ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: серіал “Mr. Robot” спонукає до роздумів

Чому серіал “Mr. Robot” варто дивитися уважно та безперервно? Пояснив журналіст Інформатора.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наш оператор нещодавно вже розповідав про свою улюблену трилогію фільмів, на черзі – улюблений серіал під назвою “Mr. Robot”. Це американський психологічний серіал, створений Семом Есмейлом для USA Network, який транслювався з 24 червня 2015-го по 22 грудня 2019 року. Головну роль Еліота Олдерсона зіграв актор Рамі Малек.

“Mr. Robot” притягує з першого погляду, з першої серії, з першої хвилини… Звісно, не всіх, але якщо додивитись до кінця, то серіал неабияк здивує. Місцями він може здаватися нудним, інколи притягнутим, але зі своїми правилами, які він ніколи не порушує. Єдине, що він порушує, – це твій комфорт, очікування і внутрішні кліше.

Із цим серіалом я познайомився у 2017 році, мене зацікавив сюжет про хакера-месника. Тоді я сам навчався на програміста, та і взагалі мені завжди подобались хакери. Після перегляду серіалу я і сам почав цікавитись хакінгом. Це все через те, що у сценах, в яких відбувається процес злому, не показують якусь красиву графічну візуалізацію, а майже досконало демонструють увесь процес так, як це було б насправді. Але чим більше серій було позаду, тим сильніше мене притягував серіал. Як виявилось, тема боротьби групки людей з величезною корпорацією – лише одна з численних, які підіймає цей психологічний трилер.

Це не просто серіал, а висловлювання конкретної людини, але не прямо, а через світло, декорації, атмосферу, а що найважливіше через персонажів. Це повністю авторський проєкт: дивлячись його, можна побачити бажання обговорити наболілі теми і дати поживу для роздумів, настільки гнітючу, що після деяких серій ви можете по кілька хвилин дивитися в чорний екран монітора чи телевізора, бо у вашій голові триватимуть роздуми.

У центрі сюжету – молодий хлопець-програміст, який працює в компанії, що стежить за кібербезпекою наймогутнішої корпорації США чи навіть світу. А у вільний час він займається зломом – ламає усіх, своїх знайомих, сусідів чи просто людей, яких зустрічає на вулицях. Це через те, що в нього є деякі психічні порушення – Еліот асоціальна людина та ще й залежний від наркотиків. У серіалі він є оповідачем, усе ми бачимо крізь призму його світосприйняття. Тому в серіалі дуже багато неочікуваних поворотів сюжету. Причини його хвороби потроху розкриватимуться протягом усіх 4 сезонів.

Еліот опинився на роздоріжжі, коли таємничий лідер підпільної групи хакерів завербував його, щоб знищити корпорацію, яка найняла хлопця захищати її. Через особисті переконання Еліот не впевнений, що хоче покласти на лопатки керівників міжнародних конгломератів, які, на його думку, керують світом і руйнують його. Але зрештою він всупив до них і протягом всього першого сезону вони шукають спосіб досягти своєї мети. А от чи вийде в них? На це запитання я не дам відповіді. Якщо вас зацікавило, то подивіться краще самі. Але не раджу відволікатися чи дивитись по одній серії в день, краще подивитися одразу увесь сезон.

Про цей серіал можна говорити годинами. Але розповідати про нього так, щоб випадково не сказати зайвого (якийсь спойлер), мабуть, неможливо. Тому наприкінці виділю деякі плюси та мінуси “Mr. Robot”.

Плюси

Естетика кадру. Спочатку “Містер робот” мав стати повнометражним фільмом. Можливо, тому кожен кадр настільки глибоко опрацьований, багато скріншотів можна використовувати як картини. Навіть Нью-Йорк показаний зовсім під іншим кутом, ніж у багатьох голлівудських фільмах і серіалах.

Відсилання. У серіалі безліч відсилань до різних фільмів і подій. Деякі очевидні, а деякі є великодками “для тих, хто знає”.

Друг. Занурення в серіал забезпечує не тільки заплутаність сюжету, а й роль друга-глядача, яку нам відводить Еліот. Здається, що ти бачиш лише те, що він сам хоче тобі показати. Таким чином глядач стає учасником усіх подій, що відбуваються. Так, у ролі спостерігача, але ж без тебе цього б не сталося, чи не так?

Музика. Мак Квейл написав більшу частину саундтреків, але крім них використовуються треки популярних і не дуже виконавців. Музика ідеально поєднується з кадрами. Занурення в ситуацію, напруга, радість і біль – усе це було б неможливо відчути повною мірою без таких саундтреків.

Айтішники оцінили. Судячи з відгуків в інтернеті, це чи не найкращий серіал про хакерів. Є інформація, що Сем Есмейл спеціально наймав спеціалістів із кібербезпеки, щоб програми та команди, якими користуються герої в серіалі, мали правдоподібний вигляд.

Фінал. У четвертому сезоні серіал нарешті розкриває перед глядачем усі карти, і ми дізнаємося жахливі речі (кому як, насправді). Усі попередні герої і сцени набувають неймовірного сенсу, а потім обрушуються в останній серії. Але це зроблено настільки красиво і зворушливо, що мені це здається найкращим прощанням із глядачем.

Мінуси

Дивитися не відриваючись. Вмикати цей серіал, щоб дивитися його “на фоні” – погана ідея. Варто відволіктися на хвилину через повідомлення в смартфоні, і ти ризикуєш не зрозуміти якийсь ключовий момент у серії.

Гнітюча атмосфера. Звичайно, це одночасно і мінус, і плюс. У кожній серії: важкі психічні розлади, наркотики, депресія, маргінали, насильство і корупція – потрібне підкреслити.

Замість висновку

Гадаю, з огляду цілком зрозуміло, що серіал я рекомендую. Свого часу багато хто закинув перегляд після першого сезону. На це вплинуло чимало факторів. Наприклад, якщо перший сезон викликав фурор, то другий загалом здав позиції для глядача. Потім серіал пішов на перерву, Рамі Малек на той час уже став зіркою. Але, як я зазначив вище, це не завадило зняти справді чудовий серіал. Зараз мені хотілося б знайти який-небудь схожий серіал для перегляду, але, на жаль, конкурентів у “Містера робота” просто немає.

Нагадаємо, що в попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про фільм “Темні часи”. Читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору