ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: чому “20:23” зобов’язаний стати успішним YouTube-проєктом

Late-night show в Україні зазвичай провалюються. Чи буде так із проєктом “20:23”?

Після низки фільмів та серіалів, про які ми розповідали у рубриці “Інформатор вихідного дня” протягом останніх тижнів, на певний час закину вас на терени YouTube. Там кілька місяців тому з’явилося шоу, як на мене, варте уваги – “20:23” із Женею Яновичем. Чому я сподіваюся, що воно досягне успіху та виходитиме ще багато років, розповідаю далі.

“20:23” – це late-night show, як воно є, тобто вечірнє розважальне шоу, у якому ведучий запрошує зіркових гостей та проводить із ними легкі інтерв’ю, часто у дещо незвичному форматі. Зазвичай супроводжується це жартами, музичними паузами, інтерактивами тощо. Цей жанр популярний у всьому світі. В Україні його намагалися втілити неодноразово, проте жоден подібний проєкт не став справді успішним. Точно знаю, що на телебаченні щось подібне намагалися зробити з Юрієм Горбуновим, Оленою Кравець (наче й досі це шоу триває), Ольгою Фреймут, Олександром Педаном та Сергієм Притулою. Певно, рейтинги не відповідали вкладеним ресурсам – ТБ надто жорстоке.

В YouTube також натрапляв на кілька спроб late-night show з менш популярними ведучими (зараз і не пригадаю їхніх прізвищ), проте, на мою думку, не менш дотепними, ніж ті ж Горбунов чи Педан із Притулою. Ще й гостей туди запрошували досить нішевих, втім значно цікавіших та зазвичай корисніших, аніж наші, так би мовити, визнані зірки. Тому ті шоу я дивився із задоволенням і чекав кожного нового випуску. А закінчувалися вони досить раптово – просто в якийсь момент припиняли виходити. Зрозуміло, що бюджети тут були менші, аніж “у телевізорі” (хоча, боюся помилитися, одне з таких шоу, які я дивився на YouTube, начебто робило “Суспільне”), але й доходи та охоплення, певно, були незначними.

Чому це не спрацювало? Думаю, через те, що автори не змогли знайти “золотої середини”. Люди, які дивляться телик, настільки розбалувані зірками, що чергове шоу, де немає жодної інтриги, якогось змагального процесу чи скандальності, а просто балачки, їх ніяк не збуджувало. Якщо ж це перенести на YouTube, то не факт, що його користувачі сприйняли б таких ведучих, як, скажімо, Горбунов (який не знає, що таке зашквар) чи Оля Фреймут (для якої піком кар’єри, мабуть, так і залишиться “Ревізор”). Та й із аж надто телевізійними зірками у YouTube не варто переборщувати. “Ютубні” проєкти, які я з таким задоволенням дивився, були занадто нішевими. Щоб зібрати аудиторію, потрібно було запрошувати справді популярних особистостей. Але їх там не було.

Зараз на “20:23” якраз щось дуже схоже на цю “золоту середину”, бо в гості до Жені Яновича приходять люди, які мають досить велику аудиторію, але наразі, на щастя, не потапи та різні блогери-мільйонники. За 9 випусків, які вийшли на момент написання цього матеріалу, на шоу були такі зірки: Ігор Лаченков, Ярослава Гресь, Сергій Стерненко, Віталій Гордієнко, Вася Байдак, Влад Шевченко, “Леви на джипі”, Володимир Завадюк, Коля Сєрга, Тарас Тополя, “Телебачення Торонто”, Володимир Дантес, “Ебаут”, Євген Клопотенко, Ірма Вітовська, Jerry Heil, Юлія Ярмоленко. Непогано? По-моєму, навіть дуже. І перегляди збирає пристойні – від 155 тисяч до майже 700 тисяч.

І тут не можна не згадати про ще одну проблему late-night show в Україні – мала кількість справді гідних зірок. Все-таки для запрошення повинна бути мотивація, але не завжди популярні українські особистості дають такі приводи, принаймні позитивні. Тож підрахуємо: дві зірки на тиждень, на рік – відповідно понад 100. Де їх взяти? Вже зараз, невдовзі після старту, Янович оголосив про перерву у зйомках. І це насторожує: невже немає кого запрошувати? Чи, може, немає за що знімати (ведучий говорив, що вкладає у цей проєкт власні заощадження)? Чи сам Євген дещо перегорів?

Приблизно половина успіху late-night show залежить від його ведучого. Він має бути харизматичним, дотепним, обізнаним у багатьох сферах життя. Чи є вже таким Євген Янович? Скажімо так, він на правильному шляху. Зрозуміло, що він чудово тримається перед камерою, адже має досвід зйомок у кіно та серіалі, концертах “Мамахохотала” та інших проєктах. Він має непогане почуття гумору, хоча інколи із імпровізацією могло би бути й краще. Не вистачає масштабу особистості. Наприклад, перед Ірмою Вітовською він розтанув, як цукерка в кишені, навіть повністю змінив план свого інтерв’ю. Що ж буде, якщо до Яновича почнуть приходити такі люди, як Залужний, Буданов чи навіть Зеленський? Тоді взагалі можна буде обійтися без ведучого?

Також відчувається, що Женя Янович боїться “зашкваритися”. Так, у нього був спільний проєкт із тепер уже відомим аферистом Спартаком Субботою, так, Женя публічно сказав, що не любить займатися сексом у презервативі, так, він ляпнув, що боїться людей, які досі читають новини на сайтах… Так, він багато у чому має прогалини, але, як би це банально не звучало, не помиляється лише той, хто нічого не робить або не говорить. І Яновичу, і його критикам потрібно трішки видихнути: йому зрозуміти, що хиб ще буде вдосталь, та без них він не ставатиме кращим, їм – що той не свідомо робив чи казав те, що вважається неправильним, і що він це тепер чудово розуміє. Навряд чи повальна критика мотивуватиме Яновича й надалі займатися late-night show, яке тривалий час, можливо, не приноситиме грошей, а тільки їх забиратиме, та ще й потребуватиме неабиякого морального та фізичного ресурсу.

Тож сподіваюся, що автор проєкту “20:23” не втрачатиме задоволення від процесу його створення, ми отримуватимемо ще більше задоволення від його перегляду. І всі трішки розслабимося та припинимо кидатися одне на одного. А “20:23” нехай врешті на роки займе цю вільну нішу late-night show в Україні. Хоч комусь же це має вдатися.

Нагадаємо, що в попередньому матеріалі цієї рубрики наш оператор розповів про серіал “Mr. Robot”. Читайте тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору