота – 3,4 метра, ширина – 5,7 метра, довжина – 7,5 метра.

На позачерговій сесії міськради Переяслава 29 червня депутати передбачили 290 тисяч гривень на придбання та монтаж покриття для цього дитячого майданчика.

Переяславські шахісти взяли участь у чемпіонаті України серед аматорів

З 2 по 6 липня у Чернігові тривав чемпіонат України з шахів серед аматорів (рейтинг до 2300). Участь у турнірі взяли зокрема переяславці Олександр Гордієнко, Анна Матвійчук та її сини Андрій та Ілля Матвійчуки. Показали такі результати:

  • Олександр Гордієнко – 30 місце (набрав 4,5 очка). У віковій категорії 50+ він став третім, за що отримав медаль, грамоту і подарунок.
  • Анна Матвійчук – 4 місце серед жінок, а загальне 39-те (набрала 4 очки).
  • Андрій Матвійчук – 55 місце (2,5 очка).
  • Ілля Матвійчук – 62 місце (1 очко). Як наймолодший учасник (5,5 року), він отримав подарунок.

У змаганнях брали участь 62 шахісти з різних регіонів України. Турнір проходив за швейцарською системою в 9 турів, контроль часу – 1 година кожному учаснику + 30 секунд на кожен хід.

Розпочинається друге коло чемпіонату з футболу

Після тритижневої перерви 15 липня повертається чемпіонат Переяславщини з футболу. Друге коло розпочнеться тим же туром, що й перше (дзеркальної системи тут немає). Хоча у кожному матчі і є очевидний фаворит, цей сезон привчив нас до сенсацій. Тим паче, у міжсезоння деякі команди суттєво оновили склади. Чого від них очікувати, наразі складно зрозуміти.

Отож у восьмому турі зустрінуться:

  • 12:00 “Переяслав” – Циблі (Циблівська ТГ)
  • 16:30 Вовчків (Переяславська ТГ) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 17:00 “Матадор” (Переяслав) – “Бурти” (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про чергове прощання із захисником та стан укриттів у навчальних закладах громади. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору